Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Nutritia corecta pentru o sarcina sanatoasa

Nutriția corectă pentru o sarcină sănătoasă

 

Nutriția corectă este esențială în orice etapă a vieții, cu atât mai mult pe perioada sarcinii, atunci când organismul are nevoie de anumite substanțe nutritive pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și menținerea sănătății mamei. De aceea te invităm să descoperi în continuarea acestui articol care este necesarul nutrițional pe durata sarcinii, ce alimente sunt recomandate, dar și cum să gestionezi cele mai frecvente probleme alimentare cu care te poți confrunta.

Necesarul nutrițional în sarcină

Chiar dacă principiile unei alimentații variate, bogate în fructe, legume, grăsimi sănătoase, cereale integrale și proteine, se păstrează și pe durata sarcinii, unele substanțe nutritive sunt necesare într-o cantitate mai mare. Acestea sunt:

  • Fierul

Anemia feriprivă, cauzată de deficiența de fier, este o problemă frecventă la femeile însărcinate. Aceasta se manifestă prin stări de oboseală, slăbiciune, durere de cap, amețeli, piele cu aspect galben sau dificultăți de respirație.

Fierul este esențial pentru producerea de hemoglobină – proteina responsabilă de transportarea oxigenului în organism. Necesarul de fier în sarcină este de 27 de miligrame pe zi, putând fi furnizat organismului prin alimentație sau prin utilizarea suplimentelor alimentare.

  • Acid folic

Din categoria de vitamine în sarcină nu poate lipsi acidul folic, important pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului și pentru producerea de globule roșii. Acesta contribuie la prevenirea unor defecte congenitale, precum spina bifida sau encefalocelul.

Este recomandată administrarea de acid folic înainte de concepție, în doze de 400 de micrograme pe zi și creșterea dozei la 600-1.000 de micrograme până la finalul sarcinii.

Studiile demonstrează efectele benefice pe care acidul folic le are în sarcină. Prin urmare, un astfel de studiu, realizat în anul 2006 și publicat în PubMed, arată că administrarea unei doze de 4 miligrame de acid folic a prevenit 72% din recurența defectelor de tub neural.

Elevit 1 Tablete pentru Sarcină și Fertilitate conține cele mai bune vitamine prenatale, respectiv acid folic, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, D, E și mineralele magneziu, fier, calciu, mangan, zinc, iod, seleniu și cupru.

Un alt produs care conține vitamine prenatale și care este disponibil în farmacia online EUmed – PRENATAL Denk Tablete – furnizează organismului necesarul de nutrienți în perioada premergătoare concepției până în săptămâna 12 sarcină. Acesta conține acid folic și alte vitamine din complexul B, alături de C și E.

Vitaminele în sarcină în primul trimestru pot fi asigurate și de suplimentul alimentar Femibion 1 Sarcină Precoce, care conține Metafolin – forma biologic activă a acidului folic, dar și iod, vitamina D, colină, vitamina C, fier și seleniu, printre altele.

  • Vitamina D

Alături de acidul folic, din categoria de vitamine prenatale face parte și vitamina D, care este necesară pentru absorbția calciului și a fosforului. Dat fiind faptul că nivelul acesteia scade pe durata sarcinii, este necesară suplimentarea ei, pentru a favoriza dezvoltarea armonioasă a fătului și a reduce riscul de preeclampsie, naștere prematură și diabet gestațional.

Aceste beneficii sunt dovedite de numeroase studii, care arată că vitamina D în sarcină susține atât sănătatea mamei, cât și a copilului. Prin urmare, doza zilnică recomandată este de 600 UI pe zi. Dacă Elevit 1 conține vitamine pentru sarcină trimestrul 1, Elevit 2 Pastile moi pentru sarcină poate fi utilizat începând cu săptămâna a 13-a și se remarcă prin conținutul de vitamina D, acizi grași esențiali Omega 3 și Metafolin.

Vitaminele în sarcină de care ai nevoie începând cu trimestrul 2 și pe durata alăptării pot fi asigurate și de Femibion 2 Sarcină și alăptare fără iod. Acesta cuprinde toate vitaminele și mineralele necesare pentru evoluția corespunzătoare a sarcinii și o alăptare sănătoasă.

  • Calciul

Calciu este important pentru întărirea sistemului osos și a dinților, dar și pentru a susține funcționarea sistemelor circulator, muscular și nervos. Acesta poate fi obținut din alimentație și din suplimente alimentare, fiind recomandată o doză zilnică de 1.000 de miligrame.

Printre alimentele bogate în calciu se află produsele lactate, dar și în spanacul, broccoliul, somonul și cerealele. Calciu Plus Magneziu Capsule Sarcină este recomandat pe perioada sarcinii și a alăptării, pentru a reduce oboseala și a susține sănătatea sistemului osos la mamă și copil. Astfel, acest supliment furnizează organismului necesarul celor două minerale.

  • Alte vitamine și minerale necesare pe durata sarcinii

 

Există și alte vitamine pentru sarcină, incluse în suplimentele alimentare prenatale sau care pot fi obținute din alimentație. Descoperă în tabelul alăturat care sunt acestea și în ce cantitate sunt necesare:

 

Substanța nutritivă

Cantitate

Vitamina A

770 micrograme

Vitamina B1

1.4 miligrame

Vitamina B2

1.4 miligrame

Vitamina B3

18 miligrame

Vitamina B5

6 miligrame

Vitamina B6

1.9 miligrame

Vitamina B7

30 micrograme

Vitamina B12

2.6 micrograme

Vitamina C

85 miligrame

Vitamina E

15 miligrame

Vitamina K

90 micrograme

Magneziu

350 miligrame (360 miligrame peste vârsta de 35 de ani)

Seleniu

60 micrograme

Zinc

11 miligrame

Fosfor

700 miligrame

Proteine

71 grame

Carbohidrați

175 grame

 

Alimente recomandate în sarcină

Pe perioada celor 9 luni de sarcină te poți bucura de o varietate de alimente, pe care le poți include în preparate savuroase și sănătoase, care să furnizeze ție și copilului tău toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.

Printre produsele care nu pot lipsi dintr-o alimentație sănătoasă în sarcină se află următoarele:

  • Fructele și legumele

Este obligatoriu ca dieta în sarcină să includă fructe și legume, întrucât acestea conțin substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a fătului. Optează pentru citrice, mere, pere, struguri, banane, pepene verde sau galben, mango, kiwi, afine, cireșe, caise, mure, căpșuni, ananas, zmeură sau avocado.

În compoziția lor se regăsesc vitamine, minerale, proteine și fibre, care asigură o funcționare optimă a organismului pe durata sarcinii. Nu doar că ele contribuie la creșterea intrauterină a bebelușului, ci susțin și sistemul imunitar al mamei și îmbunătățesc digestia.

În ceea ce privește legumele, îți recomandăm să consumi morcovi, dovleac, spanac, roșii, ardei, cartofi dulci sau broccoli, pentru a beneficia de necesarul de vitamina A și potasiu. Acestea sprijină sistemul imunitar și susțin sănătatea fătului.

  • Alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați

Un studiu recent, realizat de către Universitatea de Stat din Carolina de Nord și publicat în Birth Defects Research, arată că o dietă fără sau cu un consum redus de carbohidrați ar trebui evitată de către femeile însărcinate. Carbohidrații sunt o sursă de energie, însă contribuie și la prevenirea defectelor de tub neural.

Cercetătorii au analizat datele de la aproximativ 11.300 de femei însărcinate și au observat că cele cu o dietă săracă în carbohidrați au prezentat un risc cu 30% mai crescut de a naște copii cu un defect de tub neural.

Optează pentru surse de carbohidrați complecși, precum cartofii dulci, dovleacul, cerealele integrale, fasolea sau năutul. Înlocuiește alimentele procesate cu cele integrale, cum ar fi orezul brun sau pastele integrale, care își păstrează proprietățile nutritive.

  • Sursele de proteine

Aminoacizii sunt indispensabili unei sănătăți optime pentru mamă și bebeluș. De aceea este important să incluzi în dieta ta din sarcină alimente bogate în proteine, cu atât mai mult în trimestrele 2 și 3. Acestea susțin imunitatea, sistemul muscular, dezvoltarea sistemului nervos și menținerea unui nivel optim de energie. Totodată, ele sunt importanți pentru o greutate normală a copilului la naștere.

Există o varietate de surse de proteine pe care le poți consuma, atât de origine animală, cât și vegetală, precum carnea, produsele lactate, peștele, cerealele, fasolea, nucile, lintea, ouăle, spanacul, sfecla sau diferite semințe.

  • Produsele lactate

Produsele lactate nu pot lipsi din alimentația unei femei însărcinate, acestea având beneficii pentru dezvoltarea adecvată a fătului și pentru sănătatea mamei. În compoziția lor se regăsește calciul, care este esențial pentru dezvoltarea oaselor și a dinților la făt și pentru menținerea sănătății sistemului osos la mamă.

Totodată, produsele lactate conțin proteine, necesare pentru construirea și repararea țesuturilor. Poți consuma lapte fermentat, cum este chefirul, care îmbunătățește digestia, dar și diferite tipuri de brânză pasteurizată. Sunt de evitat brânzeturile cu mucegai și cele nepasteurizate.

Nu în ultimul rând, poți consuma iaurt și lapte integral sau degresat, care îți oferă nutrienți importanți pe durata sarcinii.

  • Alimentele bogate în fibre

Fibrele joacă un rol important în funcționarea optimă a organismului, astfel încât acestea contribuie la reglarea tranzitului intestinal, previn constipația, induc senzația de sațietate, favorizează un control optim al greutății corporale, reglează nivelul de zahăr din sânge și sprijină funcțiile digestive.

Fibrele pot fi obținute prin consumul de fructe și legume sau cereale integrale, precum hrișcă, grâu, quinoa, ovăz, mei sau orez brun. Alte surse de fibre sunt semințele, cum ar fi cele de floarea soarelui, in, susan, dar și nucile, alunele, fisticul sau migdalele.

  • Carnea și peștele

O dietă în sarcină trebuie să includă atât legume, fructe, cereale și produse lactate, cât și carne și pește. Carnea este o sursă bogată în proteine, vitamina B12 și fier, de care bebelușul tău are nevoie pentru a crește sănătos. Asigură-te însă că alegi carne slabă, care are un conținut redus de grăsimi saturate, precum cea de pui sau de curcan.

În ceea ce privește peștele, acesta conține acizi grași Omega 3, vitamine și proteine necesare unei sarcini sănătoase, fiind esențiale pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la făt. Optează pentru sardine, dorada, plătică, somon, stridii, somn, păstrăv, scrumbie, hering, ton alb sau biban, toate aceste tipuri de pește având un conținut redus de mercur.

Alimente de evitat în sarcină

Pentru a avea grijă de sănătatea ta și a bebelușului tău, trebuie să ții cont și de alimentele interzise în sarcină. Printre acestea se află următoarele:

  • Peștele cu un conținut mare de mercur

Atunci când alegi pește, îți recomandăm să te ferești de cel cu un conținut ridicat de mercur, care dăunează dezvoltării creierului bebelușului. De asemenea, alimentele cu mercur pot întârzia dezvoltarea motorie și cognitivă a copiilor, dar și auzul și vederea.

