Somnul calitativ este una dintre nevoile principale ale unei persoane, iar tulburările de somn pot avea efecte de lungă durată asupra calității vieții. Un somn neliniștit afectează activitatea neuronală și organele interne care, pe parcursul somnului trebuie să se regenereze pentru o funcționare optimă a organismului. Tulburările de somn afectează somnul, în special în rândul vârstnicilor trecuți de 60 de ani. Un studiu recent* din România arată că aproximativ 34% din respondenți suferă de probleme cu somnul.
Aceste dificultăți de a avea un somn sănătos pot fi, în funcție de cauze, temporare sau cronice. În cazul din urmă, cel mai adesea, pacienții se confruntă cu o anumită boală care amplifică aceste tulburări. De exemplu, 69% dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani și 76% din femeile din aceeași categorie de vârstă, se trezesc cel puțin o dată pe noapte pentru a merge la baie*.
Principalele categorii ale tulburărilor de somn
Identificarea unei specifice probleme de somn care afectează oamenii este unul dintre primii pași către găsirea unei soluții corespunzătoare. O clasificare generală a afecțiunilor corelate calității somnului arată astfel:
Tulburările de somn asociate anumitor afecțiuni medicale sau tulburări psihiatrice:
-
- Cele asociate afecțiunilor medicale (printre cele mai comune sunt astmul bronșic, menopauza, hipertiroidismul, refluxul gastroesofagian, insuficiența renală cronică, etc.)
- Cele asociate tulburărilor neurologice (demența sau epilepsia sunt cele mai des întâlnite astfel de cazuri)
- Cele asociate tulburărilor psihiatrice (depresia, schizofrenia, alcoolismul cronic, mania sau hipomania sunt frecvent asociate unui somn neliniștit)
Disomniile:
-
- Disomnia asociată cu mișcarea membrelor (sindromul picioarelor neliniștite și mișcarea periodică a membrelor sau mioclonia nocturnă)
- Apneea de somn
- Tulburările de somn dependente de alcool și medicamente
- Narcolepsia
- Insomnia (psihofiziologică, de altitudine sau situațională)
Parasomniile:
-
- Somnambulismul
- Bruxismul nocturn
- Enurezisul nocturn sau urinarea în pat
- Tulburările de comportament
- Visele terifiante sau pavorul nocturn
În majoritatea cazurilor, aceste probleme repetitive afișează anumite caracteristici comune care împiedică oamenii să aibă un somn calitativ. Atenția acordată acestor tulburări este vitală pentru sănătatea pe termen lung, iar primele semne trebuie monitorizate pentru a se lua măsurile potrivite înainte ca situația să se agraveze.
Cele mai des întâlnite simptome în cazul tulburărilor de somn
Lipsa somnului este cel mai comun simptom în cazul afecțiunilor de acest tip. Însă există și alte simptome la fel de des întâlnite:
-
- Dificultăți în concentrare pe parcursul zilei;
- Stări de oboseală;
- Stări de irascibilitate inexplicabile;
- Treziri dese pe timpul nopții;
- Somn neodihnitor.
Tulburările de somn sunt corelate cu anumite simptome și sunt datorate unor cauze specifice. În funcție de cauză, o persoană poate avea nevoie de tratamente simple dar de efect, sau de un proces mai îndelungat care să implice diferite etape pentru tratare.
Care sunt principalele cauze care pot provoca tulburări de somn?
Cele mai frecvente cauze sunt lipsa activității fizice, stresul, factorii de mediu înconjurător sau obiceiurile de somn nesănătoase.
În cazul adulților, se poate întâmpla ca unele tulburări de somn să fie datorate:
-
- Obiceiurilor nefavorabile dinaintea somnului, precum privitul la televizor sau utilizarea dispozitivelor cu lumină puternică
- Consumului excesiv de cafeină sau alcool
- Temperaturilor extreme
- Condițiilor de muncă
- Administrării anumitor medicamente care intervin în ciclul obișnuit de somn
În cazul celor menționate, cel care se confruntă cu tulburări de somn poate lua inițiative în privința acestor cauze. Există și situații în care tratarea acestor probleme implică un proces mai amplu deoarece cauzele sunt unele naturale, precum:
-
- Înaintarea în vârstă
- Tulburări hormonale
- Existența unor afecțiuni fizice sau psihice
Ce se recomandă în cazul tulburărilor de somn?
Există mai multe modalități prin care se pot ameliora, sau chiar trata pe termen lung tulburările de somn. În primul rând, este importantă examinarea și identificarea cauzelor principale.
Terapia cognitivă – Pentru persoanele a cărui obiceiuri comportamentale amplifică tulburările de somn, este indicată terapia cognitivă. Aceasta este recomandată de către specialiști ca primă metodă de tratare a tulburărilor de somn, deoarece cu ajutorul terapiei persoanele afectate pot controla și elimina activitățile și gândurile nesănătoase dinaintea somnului.
