Cu fiecare nou sezon estival care începe, îți faci planuri de vacanță și de petrecere a timpului în aer liber. Fie că vrei să fii mai activ fizic, să călătorești sau pur și simplu să te bucuri de natură, este important să ții cont de nevoile mai ridicate ale organismului de hidratare din timpul verii, dar și de protecția solară. În continuarea acestui articol îți prezentăm care sunt măsurile de urmat pentru a-ți proteja sănătatea și a te bucura pe deplin de activitățile preferate, chiar și în zilele caniculare.
Importanța hidratării
Aproximativ 60% din greutatea organismului uman este reprezentată de apă, motiv pentru care hidratarea este o parte esențială a unei diete echilibrate. Apa este implicată în procese importante din organism, precum transportul substanțelor nutritive către celule.
Totodată, aceasta contribuie la eliminarea toxinelor din corp prin urină și transpirație. Un alt rol al apei este de a ajuta la menținerea unei temperaturi corporale optime, care este posibilă prin transpirație, întrucât aceasta este un proces de termoreglare a corpului, ce permite adaptarea la temperaturi înalte.
Nu în ultimul rând, apa este importantă pentru menținerea echilibrului electrolitic, esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Electroliții, precum sodiul, calciul, potasiul sau magneziul, sunt minerale încărcate electric, care contribuie la reglarea echilibrului fluidelor în corp, astfel încât previn deshidratarea.
Simptome deshidratare
Hidratarea corespunzătoare previne durerile de cap, infecțiile urinare, constipația, amețeala, starea de confuzie sau pietrele la rinichi. Persoanele cele mai predispuse la deshidratare sunt:
- Bebelușii și copiii: dată fiind greutatea corporală mai mică, ei sunt sensibili chiar și la pierderile mici de lichide;
- Persoanele cu unele afecțiuni cronice, precum diabetul;
- Persoanele în vârstă, dată fiind scăderea capacității organismului de a reține apa;
- Sportivii, întrucât pot pierde cantități ridicate de lichide pe durata antrenamentelor fizice.
Atunci când deshidratarea se instalează, se manifestă prin următoarele simptome:
- Reducerea cantității de urină eliminate sau modificarea nuanței acesteia, care devine mai închisă la culoare;
- Durere la urinare;
- Sete excesivă;
- Scăderea puterii de concentrare;
- Amețeală și confuzie;
- Oboseală;
- Durere de cap;
- Piele uscată și lipsită de elasticitate;
- Tahicardie sau hipotensiune, care pot apărea în formele severe de deshidratare.
Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă un consum de apă de 2.7 litri pentru femei și 3.7 litri pentru bărbați. Necesarul de apă este influențat de alimentație, astfel încât persoanele care consumă mai multă cofeină, au nevoie de un consum mai ridicat de lichide.
Totodată, o dietă bogată în alimente picante, sărate sau dulci, crește nevoile organismului de hidratare. În același timp, poți resimți o sete crescută dacă te expui la soare în zilele cu temperaturi ridicate. Pentru a beneficia de o hidratare optimă, este recomandat să consumi apă pe toată durata zilei, înainte de a-ți fi sete.
Asigură-te că vei consuma apă în cantități mici, la intervale scurte de timp, pentru a fi hidratat pe durata întregii zile, mai ales dacă te expui temperaturilor ridicate.
Alimentația în sezonul de vară
Hidratarea este asigurată de un consum de lichide adecvat, dar și de cel al alimentelor și al băuturilor cu un conținut ridicat de apă. Vara este generoasă în fructe și legume care îmbunătățesc nivelul de fluide din organism, iar una dintre cele mai îndrăgite alegeri este pepenele verde. Acesta are un conținut sărac în calorii, dar bogat în apă, de aproximativ 90%. De asemenea, el este o sursă generoasă de vitamine și minerale, precum vitamina A și magneziu.
La fel de savuros și bogat în nutrienți, pepenele galben îți hidratează organismul, astfel încât 90% din compoziția lui este alcătuită din apă. Piersicile conțin apă în proporție de 89%, în timp ce portocalele au 88% apă.
În ceea ce privește legumele, castravetele ocupă un loc fruntaș în topul celor mai hidratante, având în compoziție 95% apă. Salata verde, dovleacul, țelina, conopida, varza și roșiile sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru dieta de vară.
De pe masa ta din zilele cu caniculă nu pot lipsi supele, ciorbele și produsele lactate. Cu toate că prin consumul fructelor și legumelor îți poți hidrata organismul, acestea nu poate înlocui apa, care este esențială pentru a menține un echilibru hidric în organism.
Protecția solară
Expunerea la soare este benefică pentru absorbția vitaminei D, deoarece pe durata acesteia, compusul numit 7-dehidrocolesterol este convertit în vitamina D3. Cu toate acestea, expunerea prelungită la soare, la ore nepotrivite, fără o cremă de protecție solară, reprezintă un pericol pentru sănătate.
Există mai multe tipuri de raze ultraviolete, care sunt clasificate în funcție de lungimea de undă, după cum urmează:
- Razele UVA: acestea afectează celulele pielii și favorizează apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. De asemenea, ele reprezintă un factor de risc pentru formarea diferitelor tipuri de cancer de piele.
- Razele UVB: acestea sunt mai puternice decât razele UVA, afectează ADN-ul celular și pot cauza arsuri solare, dar și cancer de piele.
- Razele UVC: acestea sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, dar nu pătrund prin atmosferă și astfel nu pot afecta pielea.
Supraexpunerea solară, fără a utiliza o cremă de protecție, poate cauza diferite probleme de piele, precum următoarele:
- Hiperpigmentarea
Hiperpigmentarea se manifestă prin apariția pe piele a unor pete mai închise la culoare, cauzate de expunerea la soare. Aceasta stimulează producția de melanină – pigmentul responsabil de culoarea pielii. Există mai multe tipuri de pete pigmentare, precum lentigo sau petele de bătrânețe, care apar de obicei pe față, mâini și alte zone expuse la soare.
Deși sunt considerate inestetice, petele pigmentare nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
- Arsurile solare
Atunci când pielea este expusă fără protecție la radiațiile UV, poate suferi arsuri solare. Acestea sunt reacții inflamatorii, manifestate prin piele roșie, dureroasă și fierbinte la atingere. Pot fi suficiente 15 minute de expunere la razele puternice ale soarelui, fără un produs cu SPF, pentru apariția arsurilor.
De cele mai multe ori, simptomele apar la 4 ore de la supraexpunerea solară și se agravează în 24-36 de ore. Tratarea acestora poate dura 3-5 zile, în funcție de gravitatea arsurii, formele cele mai grave putând prezenta vezicule dureroase la atingere.
- Îmbătrânirea prematură a pielii
Razele UV reprezintă un factor de risc pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Astfel, dacă nu utilizezi o cremă de soare, riști să accelerezi ritmul de apariție al ridurilor și al liniilor fine, întrucât radiațiile solare deteriorează colagenul și elastina.
O cantitate redusă a acestora determină pierderea elasticității pielii, care devine flască și fără fermitate.
- Cancerul de piele
Un alt risc al expunerii prelungite la soare constă în apariția cancerului de piele, a cărui incidență este tot mai crescută în ultimii ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 2-3 milioane de cancer non-melanom și 132 de cazuri de melanom sunt diagnosticate în fiecare an la nivel mondial.
Evitarea sau limitarea expunerii la soare este esențială pentru prevenirea cancerului de piele. Totodată, este recomandat să îți examinezi pielea, pentru a observa modificările acesteia, precum leziunile întunecate sau cu margini neregulate sau petele maronii, cu puncte de culoare închisă.
Alegerea corectă a produselor de protecție solară
Pentru a te proteja de soare, ai nevoie de un produs adecvat, care să țină departe radiațiile UV. Indiferent dacă îți alegi o cremă de plajă sau o loțiune protectoare pentru față, este important să ții cont de factorul de protecție solară sau SPF.
Acesta indică nivelul de protecție pe care un produs îl oferă. Ca atare, dacă ai pielea sensibilă, deschisă la culoare, care se bronzează greu, ai nevoie de un SPF mai mare, precum 50 sau chiar mai mare. Aceasta se explică prin prezența unui nivel mai scăzut de melanină în piele, astfel încât este necesar un SPF mai ridicat, pentru a asigura o barieră mai eficientă de protecție.
Trebuie să ții cont, de asemenea, de durata expunerii, întrucât cu cât petreci mai mult timp la soare, cu atât vei avea nevoie de un SPF mai ridicat. Cu toate acestea, este important și să aplici produsul la câteva ore, în funcție de recomandările producătorului, în cantitate suficientă, pentru a menține bariera protectoare.
În cazul în care ai pielea mai închisă la culoare, ai un nivel mai ridicat de melanină în piele și vei avea nevoie de o protecție solară mai mică, cu SPF de 15 sau 20. Indiferent de tipul de piele, evită expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00, mai ales fără o cremă adecvată de protecție.
Produse de protecție solară pentru copii și adulți, disponibile în farmacia online EUmed
Expunerea la soare se poate dovedi a fi dăunătoare pielii printr-o varietate de moduri, inclusiv erupții cutanate, arsuri solare, îmbătrânirea prematură a pielii, și uneori cancer de piele. În același timp, expunerea la soare poate afecta pielea și în timpul sezonului rece, exemplul cel mai relevant fiind perioada de iarnă. De asemenea, un număr considerabil de persoane continuă să se bucure de activitățile în aer liber și să călătorească în zone cu temperaturi ridicate, cu soare puternic, în perioadele de concediu. Astfel, este important să protejăm pielea noastră indiferent de oră sau de condițiile meteo. Gama de produse din categoria: Protecție solară pentru toate tipurile de piele asigură o gamă largă de produse pentru toate necesitățile pielii tale în ceea ce privește prevenirea riscurilor provocate de razele UV.
Aceste produse conțin filtre de protecție solară care ajută la blocarea razelor UVA și UVB – responsabile de deteriorarea pielii – oferind o protecție adecvată. Cea mai bună parte este că aceste produse se potrivesc cu orice tip de piele. Ele oferă o protecție completă împotriva radiațiilor UV, indiferent de culoarea, tipul sau textura pielii, precum și în funcție de sensibilitatea individuală a acesteia.
Fie că sunteți în căutarea unei protecții moderate pentru soare sau a unei protecții intense împotriva razelor UV, categoria noastră de produse îți oferă cea mai bună alegere. Subcategoriile noastre, cum ar fi protecția solară pentru copii, protecția solară pentru piele pigmentată, protecția solară pentru piele rozacee, protecția solară pentru pielea alergică, protecția solară pentru pielea cu neurodermatită sau psoriazis sau protecția solară pentru pielea matură, protecția solară pentru tenul cu probleme/acneic, protecție solară pentru pielea tatuată, protecție pentru pielea deschisă, after sun sau prevenție pentru cancerul de piele deschis, includ filtre de protecție de ultimă generație și ingrediente de top, specifice fiecărui tip de piele.
Un alt avantaj este capacitatea produselor noastre de a hidrata intens pielea, prevenind astfel uscarea acesteia din cauza expunerii la soare. De asemenea aceste produse ajută la refacerea, hrănirea și îmbunătățirea aspectului pielii tale.
În ansamblu, având în vedere numărul mare de factori care trebuie luați în considerare pentru protejarea pielii de la razele solare, Protecția solară pentru toate tipurile de piele este alegerea potrivită.
Ca atare, din oferta noastră nu puteau lipsi cremele, sprayurile și loțiunile destinate protecției solare pentru toate tipurile de piele
- LADIVAL copii gel de soare pentru piele alergică SPF 50+ 200 ml
Pielea copiilor are nevoie de o îngrijire delicată pe durata verii, iar LADIVAL protecție solară pentru copii cu piele alergică SPF 50+ 200 ml este exact produsul potrivit. Acesta este testat dermatologic și conceput pe bază de ingrediente blânde cu pielea sensibilă a copiilor, respectiv vitamina E și uleiurile de floarea soarelui, sâmburi de struguri, rozmarin sau coacăze negre.
Grație compoziției lui, Ladival ajută la prevenirea alergiei la soare, fiind rezistent la apă, hidratant și hrănitor, lipsit de uleiuri minerale și siliconi.
În cazul în care copilul tău preferă un produs cu factor de protecție solară sub formă de spray, îți recomandăm LADIVAL protecție solară pentru copii SPF 50+ 200 ml. Acesta se remarcă prin aceeași compoziție blândă, care protejează împotriva radiațiilor solare și contribuie la prevenirea alergiei la soare, fiind o alternativă sănătoasă la produsele cu siliconi, uleiuri minerale și alte componente dăunătoare.
- Ladival Cremă solară de față Anti-Aging și Anti-pigmentare 50+ 50 ml
Pielea de pe față, gât și mâini este cel mai expusă la acțiunea dăunătoare a radiațiilor UV, iar protejarea ei nu poate fi neglijată indiferent de sezon, cu atât mai mult în perioada verii. De aceea, în farmacia online EUmed găsești crema Ladival cu factor de protecție 50+, perfectă pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii și hiperpigmentarea.
În compoziția ei se regăsesc ingredientele naturale eficiente în îngrijirea pielii expuse la soare, precum vitamina E, extractul de semințe de struguri, coenzima Q10 și extractul de germeni de creson, fiind un produs fără parfum, aditivi și siliconi. Utilizarea cremei cu regularitate hidratează pielea în profunzime și previne apariția ridurilor și a petelor pigmentare.
- Eucerin Cremă de Protecție solară 50+
Cu tehnologia Advanced Spectral Technology, crema de protecție solară Eucerin 50+ este întotdeauna o bună alegere pentru a ține razele soarelui departe de pielea ta. Aceasta conține acid gliciretinic, care stimulează mecanismul de regenerare a pielii și poate fi utilizată cu succes chiar și de către persoanele cu piele sensibilă sau uscată.
Totodată, este o cremă solară rezistentă la apă, care nu lasă o peliculă grasă, având un efect calmant și regenerant al pielii. De aceea ea nu poate lipsi din gama ta de creme de plajă.
- EUCERIN Spray cu protecție solară pentru copii SPF 50+
Utilizează EUCERIN Spray cu protecție solară pentru copii SPF 50+ pentru pielea sensibilă a copilului tău, potrivit pentru bebeluși de la vârsta de 3 luni și pentru cei cu neurodermită.
Acidul glicirizic din compoziția lui susține mecanismul de reparare a ADN-ului pielii, iar studiile clinice demonstrează că este un spray de protecție solară bebeluși care se poate utiliza în siguranță și la cei cu piele sensibilă.
- AVENE SUN Spray copii SPF 50+ 200 ml
Atunci când îți dorești un spray protecție solară copii cu un spectru larg de acțiune, poți alege AVENE SUN Spray protecție solară pentru copii SPF 50+ 200 ml . Acesta este un produs cu o eficiență ridicată de protecție UV, fiind lipsit de silicon și rezistent la apă.
De asemenea, sprayul Avene nu lasă urme albe, nu conține parfum sau parabeni, fiind totodată hipoalergenic si non-comedogenic.
- Avene SunSitive Emulsie Solară Anti Aging SPF 50%
Beneficiază de protecție solară și îngrijire anti-îmbătrânire prin simpla aplicare a emulsiei solare Avene SunSitive. Aceasta se remarcă prin textura fluidă, non-grasă, care este absorbită cu ușurință în piele și poate fi utilizată zilnic, pentru a contracara efectele dăunătoare ale soarelui.
Totodată, este un produs lipsit de parfum și rezistent la apă, care poate fi inclus în rutina ta de îngrijire a tenului.
- Loțiune cu protecție solară Linola SPF 50+ pentru pielea sensibilă
Este dificil să găsești o loțiune de protecție solară potrivită pentru pielea sensibilă. De aceea am inclus în oferta EUmed loțiunea Linola SPF 50+, care beneficiază de un sistem echilibrat de filtrare a razelor UVA și UVB.
Aceasta este ușor de aplicat pe piele, se absoarbe rapid, este lipsită de conservanți, coloranți și pigmenți minerali, fiind potrivită chiar și pentru bebeluși și copii. Prin urmare, comanzi această loțiune cu protecție solară SPF 50 și beneficiezi de un produs perfect pentru întreaga familie.
- Loțiune solară Speick Sun SPF 30
Alege o protecție solară copii eficientă și utilizează loțiunea solară Speick Sun cu SPF 30. Ușor de absorbit, aceasta oferă protecție imediată și este bine tolerată de toate tipurile de piele. În compoziția produsului se află particule de oxid de zinc, care formează o peliculă protectoare împotriva razelor UVA și UVB.
De asemenea, loțiunea Speick este un produs lipsit de parfum sau aluminiu, care asigură pielii o hidratare intensă, dar și un efect puternic calmant.
- Crema Solară Speick SPF 50+
Crema solară SPF 50+ Speick este potrivită pentru copii, adulți și persoanele cu piele sensibilă. Aceasta oferă o protecție minerală naturală, pe bază de oxid de zinc, cu efect imediat după aplicare.