Un tip de pește foarte consumat în România, care are un conținut mare de mercur, este macroul. Este indicat, de asemenea, să eviți rechinul, peștele spadă, peștele Pangasius, crapul și tonul. Totodată, nerecomandate sunt și anumite preparate din pește, precum surimiul. Orientează-te, așadar, către variante sănătoase de pește, care îți oferă o bogăție de substanțe nutritive.

  • Alcoolul

Alcoolul reprezintă un pericol pentru bebelușul tău, al cărui ficat nu este complet dezvoltat și astfel nu îl poate procesa. Acesta este asociat cu risc ridicat de naștere prematură, malformații congenitale sau probleme de dezvoltare cerebrală.

Totodată, consumul cronic de alcool pe durata sarcinii este asociat cu sindromul de alcoolism fetal, care afectează dezvoltarea fizică și cognitivă a copilului.

  • Cofeina în exces

Organizația Mondială a Sănătății recomandă femeilor însărcinate un consum de 200-300 de miligrame de cofeină pe zi (o ceașcă de cafea). Atunci când este băută în exces, cafeaua poate crește riscul de naștere prematură, iar din cauza faptului că poate trece prin placentă, afectează ritmul cardiac al fătului. În plus, aceasta poate afecta creșterea fătului.

Alături de consumul propriu zis de cafea, este bine să ții cont și de alte băuturi care conțin cofeină, precum ceaiul și sucurile carbogazoase.

  • Alimentele preparate termic insuficient

Un alt pericol pe durata sarcinii este reprezentat de alimentele preparate termic insuficient, care pot cauza toxiinfecții alimentare.

De aceea îți recomandăm să te asiguri că carnea, peștele sau fructele de mare sunt gătite foarte bine înainte de a fi consumate. Acestea pot conține bacterii precum Salmonella, E. coli, Listeria sau Trichinella, care cauzează serioase probleme de sănătate.

 

De asemenea, îți recomandăm să consumi doar ouă preparate termic și produse lactate pasteurizate, care sunt astfel lipsite de bacterii dăunătoare. În ceea ce privește fructele și legumele, asigură-te că sunt spălate suficient înainte de a fi consumate.

Recomandări pentru o alimentație sănătoasă

Este adevărat că există anumite nevoi individuale și recomandări medicale specifice, care țin de fiecare persoană în parte, cu privire la o alimentație sănătoasă pe durata sarcinii. Cu toate acestea, există și recomandări generale, care te pot ajuta să iei decizii înțelepte cu privire la dieta ta în sarcină, după cum sunt cele care urmează.

  • Distribuția macronutrienților

Pentru a obține suficienți macronutrienți din alimentație, asigură-te că ai un consum de aproximativ 60 grame de proteine pe zi. Dacă vrei să calculezi în funcție de greutatea ta corporală, ține cont că ai nevoie de 1.1 grame de proteine/kg corp.

În privința carbohidraților, aceștia ar trebui să cuprindă aproximativ 45-65 % din totalul de calorii consumate zilnic, pentru ca 20-35% din calorii să fie reprezentate de grăsimi sănătoase, precum cele din uleiuri vegetale, nuci, semințe sau avocado, importante pentru dezvoltarea creierului la bebeluși.

  • Consumul adecvat de lichide

Hidratarea este esențială pe durata sarcinii, de aceea este recomandat să consumi între 2 și 3 litri de apă pe zi. Alături de apă, poți consuma ceaiuri din plante, lapte și produse lactate, sucuri naturale și smoothie-uri. Acestea răspund atât nevoilor tale de hidratare din această perioadă, cât și celor nutriționale.

Importanța diversității în alimentație

Diversitatea în alimentație este importantă indiferent de vârstă, deoarece asigură organismului necesarul de micronutrienți și macronutrienti pentru o stare optimă de sănătate. Atunci când ești însărcinată, este cu atât mai important să optezi pentru o alimentație mult mai diversificată, care să răspundă nevoilor tale mult mai crescute din această perioadă.

Ai grijă să mănânci suficiente fructe, legume, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, prin care vei preveni deficiențele nutriționale ce îți pot afecta sarcina și te vei simți plină de energie.

Cum gestionezi cele mai comune probleme alimentare pe durata sarcinii?

Sarcina nu poate fi lipsită de unele probleme alimentare, care îți pot produce disconfort. Trei dintre cele mai comune astfel de probleme sunt următoarele:

  • Greața matinală

Greața matinală poate necesita un tratament medicamentos, mai ales din cauza faptului că vărsăturile din timpul sarcinii pot duce la deshidratare. Aceste simptome pot fi îmbunătățite prin consumul de alimente bogate în proteine și ușor de digerat. Totodată, este bine să optezi pentru un consum suficient de lichide și gustări frecvente. Nu în ultimul rând, ghimbirul poate ajuta la ameliorarea stărilor de greață.

Dacă ai observat că anumite alimente contribuie la declanșarea greții, încearcă pe cât posibil să le eviți. De asemenea, îți poate fi de ajutor să folosești uleiuri esențiale de lămâie, portocală, mușețel sau mentă, care sunt recunoscute pentru efectele lor antiemetice.

  • Arsurile la stomac

Modificările hormonale din sarcină și presiunea exercitată de uter asupra stomacului pot declanșa arsuri stomacale. Pentru prevenirea și ameliorarea lor îți recomandăm să eviți alimentele picante, grase sau prăjite, dar și citricele, cafeaua și băuturile carbogazoase.

Totodată, te poate ajuta să îți împarți mesele în porții mai mici și să eviți servirea ultimei mese cu câteva ore înainte de culcare.

  • Poftele alimentare

Fluctuațiile hormonale și aportul ridicat de substanțe nutritive de care are nevoie organismul tău pe durata sarcinii poate cauza cunoscutele pofte alimentare. În cazul în care te confrunți cu acestea, este bine să te orientezi către mâncăruri sănătoase, care să răspundă nevoilor tale nutriționale, dar și poftelor.

Există o varietate de alternative sănătoase la alimentele procesate. Ca atare, dacă îți dorești să mănânci dulciuri, poți opta pentru fructe proaspete sau uscate. De asemenea, poți găti acasă deserturi sănătoase, care să îți încânte papilele gustative și să îți furnizeze substanțe nutritive importante.

În plus, este bine să te hidratezi suficient și să îți planifici mesele în avans. Astfel, vei avea un control asupra alimentației tale și vei fi mai puțin tentată să incluzi gustări nesănătoase.  

Suplimente alimentare necesare pe durata sarcinii

Suplimentele alimentare sunt de mare ajutor pe durata sarcinii, deoarece acoperă necesarul ridicat de vitamine și minerale din această perioadă, care nu poate fi suplinit doar din alimentație.

Iată care sunt unele dintre suplimentele alimentare ce îți sunt necesare în sarcină și care sunt incluse în oferta farmaciei online EUmed:

  • Fier Verla 35mg, tablete 100 buc

Fier Verla 35mg, tablete 100 buc este un produs pe bază de gluconat de fier, recomandat persoanelor care se confruntă cu anemie feriprivă, cât și celor însărcinate, pentru a preveni anemia. Astfel, prin administrarea acestui supliment furnizezi organismului tău necesarul de fier pe durata sarcinii.

  • Sulfat de fier Lomapharm 100mg tablete 50 buc

Sulfat de fier Lomapharm 100mg tablete 50 buc este un supliment alimentar pe bază de sulfat feros, recomandat atât persoanelor care se confruntă cu o deficiență a acestui mineral, cât și femeilor însărcinate, care doresc să prevină anemia feriprivă.

