Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Supozitoare: Tipuri si indicatii terapeutice

 Supozitoarele sunt forme farmaceutice utilizate cu precădere pentru bebeluși și copii, grație eficienței cu care acestea sunt absorbite în sistemul circulator. Ele pot ameliora durerea, febra, greața, disconfortul creat de constipație sau durerea asociată cu erupția dentară, având în compoziție o cantitate mai mare de substanțe active decât în cazul medicamentelor administrate pe cale orală.

Tipuri de supozitoare

În funcție de compoziția acestora, supozitoarele se topesc atunci când ajung la temperatura corpului sau se dizolvă în lichidul rectal și eliberează substanța activă. După modul de administrare, există 3 tipuri de supozitoare, respectiv:

  • Supozitoare rectale

Acestea sunt utilizate cel mai frecvent și se administrează rectal sau prin anus, pentru a obține un efect sistemic sau local. Ele pot trata o varietate de afecțiuni, precum durerile menstruale, constipația, durerile de spate, hemoroizii, anxietatea și stresul, astfel încât există supozitoare care conțin analgezice, laxative, antiinflamatoare sau substanțe anxiolitice.

  • Supozitoare vaginale

Fiind administrate pe cale vaginală, aceste supozitoare pot avea în compoziție diferite substanțe active, precum antibiotice, hormoni sau antiinflamatoare, fiind recomandate pentru a trata diverse inflamații sau infecții fungice. Ele se dizolvă sau se topesc în vagin, pentru a permite substanțelor active să fie absorbite de țesuturile de la nivelul acestuia.

  • Supozitoare uretrale

Supozitoarele uretrale, cu administrare prin introducere la nivelul uretrei, sunt mai puțin utilizate. Ele pot fi administrate pentru a trata o varietate de afecțiuni ale tractului urinar, precum infecțiile. Prin urmare, în compoziția lor se pot află antibiotice sau antispastice.

Beneficii

Există beneficii terapeutice importante ale supozitoarelor, motiv pentru care acestea sunt preferate nu doar în cazul bebelușilor și al copiilor, cât și al adulților. Iată care sunt câteva dintre acestea:

  • Absorbția locală

Supozitoarele oferă avantajul de a acționa local, la nivelul zonei afectate, pentru a permite principiilor active să fie absorbite la nivelul acesteia.

  • Permit absorbția substanțelor active care sunt distruse de sucurile digestive dacă sunt administrate pe cale orală

Unele substanțe active nu pot fi administrate pe cale orală din cauza sensibilității lor la sucurile digestive. Tocmai de aceea ele pot fi administrate prin intermediul supozitoarelor, pentru a pătrunde direct în circulația sângelui.

  • Eficiența ridicată

Prin absorbția ridicată a substanțelor medicamentoase din compoziție, supozitoarele se remarcă printr-o eficiență ridicată. Tocmai de aceea ele pot fi utilizate pentru a ameliora durerea, a reduce febra sau pentru a combate constipația.

  • Utilizarea facilă

Supozitoarele sunt ușor de administrat, mai ales în cazul bebelușilor și al copiilor, care pot refuza administrarea altor forme de medicamente.

  • Reducerea efectelor secundare

Un alt avantaj al supozitoarelor constă în reducerea efectelor secundare, spre deosebire de medicamentele administrate pe cale orală, grație absorbției locale a substanței active.

Afecțiuni care pot fi tratare cu ajutorul supozitoarelor

Supozitoarele pot fi utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni la toate categoriile de vârstă. Printre cele mai frecvente indicații terapeutice ale acestora se află următoarele:

  • Colicile, flatulența și balonarea

Perioada în care bebelușii se confruntă cu colici poate fi o reală provocare. Acestea se manifestă prin dureri abdominale, balonare, flatulență, agitație și refuzul de a mânca. Ameliorarea lor și redarea confortului abdominal este posibilă prin utilizarea supozitoarelor Carum Carvi.

Chimenul (Carum carvi) din compoziția acestora acționează asupra calmării colicilor încă de la vârsta de 3 luni, având efect flatulent. Totodată, aceste supozitoare conțin tutun (Nicotiana tabacum) și belladonna (Atropa belladonna) sub formă potențată, care relaxează mușchii intestinali, iar mușețelul (Chamomilla recutita) intensifică efectul calmant al produsului și favorizează un somn liniștit.