Alături de protecția împotriva razelor UV, crema asigură o hidratare intensă și calmează pielea, având în compoziție extract de rodie. Produsul poate fi utilizat și pentru a proteja pielea sensibilă din jurul buzelor.
- Speick Sun Loțiune după plajă 200 ml
Odată ce ai găsit crema de plajă potrivită pentru tine, trebuie să acorzi atenție îngrijirii pielii după expunerea la soare. În farmacia online EUmed găsești loțiunea după plajă Speick Sun, potrivită pentru toate tipurile de piele.
Conținutul ridicat de Aloe Vera, în proporție de 80%, hidratează și repară pielea afectată de razele UV, prevenind procesul de îmbătrânire. Totodată, loțiunea dispune de un efect calmant, prin care reduce inflamația pielii și poate fi utilizată și ca un serum pentru hidratarea în profunzime a tenului.
Combaterea căldurii
Zilele cu caniculă pot fi o reală provocare, însă există măsuri pe care le putem lua pentru a ne bucura de activitățile preferate în aer liber și a ne proteja sănătatea. Iată câteva dintre recomandările noastre:
- Hidratează-te corespunzător
Menține-ți corpul hidratat, printr-un consum adecvat de lichide și evită băuturile alcoolice sau pe cele cu un conținut ridicat de zahăr, deoarece acestea pot intensifica deshidratarea.
- Evită expunerea prelungită la soare în orele de vârf
Atunci când radiațiile sunt mai puternice, între 10:00 și 16:00, este bine să eviți expunerea la soare sau să ieși din casă doar cu haine care să îți acopere pielea în întregime.
- Răcorește-ți corpul
Apelează la metode de răcorire a corpului, precum umezirea feței și a gâtului sau aplicarea unui prosop umed pe frunte. De asemenea, poți menține o temperatură optimă la interior, prin folosirea unui ventilator sau a unui aparat de aer condiționat.
- Evită efortul fizic pe durata caniculei
În zilele cu temperaturi ridicate evită efortul fizic intens sub razele puternice ale soarelui. În cazul în care ești nevoit să desfășori activități fizice intense, asigură-te că le efectuezi într-un mediu răcoros și cu pauze regulate pentru hidratare și odihnă.
- Monitorizează-ți simptomele
Imediat ce experimentezi amețeală, dureri de cap, slăbiciune, crampe musculare și greață, hidratează-te și odihnește-te într-un mediu răcoros. Aceste simptome pot fi asociate cu expunerea la căldură, iar dacă persistă sau se înrăutățesc, solicită ajutor medical.
Activitatea fizică în sezonul de vară
Menținerea unui stil de viață activ, cu un program regulat de exerciții fizice, este importantă și pe durata verii, însă este important să ții cont de recomandările privitoare la hidratare. Ca atare, îți recomandăm să bei suficientă apă și să eviți consumul de cafea și alcool.
În ceea ce privește efectuarea unui sport în aer liber, optează pentru antrenamentele de dimineață sau de seară, atunci când temperaturile sunt mai blânde. Nu în ultimul rând, este recomandat să folosești un echipament sportiv corespunzător, respectiv haine ușoare, din materiale care permit evaporarea transpirației.
Cel mai important este să îți asculți corpul și să nu te suprasoliciți. Astfel, la primele semne de oboseală, odihnește-te la un loc răcoros.
Sănătatea mintală în timpul verii
Starea de bine nu poate fi neglijată pe timpul verii, atunci când poți fi copleșit de un program foarte încărcat. De aceea, îți recomandăm ca alături de o alimentație echilibrată și diversificată, o hidratare adecvată și un stil de viață activ, cu o rutină de exerciții fizice, să îți faci timp pentru activitățile preferate.
Include în programul tău activitățile care te relaxează, precum ascultarea muzicii preferate, yoga, meditația sau lecturarea cărții îndrăgite.
Totodată, asigură-te că te odihnești suficient, întrucât un somn de calitate are un impact pozitiv asupra sănătății mintale.
Ține cont de nevoile organismului tău pe durata verii, precum cele de hidratare, protejare a pielii cu un produs cu factor de protecție solară, evitarea efortului fizic intens pe timp de caniculă, adoptarea unei alimentații bogate în fructe și legume și suficientă odihnă. Echipează-te cu hainele potrivite, apă și produsele cu SPF, și pornește în activitățile preferate, știind că pielea ta este corespunzător protejată.