Tehnicile de relaxare – Terapiile meditative, yoga, sau tehnicile de respirație sunt doar câteva exemple – acestea reprezintă o metodă de terapie eficace, atunci când persoana este dispusă să facă eforturile necesare înspre îmbunătățirea calității somnului.
Tratamente naturiste pentru tratarea sau ameliorarea tulburărilor de somn
Atunci când afecțiunile legate de somn și neliniștea dinaintea somnului sunt ușoare sau cel mult moderate, medicamentele naturiste și tratamentele convenționale sunt soluții care pot ajuta persoanele care vor să crească calitatea somnului. Printre aceste tratamente se numără suplimentele alimentare sau terapii precum acupunctura. În cazul suplimentelor, este important ca ingredientele să fie cât mai naturale și calitative, pentru ca acestea să nu creeze dependență pe termen lung. Iar avantajul principal este că pot fi încorporate foarte simplu în rutină, deoarece majoritatea produselor naturale nu ar trebui să interfereze cu alte tratamente.
Melatonina și valeriana sunt două ingrediente principale care ajută în diminuarea tulburărilor de somn, datorită stării de relaxare pe care o determină. În timp ce melatonina este special recomandată persoanelor cu vârste peste 60 de ani datorită reglării ciclului somn – veghe, valeriana este eficientă pentru orice vârstă, amplificată de asocierea cu alte plante, fiind confirmat faptul că nu dăunează vârstelor între 7-80 de ani.
În cazurile în care tulburarile de somn se agravează, este esențială consultarea unui medic specialist, care poate îndruma pacientul către cele mai bune metode și soluții pentru a găsi cauzelele problemelor de somn.
Cum te ajută Eumed.ro să ai un somn liniștit?
Respectarea bunelor practici este primul lucru pe care ar trebui să îl facă persoanele care își doresc să se relaxeze pentru a avea un somn mai liniștit. Nu doar că acestea îmbunătățesc calitatea somnului, dar și a vieții în general. Fie că este vorba de nutriție, de detașare emoțională sau activități nesănătoase, acestea nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire a sănătății unei persoane.
Alături de aceste obiceiuri, specialiștii în homeopatie ai farmaciei germane EUMED recomandă utilizarea unor produse calitative și eficace precum SEDACUR forte, tablete pentru liniștire, sau NEURAPAS Balance. Ambele conțin plante naturale care ajută la relaxare, pentru a reduce stresul și îmbunătăți somnul. Printre ingredientele active se regăsește valeriana, o plantă pe care am menționat-o anterior, și care reprezintă un simbol în medicina alternativă, fiind folosită de generații întregi pentru calm și relaxare. Puteți găsi mai multe astfel de tratamente pe bază de plante care au ca scop principal facilitarea stării de calm și relaxare aici.
Produse recomandate de specialiști
Medicamentele convenționale și naturopatice sunt recomandate adesea în cazurile de tulburări de somn ușoare până la moderate. EUMED vă pune la dispoziție o serie de medicamente convenționale și eficiente datorită conținutului activ de doxilamină sau difenhidramină, precum:
Hoggar Night – Face parte din categoria medicamentelor antihistaminice și este utilizat cu precădere în cazul insomniilor, cât și pentru tratarea simptomelor cauzate de alergii. Ingredientul activ din acest medicament este difenhidramina, care se recomandă pentru blocarea histaminei produse de corpul persoanelor care suferă de alergii.
Betadorm – Acesta este asemănător Hoggar Night, fiind un antihistaminic de calitate. Se utilizează ca tratament pentru răul de mișcare, ca tratament adjuvant în cazurile de parkinson, cât și pentru tratarea simptomelor cauzate de alergii. Betadorm este eficient pentru a facilita un somn liniștit.
Schlafsterne – Ingredientul activ este doxilamina, eficace în calmarea persoanelor care suferă de tulburări de somn. Schlafsterne acesta este un antihistaminic care face parte din categoria sedativelor.
Atunci când nu se acordă suficientă atenție anumitor tulburări precum sunt cele de somn, pot apărea probleme grave pe termen lung. Calitatea vieții noastre nu trebuie privată însă de beneficiile pe care ni le oferă natura prin plantele pe care le avem la dispoziție. Atunci când există astfel de remedii naturale pentru calmare și relaxare, implicit o mai bună calitate a somnului, este important să știm care sunt opțiunile și cum ne ajută fiecare.
Ne dorim ca informațiile și produsele oferite de EUMED să vă ajute în rezolvarea tulburărilor de somn. În aceeași măsură, luați în considerare o vizită medicală la un cabinet de specialitate, pentru o interpretare corespunzătoare a problemelor.
Comandă online pe EUMED.ro tratamente naturale de care ai nevoie pentru un somn liniștit!
*Surse: