Tusea este unul dintre cele mai întâlnite simptome în cazul afecțiunilor virale, atât la adulți cât și la copii. Există și cazuri în care tusea nu este cauzată de un virus, de exemplu un aliment care ne irită gâtul, însă dacă este persistentă, asociată cu dureri în gât și alte simptome, trebuie să-i acordăm atenție și un tratament adecvat.
Fie că e vorba de o răceală, o gripă, alergie, bronșită sau o altă cauză, e important să depistezi din timp cauza tusei, pentru a găsi afecțiunile și modalitățile prin care pot fi remediate, fără a se ajunge la complicații.
Ce afecțiuni pot ascunde tusea și durerea în gât și cum le identifici
Pentru început, e necesară definirea tipului de tuse. Există mai multe tipuri:
● Tuse productivă – însoțită de expectorație, apare și în cazul unei inflamații și are spută abundentă
● Tusea seacă – fără expectorație
● Tusea în cazul blocajului căilor respiratorii
● Tusea fumătorului
Cel mai sigur mod prin care poți afla afecțiunile asociate tusei și durerii în gât este o vizită la medicul de familie sau la un specialist. Evaluarea pornește de la înțelegerea istoricului tusei, care de cele mai multe ori atinge următoarele puncte:
● Tusea acută sau cronică.
● Tuse asociată cu febră
● Tipul de expectorație
● Alte simptomatologii asociate
● Istoric medical anterior
Ulterior, se fac și investigații asupra tusei. Cele mai comune investigații sunt examenul fizic obiectiv, radiografia toracică, analiza sputei și teste funcționale (spirometria), pentru a indica cauzele specifice.
Cele mai comune afecțiuni care determină tusea
● Răceala – cea mai comună formă de infecție virală. Se manifestă prin tuse acută, uneori cu puțină febră. Alte simptome ale răcelii sunt roșul în gât, atât la copii cât și la adulți, rinoree, strănutul și obstrucționarea respirației nazale. De cele mai multe ori, simptomele trec repede, dar există posibilitatea ca tusea să persiste câteva zile.
● Inflamația laringelui (laringita) – se manifestă prin răgușeală, dureri în gât, curățarea constantă a gâtului și pierderea temporară a vocii.
● Rinosinuzita (afecțiunea sinusurilor paranazale) – este afecțiunea prin care secrețiile ajung în gât. Pe lângă tuse, rinosinuzita este însoțită de dureri de cap, dureri în zona sinusurilor (a frunții), a maxilarului, care se înrăutățesc în momentul strănutului, tusei sau aplecărilor bruște.
● Bronșita acută – afecțiune cauzată de diverși patogeni precum haemophilus influenzae, microplasme, infecții spitalicești, fungi sau gaze iritante. Ca simptomatologie, alături de tusea seacă, mai este febra, durere de cap și uneori expectorația unei secreții albe, cu vinișoare de sânge din cauza inflamației.
● Astm – reprezintă inflamația căilor aeriene care duce la atacuri recurente de respirație șuierătoare, la senzația lipsei de aer, de constricție toracică și de tuse persistentă.
● Gripă – alături de tusea seacă, gripa mai are și alte simptome precum dureri musculare, febră peste 38.5C, frisoane, dureri de cap, probleme gastrointestinale, conjunctivită și rinoree.
● Pneumonie – pe lângă tusea seacă, pneumonia se manifestă cu febră persistentă peste 38.5C, urmată de dificultăți respiratorii, puls crescut și frisoane.
● Plămânul fermierului (sau alveolită) – reprezintă inflamația alveolelor pulmonare și se caracterizează prin febră, jenă respiratorie declanșată prin contactul cu alergeni.
Alte cauze frecvente ale tusei
Dacă ai mers la medic cu o problemă de tuse și nu s-a găsit niciun diagnostic clar, dar aceasta persistă, ia în considerare posibilitatea de a fi susceptibil la alergii.
Dacă vrei să găsești cauza, e important să ții cont și de următoarele aspecte:
● Alergiile la polen, iarbă sau praf pot determina apariția episoadelor de tuse neproductivă. Alături de tuse, alergia cauzează și iritații la nivelul ochilor și nasului (rinita alergică).
● Agenții poluanți din aer, precum noxele sau fumul de țigară inhalat, incusiv dintr-o încăpere, pot irita gâtul, declanșând tusea seacă.
● Abuzul de spray-uri nazale decongestionante – În timpul unei răceli puternice, spray-urile nazale sunt ideale pentru a desfunda nasul, însă, utilizarea lor în exces, mai mult de 3 zile, duce la inflamarea membranelor nazale, care duce la creșterea rinoreei și a acceselor de tuse.
● Aer prea uscat, prea umed sau răceala iernii poate duce la iritație și la declanșarea tusei. Pe termen lung, aerul umed poate declanșa astmul prin încurajarea dezvoltării de acarieni și mucegai. Ca remedii pentru tusea cauzată astfel, se recomandă păstrarea unui nivel de umiditate între 40% și 50% atât iarna, cât și vara.
● Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul stomacal se întoarce pe tubul conector dintre stomac și esofag. Iritația constantă poate determina accese de tuse cronică.
● Anumite medicamente, precum cele pentru hipertensiune, antibiotice, tratamente folosite în chimioterapie sau cele pentru tratarea afecțiunilor psihologice pot determina episoade de tuse.
● Tusea psihogenă are la bază cauze de natură psihologică și apare pe fond nervos sub forma unei tuse seci, care nu are o cauză fizică reală.
Citește și: Alergiile- informații utile
Tusea la copii – când să ne îngrijorăm?
Tusea seacă sau productivă nu apare doar în cazul adulților, ci și în cazul copiilor. Dacă ești părinte iar copilul tău are o tuse seacă sau productivă, cu sau fără alte simptome precum febră, rinoree sau altele, e important să ai la îndemână remedii naturale pentru tuse la copii, precum siropurile bazate pe plante.
Ce soluții și remedii pentru răceală și tuse poți aplica?
Pentru a găsi soluțiile și remediile potrivite în cazul tusei, e recomandat să începi prin a analiza simptomele asociate acesteia, astfel încât să identifici în mod corect cauza.
Dacă nu există niciun alt simptom, precum febră, dureri în gât, frisoane sau altele, atunci e important să analizezi cu atenție stilul de viață, locația, sezonul, pentru a putea găsi principalii factori care le declanșează.
Totodată, pe farmacia online Eumed îți punem la dispoziție soluții sigure și de calitate, pe care te poți baza cu încredere, fie că vorbim despre tuse datorată răcelii sau despre tuse cauzată de bronșită.
Tusea, fie ea seacă sau productivă, este neplăcută. Dar, acum, datorită inovațiilor medicale, pot fi ameliorate și chiar eliminate într-un mod natural, fără suprasolicitarea organismului.