Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Îngrijirea pielii în sezonul rece – ghid complet pentru o rutină sănătoasă

Odată cu scăderea temperaturilor, pielea noastră devine mai uscată și mai sensibilă. Aerul uscat și vântul rece sunt factori care contribuie la deshidratarea pielii și o predispun la iritații. Pentru a preȋntâmpina eventuale probleme, trebuie să ne adaptăm rutina de ȋngrijire, produsele cosmetice și chiar și alimentația, ȋn funcție de sezon.

Colagenul este o proteină esențială care asigură elasticitatea și fermitatea pielii. Temperaturile reci pot ȋncetini circulația sângelui, reducând aportul de oxigen și de substanțe nutritive la nivelul pielii, iar acestea pot afecta sinteza de colagen. Și lipsa expunerii la soare, specifică sezonului rece, scade cantitatea de proteină pe care o producem. Astfel, putem ajuta organismul prin introducerea suplimentelor pe bază de colagen, care se găsesc ȋn farmacii sub formă lichidă, de pastile sau pulbere. Bineȋnțeles, și cremele cu o concentrație mare de colagen și peptide sunt extrem de utile iarna. Alte ingrediente pe care este recomandat să le conțină produsele cosmetice sunt acidul hialuronic și ceramidele.

Pe timp de iarnă, măștile hidratante sunt un must. Putem alege ȋntre cele lichide, șervețel, cu hydrogel, din comerț sau le putem pregăti singuri, acasă, cu ingrediente naturale precum miere, iaurt și avocado, care hrănesc pielea.

Băile fierbinți și lungi, atât de plăcute și relaxante după ce venim din frig, nu au efecte pozitive asupra pielii, ba chiar o usucă și mai mult. Soluția de compromis ar fi să scurtăm durata și să adăugăm câteva picături de ulei esențial de lavandă sau ulei de migdale ȋn apă.

De asemenea, ȋn sezonul rece, exfolierea excesivă poate agrava uscăciunea pielii. Redu frecvența exfolierii la o dată pe săptămână, optează pentru scrub-uri delicate și evită masajul agresiv. Pentru ȋngrijirea tenului, ȋnlocuiește săpunurile și gelurile cu produse de curățare blânde și hidratante, precum apa micelară sau laptele demachiant.

Cele mai vulnerabile zone ȋn fața frigului sunt mâinile și buzele. Ele au nevoie de o atenție sporită, astfel că balsamurile și cremele grase trebuie folosite cu generozitate, ori de câte ori simți nevoia.

Sănătatea din interior se vede la exterior

Alimentația joacă un rol crucial ȋn aspectul și sănătatea pielii. Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, legumele cu frunze verzi și nucile sunt benefice pentru că ajută la combaterea stresului oxidativ. Peștele, bogat ȋn acizi grași omega-3 contribuie la hidratarea organismului. Vitamina C și vitamina D nu susțin doar sistemul imunitar, ci și menținerea elasticității pielii. Dacă nu consumi suficiente citrice, lactate, ciuperci sau ouă poți folosi suplimente cu concentrații mai mari.

Am vorbit despre cât de importantă este hidratarea pentru piele și ce fel de produse cosmetice să folosim, ȋnsă, e important să știi că nicio cremă, oricât de nutritivă, nu ȋnlocuiește apa. Asigură-te că bei cel puțin opt pahare pe zi și chiar mai mult, atunci când mergi la sală sau faci sport.

Chiar dacă pare mai complicată, ȋngrijirea pielii în sezonul rece nu trebuie să fie o provocare, ci o oportunitate de a-ți rafina rutina de îngrijire. Acordă-ți timp, informează-te, experiementează diverse produse și metode până descoperi ce funcționează cel mai bine pentru tine. Medicul dermatolog ȋți poate oferi recomandări personalizate pentru regimul alimentar și tratamente sau produse cosmetice, adaptate nevoilor specifice ale organismului tău, așa că nu ezita să programezi o consultație.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....