Încă de la începutul toamnei, atât copiii, cât și adulții, se confruntă cu primele simptome de răceală. Temperaturile scăzute favorizează multiplicarea virusurilor, responsabile de apariția virozelor respiratorii. Descoperă în continuarea acestui articol care sunt cauzele apariției virozelor respiratorii în sezonul rece, dar și cum le poți preveni și trata eficient.
De ce sunt mai frecvente afecțiunile respiratorii în sezonul rece?
Temperaturile scăzute nu produc răcelile din sezonul rece, însă le favorizează, după cum arată unele studii. Prin urmare, s-a descoperit că atât virusurile care duc la apariția răcelilor comune, cât și cele care cauzează gripa, se multiplică și se răspândesc mai ușor atunci când există un nivel ridicat de umiditate și de temperaturi scăzute.
Totodată, aerul rece afectează circulația sângelui de la nivelul mucoaselor nasului, gâtului și plămânilor, influențând răspunsul imunitar al organismului. Nu în ultimul rând, temperaturile scăzute determină oamenii să petreacă mai mult timp la interior. Prezența unui număr mai mare de persoane în spații închise favorizează, de asemenea, răspândirea mai ușoară a virusurilor.
Cauzele și simptome virozelor respiratorii
Virozele sunt infecții ale căilor respiratorii superioare, întâlnite mai des în rândul copiilor. Prin urmare, cei mici se pot confrunta cu astfel de infecții de 6-8 ori pe an, în timp ce adulții pot avea 2-4 viroze pe an, după cum ne arată un articol publicat în Encyclopedia of Respiratory Medicine.
Cauzele infecțiilor respiratorii includ rhinovirusurile, virusurile paragripale, virusurile gripale A, B și C, adenovirusurile, metapneumovirusul uman, coronavirusurile, virusul sincițial respirator și enterovirusurile.
Acestea sunt mai întâlnite la copii, persoanele vârstnice și cele care suferă de astm, boli cardiace și pulmonare.
Simptomele virozelor respiratorii diferă în funcție de virusul declanșator. Printre cele mai comune se află tusea, febra, rinoreea, strănutul, durerea de gât, durerea de cap, congestia nazală, durerea musculară și starea de oboseală.
Diferența dintre răceală și gripă
Datorită simptomatologiei respiratorii, răceală și gripa sunt ușor de confundat. Dacă răceala este cauzată de un grup de peste 200 de virusuri, gripa este produsă doar de 3 virusuri gripale, respectiv A, B și C.
De asemenea, gripa se deosebește de răceală prin debutul brusc, cu simptome severe încă din fazele incipiente ale infecției. Ea este însoțită de febră înaltă și de o stare generală alterată. Răceala produce foarte rar febră.
Modalități de prevenire
În cazul gripei există vaccinuri recomandate anual pentru prevenirea ei, dar celelalte viroze respiratorii nu pot fi prevenite prin vaccin. Cu toate acestea, sunt câteva măsuri pe care le poți lua în scop profilactic, respectiv:
· Evitarea expunerii la factorii de risc, precum aglomerațiile.
· Spălarea frecventă a mâinilor, deoarece virusurile pot rezista doar câteva ore în afara unei gazde.
· Menținerea curățeniei, pentru a contribui la evitarea răspândirii virusurilor.
· Creșterea imunității organismului, printr-o alimentație echilibrată și utilizarea suplimentelor alimentare, precum Immun-Boost, care crește capacitatea de apărare a organismului.
Produse eficiente pentru tratarea virozelor respiratorii
În farmacia online EUmed găsești o varietate de medicamente, remedii homeopate, produse naturiste și antroposofice, eficiente în prevenirea și tratarea virozelor respiratorii.
Iată care sunt recomandările noastre pentru tratarea virozelor respiratorii: ·
- Gripp-Heel Tablete – un remediu homeopatic care tratează răcelile. Acesta contribuie la reducerea simptomelor: febră, dureri musculare, inflamația tractului respirator, tuse, durere în gât și frisoane. În compoziția lui se află Aconitum napellus, Bryonia, Lachesis mutus și Eupatorium perfoliatum – ingrediente care ajută la tratarea răcelii. ·
- Aspirin Plus C – contribuie la ameliorarea febrei și a durerilor musculare asociate cu virozele respiratorii. ·
- Gelomyrtol forte – un medicament natural, ce conține uleiuri de eucalipt, coajă de portocală și lămâie, fiind eficient în tratarea infecțiilor sinusurilor. Acesta poate fi utilizat pentru a facilita fluidizarea secrețiilor bronșice și a decongestiona mucoasa nazală. ·
- Infludoron – remediu homeopat care poate fi utilizat de copii și adulți pentru a trata infecțiile gripale și răcelile. Acesta conține Aconitum napellus, Bryonia și Eucalyptus globulus, prin care combate simptomele răcelii și ale gripei. ·
- Schnupfencreme – conține uleiuri esențiale de mentă, cimbru și eucalipt, cu efect antiinflamator, prin care reduce inflamația mucoaselor nazale și îmbunătățește respirația. ·
- Transpulmin balsam răceală pentru copii – conține uleiuri esențiale care acționează blând asupra pielii delicate a bebelușului și ameliorează simptomele respiratorii în caz de răceală. ·
- Sinusitis Hevert SL– remediu homeopat care tratează inflamația nasului și a gâtului, asociată cu răceala și gripa. ·
- Naturalis Sirop de tuse – cu o formulă naturală, acest sirop calmează tusea și protejează mucoasa bronșică, având efect calmant și fluidifică expectorația. ·
- Echinacea Spray Gură și Gât – ameliorează durerea de gât și dificultățile de înghițire, reduce inflamația gâtului și tratează faringita acută și cronică. ·
- Wick Vaporub unguent împotriva răcelii – conține extracte de plante care decongestionează membrana mucoasei nazale și ameliorează tusea.
Acordă atenție atât măsurilor de prevenție, cât și tratamentelor pe care le administrezi, pentru a parcurge mai ușor perioada sezonului rece. În farmacia online EUmed găsești produse cu ingrediente naturale pentru prevenția virozelor respiratorii, dar și pentru tratarea acestora.
EUmed îți propune și alte soluții:
- {{cta(‘b821b539-a688-44a7-acb9-34e56d53849d’)}}