Se recomandă 1 supozitor de 1-2 ori pe zi, iar pentru administrarea lui se așază copilul pe o parte sau pe spate și se îndoaie ușor picioarele spre torace. Scoate supozitorul din ambalaj și apoi încălzește-l puțin în mâini și introdu-l în anus cu partea netedă.

  • Infecțiile virale

Simptomele virale pot fi ameliorate prin utilizarea supozitoarelor. Spre exemplu Wala Aconitum/China comp. supozitoare pentru copii contribuie la reducerea febrei fără să afecteze răspunsul imunitar al organismului în fața infecției.

În compoziția acestor supozitoare se află Aconitum potențat (Aconitum napellus), care ajută în răcelile acute cu senzație de frig, frisoane și febră bruscă. Produsul mai conține scoarță de cinchona (Cinchona succirubra) și eucalpit (Eucalyptus globulus), care reglează reacția febrilă și măresc capacitatea de apărare a organismului. Durerile membrelor, specifice unei infecții virale, sunt ameliorate de conținutul de cânepă de apă (Eupatorium cannabinum).

Se recomandă administrarea unui supozitor de 1 până la 2 ori pe zi.

  • Hemoroizii

Hemoroizii sunt dilatații venoase în jurul anusului, însoțite de sângerări, durere, prurit și disconfort. O modalitate eficientă de ameliorare a acestora constă în administrarea supozitoarelor hemoroidale Wala Quercus. Acestea dispun de efecte hemostatice și antiinflamatoare, astfel încât calmează mâncărimea, reduce riscul de formare a fisurilor și susține regenerarea pielii.

De asemenea, supozitoarele hemoroidale Wala favorizează vindecarea rănilor din zona anală, fiind un tratament natural eficient pentru tratarea hemoroizilor interni. Eficiența lor este dată de conținutul de scoarță de stejar (Quercus robur), care este bogată în taninuri și favorizează vindecarea fisurilor și a sângerărilor, grație efectului ei astringent.

Alunul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana) este responsabil de accelerarea vindecării rănilor și de regenerarea pielii, iar frunzele de borș (Borago officinalis) contracarează slăbiciunea țesutului conjunctiv și favorizează întoarcerea venoasă. Supozitoarele Wala mai conțin semințe uscate de castan de India (Aesculus hippocastanum), care stimulează fluidizarea din sistemul venos.

Se administrează 1 supozitor de 1 până la 2 ori pe zi, durata recomandată de utilizare fiind de 2 săptămâni. În cazul în care nu observi o ameliorare în 2 sau 3 zile, trebuie să consulți medicul.

Tot pentru ameliorarea hemoroizilor poți utiliza supozitoarele Hametum, care conțin extract de frunze de Hamamelis. Acestea favorizează micșorarea și eliminarea hemoroizilor, reduc inflamația și durerea și restabilesc funcția mucoasei anale.

  • Starea de greață și vărsăturile

Greața și vărsăturile pot avea nenumărate cauze, iar răul de mișcare este una dintre acestea. Copiii care prezintă aceste simptome pot utiliza supozitoarele Vomex, care conțin substanța activă Dimenhidrinat, ce blochează receptorii pentru substanța mesager numită histamină. Astfel, ele contribuie la combaterea greții și a vărsăturilor.

Este necesară administrarea supozitoarelor cu 30-60 de minute înainte de începerea călătoriei pentru a preveni râul de mișcare. Copiii cu o greutate de 8-16 kilograme au nevoie de 1 supozitor pe zi, în timp ce cei cu o greutate între 16 și 24 de kilograme pot administra 1 supozitor de 2 ori pe zi.

Doza recomandată copiilor cu o greutate corporală peste 24-36 kilograme este de 1 supozitor de 2-3 ori pe zi.

  • Febra și durerea

Febră și durerea sunt asociate cu diferite probleme de sănătate, iar supozitoarele cu paracetamol reprezintă o modalitate eficientă de a le ameliora. Acestea sunt recomandate în cazul durerii ușoare până la moderate, precum durerea de cap, durerea menstruală sau cea de dinți. De asemenea, grație proprietăților antipiretice ale paracetamolului, aceste supozitoare pot fi utilizate pentru a scădea febra.

  • Congestie venoasă și vezica iritabilă

Congestia venoasă se manifestă prin durere, umflare și disconfort, resimțite la nivelul picioarelor. Atât aceasta, cât și vezica iritabilă, pot fi ameliorate prin utilizarea supozitoarelor Senecio comp., care favorizează vitalizarea și ionizarea țesutului conjunctiv și a musculaturii netede din zona membrelor metabolice. Astfel, acestea sunt recomandate pentru a trata vezica iritabilă, congestia venoasă și slăbiciunea țesutului conjunctiv.