  • PURE ENCAPSULATIONS formulă pentru sarcină capsule 30 buc

PURE ENCAPSULATIONS formulă pentru sarcină capsule 30 buc este un supliment alimentar formulat cu grijă, pentru a răspunde nevoilor nutriționale atât înainte, cât și în timpul sarcinii sau pe durata alăptării. În compoziția produsului se regăsesc substanțe nutritive importante, respectiv: acid folic, vitaminele C și D, fier, beta-caroten, magneziu și iod, care au grijă de sănătatea ta și a bebelușului tău.

  • FOLIO 1 forte Tablete filmate 90 buc.

FOLIO 1 forte Tablete filmate 90 buc. este dedicat femeilor care doresc să rămână însărcinate. Acesta poate fi utilizat până în săptămâna 12 de sarcină și este disponibil sub forma unor capsule mici, ușor de înghițit. În compoziția lui se regăsesc toate vitaminele și mineralele necesare organismului în perioada premergătoare concepției.

  • FOLIO 2 Tablete filmate 90 buc.

Din săptămâna 13 de sarcină până în perioada alăptării îți este de ajutor suplimentul alimentar FOLIO 2 Tablete filmate 90 buc. Acesta se remarcă prin conținutul de acid folic, B12 și D3, care contribuie la susținerea imunității și la evoluția normală a sarcinii.

  • Fortimel Pudră Căpșuni

Fortimel Pudră Căpșuni conține vitamine, minerale, oligoelemente și fibre, cu o aromă savuroasă de căpșuni, pentru administrare ușoară. Pudra poate fi utilizată pe perioada sarcinii, pentru a suplini carențele alimentare și a beneficia de o nutriție diversificată.

  • Fortimel Pudră Neutru

Fortimel Pudră Neutru este un produs cu o bogăție de substanțe nutritive, recomandat pentru a completa o alimentație echilibrată. Acesta este potrivit persoanelor care au nevoi crescute de energie și proteine, precum cele care se confruntă cu probleme de alimentație, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate sau sunt însărcinate.

Alimentația pe trimestre

Pe măsură ce sarcina evoluează, nevoile nutriționale ale organismului tău se modifică. Descoperă în continuare recomandări importante de care să ții cont în funcție de fiecare trimestru de sarcină.

  • Primul trimestru de sarcină

Primele 3 luni de sarcină sunt recunoscute pentru modificările hormonale, care pot produce stări de greață și vărsături. Tocmai de aceea este bine să consumi alimente ușor de digerat și bogate în nutrienți. Te poți orienta către cele cu carbohidrați, care reduc stările de greață, dar și către fructe și legume. Acestea din urmă sunt ușor de digerat și contribuie la menținerea unei stări optime de hidratare, dar și la susținerea digestiei.

Îți recomandăm, totodată, să incluzi în alimentația ta din primul trimestru de sarcină surse de proteine ușor digerabile, precum iaurtul degresat, brânza de vaci, carnea de pui sau peștele.

Dat fiind faptul că este perioada de dezvoltare a creierului bebelușului, este recomandat să consumi și alimente bogate în acid folic, precum spanacul, broccoliul, sparanghelul sau varza de Bruxelles. Pentru a susține dezvoltarea sistemului osos, nu pot lipsi sursele de calciu, precum produsele lactate.

Nu în ultimul rând, este bine să te hidratezi corespunzător, consumând apă, sucuri naturale și băuturi fără cofeină. În ceea ce privește alimentele pe care este bine să le eviți în această perioadă, exclude-le pe cele grase și picante, care pot intensifica greața și sunt dificil de digerat.

  • Trimestrul doi de sarcină

Stările de greață se ameliorează în trimestrul doi de sarcină, când este important să consumi alimente care susțin creșterea sănătoasă a bebelușului. Printre acestea se află proteinele slabe, precum carnea de pui sau de curcan, peștele, fasolea, lintea, năutul și produsele lactate.

Benefice îți sunt, totodată, grăsimile sănătoase, precum cele conținute de nuci, avocado, uleiuri vegetale și semințe. Vei avea nevoie și de fibre, care previn constipația și îmbunătățesc digestia, dar și de cereale integrale.

Alimentele bogate în fier, vitamina C, calciu, sunt de asemenea, importante. Acestea, alături de o suficientă hidratare, îți asigură o stare optimă de sănătate în trimestrul 2 de sarcină.

  • Trimestrul 3

Nevoia de calorii și de nutrienți crește în trimestrul 3 de sarcină, fiind indicat ca în această perioadă să continui cu o alimentație diversificată, pe bază de proteine din carne, pește, legume și lactate. De asemenea, nu pot lipsi alimentele bogate în fier, precum carnea roșie slabă sau spanacul și fructele uscate.

Completează alimentația în ultimele luni de sarcină cu acizi grași Omega 3, pe care îi poți obține din pește, nuci și semințe, dar și cu produse lactate, care furnizează necesarul de calciu.

Nu în ultimul rând, vei avea nevoie de fibre, pentru o digestie echilibrată și de o hidratare optimă.

Alimentația și Complicațiile Sarcinii

O alimentație neadecvată poate duce la complicații pe durata sarcinii, precum:

  • Preeclampsia

Preeclampsia afectează 3-5% dintre femeile însărcinate la nivel mondial și este caracterizată de hipertensiune și proteine în exces în urină, fiind întâlnită după săptămâna 20 de sarcină.

Cu toate că alimentația nesănătoasă nu este considerată un factor de risc pentru apariția bolii, aceasta poate exacerba anumiți factori de risc, precum afecțiunile renale, diabetul sau hipertensiunea. Cercetătorii recomandă o dietă bogată în fibre, care reduce hipertensiunea, colesterolul și inflamația din organism, având astfel un important rol profilactic.

  • Diabetul gestațional

Diabetul gestațional apare în jurul săptămânii 24 de sarcină și este o consecință a unei rezistențe temporare la insulină. Acesta poate fi influențat de consumul ridicat în alimente bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.

Afecțiunea poate avea urmări negative asupra mamei și copilului, deopotrivă. Astfel, bebelușul se poate naște cu o greutate mare, în timp ce mama se poate confrunta cu hipertensiune și risc ridicat de preeclampsie.

Urmarea unei diete echilibrate și monitorizarea glicemiei permite menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și prevenirea diabetului gestațional.

  • Creșterea în greutate

Centrul pentru Prevenirea și Controlului Bolilor are următoarele recomandări pentru creșterea în greutatea pe durata sarcinii:

  • Femeile subponderale (IMC mai mic de 18.5): 12-18 kg;
  • Femeile ponderale (IMC 18.5 – 24.9): 11 – 15 kg;
  • Femeile supraponderale (IMC 25 – 29.9): 7 – 11 kg;
  • Femeile cu un IMC peste 30: 5 – 9 kg.

O creștere prea mare în greutate pe durata sarcinii este asociată cu tensiune arterială și diabet gestațional, dar poate cauza și complicații la naștere, precum un risc mai mare de naștere prin cezariană.

  • Hipertensiunea și problemele cardiovasculare

O dietă bogată în grăsimi saturate pe durata sarcinii poate crește riscul de colesterol și probleme cardiovasculare. Acestea pot influența, totodată, creșterea tensiunii arteriale. Tocmai de aceea o alimentație echilibrată, săracă în grăsimi saturate, dar bogată în fructe, legume și proteine slabe, susțin funcționarea optimă a organismului și funcțiile cardiovasculare.

Urmând aceste recomandări cu privire la o nutriție corectă, previi neplăcerile care pot apărea pe durata sarcinii, menținând atât sănătatea ta, cât și pe cea a bebelușului tău. Astfel, vei parcurge mai ușor simptomele neplăcute care pot apărea pe durata celor 9 luni de sarcină, în timp ce îți asiguri ție și copilului vitaminele, mineralele și oligoelementele de care aveți atât de mare nevoie.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....