În compoziția lor se află planta cruciulița (Jacobaea vulgaris), recunoscută pentru eficiența ei în tratarea durerii și a stărilor febrile, dar și Stannum metallicum. Acesta din urmă este recomandat pentru stările de epuizare mentală și corporală, cefalee, colici, stări de deprimare, greață și tuse.

Se administrează 1 supozitor pe 3 ori pe săptămână până la 1 dată pe zi. În cazul în care simptomele persistă sau sunt neclare se consultă medicul. Dat fiind faptul că nu există o experiență de utilizare suficient de documentată, nu este recomandată administrarea în cazul copiilor sub 12 ani.

  • Tulburările de somn și agitația

Tulburările de somn și agitația sunt întâlnite atât în rândul adulților, cât și al copiilor. În farmacia noastră online găsești supozitoarele WALA Passiflora pentru copii, care ajută bebelușii și copiii să își găsească ritmul somn-veghe și calmează agitația. Astfel, prin utilizarea acestor supozitoare este posibilă reglarea ritmului somn-veghe, ameliorarea tulburărilor nervoase și favorizarea adormirii.

Floarea pasiunii (Passiflora caerulea) și ovăzul (Avena sativa) sunt recunoscute pentru eficiența lor în susținerea procesului natural de adormire. Valeriana (Valeriana officinalis) este eficientă în tratarea dificultăților de adormire cu stări de veghe, tremurături ale membrelor sau leșin, iar hameiul (Humulus lupulus) susține efectul de calmare și de favorizare a somnului.

Se recomandă utilizarea unui supozitor seara, înainte de culcare. Durata de folosire a acestor supozitoare pentru copii se încheie după 2 săptămâni, iar dacă nu există nicio ameliorare după 2-3 zile, se consultă medicul.

  • Afecțiunile digestive

Alte probleme de sănătate care pot fi tratate cu ajutorul supozitoarelor chiar și în cazul copiilor sunt afecțiunile digestive. Spre exemplu, supozitoarele pentru copii Wala Belladonna comp. sunt eficiente în tratarea afecțiunilor spasmodice ale sistemului digestiv și urogenital. În compoziția lor se regăsesc plantele Belladonna (Atropa belladonna), mușețel (Chamomilla recutita) și tutun (Nicotiana tabacum), cu proprietăți analgezice, antispastice, antiinflamatoare, vasodilatoare și relaxante.

  • Bronșita

Bronșita poate fi cronică sau acută și este însoțită de disconfort la nivelul pieptului, dificultăți de respirație, febră, oboseală, congestie nazală sau respirație șuierătoare. Supozitoarele Rectodelt 100 pot fi utilizate la copii pentru tratamentul acut al pseudocrupului, crupului și bronșitei spastice.

Produsul nu este recomandat persoanelor alergice la prednison, durata lui de administrare fiind de 2 zile.

  • Amigdalita

Amigdalita este întâlnită des în rândul copiilor, iar pentru ameliorarea ei se pot utiliza supozitoarele Echinacea Mercurius comp. pentru copii. Acest produs antroposofic, disponibil în farmacia online EUmed, este recomandat sugarilor și copiilor sub 7 ani pentru a ameliora amigdalita, dar și pentru a stimula imunitatea organismului pe durata proceselor inflamatorii acute febrile.

Ingredientele produsului, precum belladonna, Echinacea și Argentum metallicum, normalizează funcțiile sistemului respirator și diminuează inflamația. Supozitoarele se pot administra de 2 până la 3 ori pe zi.

  • Constipația

Constipația este o manifestare digestivă comună la adulți și poate fi cauzată de anumite probleme de sănătate sau de o alimentație dezechilibrată. De mare ajutor în rândul adulților care suferă de constipație pot fi supozitoarele Lecicarbon E CO2. Ingredientele active ale acestora favorizează stimularea peristaltismului intestinal și permit astfel evacuarea scaunului.

După cum se poate observa în cadrul acestui articol, supozitoarele pot fi utilizate pentru a ameliora numeroase probleme de sănătate, atât la bebeluși și la copii, cât și la adulți, fiind preferate atât de către persoanele care nu pot utiliza medicamentele cu administrare orală, cât și de către cele care doresc produse eficiente, cu o absorbție ridicată.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....