Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Școala online: Ce efecte are asupra sănătății copiilor?

Mai mult de 1.5 miliarde de copii și tineri au fost afectați de închiderea școlilor la nivel global, ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19. De la începutul acestei perioade dificile, majoritatea acestor copii și tineri au mutat din ce în ce mai multe activități fizice în online, precum socializarea cu colegii și prietenii, pe lângă orele pe care deja le desfășoară virtual. 

În acest context, specialiștii au început deja să observe și să aducă în atenție o serie de consecințe negative ale metodei de învățare online. Dintre cele mai vizibile și apăsătoare efecte ale educației la distanță menționăm unul major: interacțiunea virtuală se dovedește a fi dificilă la nivelul creierului. 

Andrew Franklin, Prof. Asist. la secția Cyberpsychology din Virginia’s Norfolk State University este de acord cu cercetările în domeniu care arată că există o adevărată problemă a interacțiunii virtuale. Acest tip de comunicare crește nevoia de concentrare pentru a înțelege ceea ce spun ceilalți în timpul lecțiilor online. Profesorul Franklin punctează importanța gesturilor non-verbale pentru anumite persoane, acestea fiind cele mai predispuse la efectele negative ale lecțiilor online. 

Printre copiii care se pot confrunta cu dificultăți pe parcursul lecțiilor online se numără și cei diagnosticați cu tulburarea de spectru autist. Ei au nevoie de o rutină specială, consistență și o structură foarte bine definită pentru a se simți confortabil pe parcursul unei interacțiuni virtuale. În special în perioadele stresante, mulți copii se pot confrunta cu dificultăți în comunicare, înțelegere, dar și anxietate sau depresie. 

De aceea este foarte importantă înțelegerea contextului în care acești copii își desfășoară lecțiile și temele, factorii externi dar și interni care pot contribui la efectele negative ale educației online. Prin analizarea tuturor factorilor, pot să fie luate măsurile necesare înainte să existe consecințe semnificative.

Care sunt cel mai des întâlnite efecte negative ale educației online?

 

  • Oboseala constantă

 

Oboseala este un simptom des întâlnit în rândul elevilor și studenților care dedică multe ore studiului. În contextul școlii online, această stare pare să fi luat amploare, fiind din ce în ce mai accentuată. Oboseala se poate vedea inclusiv în expresia facială a multor copii și tineri, pe parcursul lecțiilor online. 

Pentru a ameliora starea de oboseală, un prim pas foarte important este asigurarea unui mediu potrivit pentru copiii și tinerii care participă la orele online, de acasă. De la obiectele de mobilier și instrumentele necesare lecțiilor, până la implementarea unei rutine care să se plieze pe nevoile fiecărei persoane, toate aceste măsuri vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește amelioarea oboselii. 

Importantă este și o alimentație echilibrată, care să ofere organismului necesarul de nutrienți pentru menținerea energiei. Se pot adăuga, de asemenea, anumite suplimente, ce pot echilibra organismul, pentru a reduce semnificativ stările de oboseală constantă. 

  • Probleme la nivelul ochilor

 

Conform cercetărilor recente, s-a observat că sănătatea oculară a studenților a fost afectată în urma cursurilor virtuale. Pe parcursul școlii online, aceștia au confirmat atât deteriorarea sănătății ochilor, cât și accentuarea stării de ochi obosiți. Motivele sunt legate în mare parte de expunerea la dispozitive precum tablete, calculatoare, telefoane mobile, expunere care, pe termen lung poate afecta grav sănătatea oculară din cauza radiațiilor ce pot pătrunde în țesutul ocular, contribuind astfel la distrugerea celulelor fotoreceptoare din retină.  

În plus, un alt studiu a demonstrat că utilizarea calculatorului mai mult de 6 ore poate conduce la oboseala ochilor. Situația descrie instalarea așa-numitului fenomen Computer Vision Syndrome. Conform doctorului Jonathan Feistmann, oftalmolog și chirurg vitreoretinian, acest fenomen apare în urma expunerii dese la ecrane digitale, ceea ce cauzează o reducere a clipitului. Feistmann menționează că de cele mai multe ori, cei care petrec timp în fața ecranelor tind să privească fără a clipi, drept urmare, ochii devin uscați, roșii și iritați, creând astfel un disconfort. 

Metodele prin care pot fi atenuate efectele negative ale expunerii de lungă durată în fața ecranelor sunt verificările de rutină la oftalmolog,  creșterea perioadelor petrecute departe de ecrane și dispozitive, purtarea ochelarilor de protecție pentru astfel de dispozitive, dar și integrarea pauzelor scurte (alternarea muncii timp de 20 de minute cu pauze de 20 de secunde). 

  • Scăderea puterii de concentrare

Foarte mulți copii și tineri sugerează că au dificultăți în a-și păstra concentrarea pe parcursul orelor online. Aceștia resimt profund diferența dintre educația fizică și cea virtuală, unde interacțiunea în cadrul orelor li se pare a fi mult mai dificilă. 

Această putere de concentrare este în majoritatea cazurilor însoțită de dureri de cap și lipsă de energie. Scăderea puterii de concentrare poate avea multe cauze și diferă în gravitate de la o persoană la alta.

În cazul școlii online, lipsa concentrării poate fi cauzată de dispariția gesturilor non-verbale, de care anumite persoane au nevoie pentru a face conexiuni mult mai ușor. În plus, atunci când participă la orele online, copiii și tinerii trebuie să acorde atenție fiecărui participant la conversație, ceea ce poate obosi creierul și ochii. Aceste situații pot conduce la scăderea puterii de concentrare la tema prezentată de cadrele didactice. 

Cum pot fi atenuate aceste efecte?

Corelarea scăderii puterii de concentrare cu lipsa de energie este confirmată și de cercetări care spun că oboseala, fie ea fizică sau psihică, intervine atunci când nevoile creierului și mușchilor nu sunt îndeplinite. 

În condițiile în care cea mai mare parte din energia consumată de creier este dedicată funcțiilor neuronale, copiii și tinerii care își supun creierul la activități suprasolicitante trebuie să introducă în organism și acei nutrienți responsabili pentru producerea și menținerea energiei. Așadar, nutrienții care intră în corp sunt esențiali pentru o bună funcționare a acestuia, dar și a creierului. 

Cercetările arată că vitaminele B, vitamina C, fierul, magneziul aduc un aport semnificativ pentru energia necesară funcționării optime a organismului. Pe lângă acestea, calciul și vitamina D3 sunt și ele corelate cu ameliorarea stărilor de oboseală și lipsei de energie.

Vitamina D3

Deficiența de vitamina D a fost de-a lungul timpului asociată cu oboseala și alte simptome, incluzând durerile de cap, dureri musculo-scheletice și slăbiciune, depresie și performanțe cognitive scăzute. 

Cu toate acestea, în multe cazuri poate interveni efectul placebo, iar noi studii au revenit cu întărirea acestei idei. Rezultatul a dezvăluit reducerea stării de oboseală în rândul persoanelor sănătoase dar cu deficiențe de vitamina D, în urma administrării unui tratament cu vitamine timp de 30 de zile. EUMED.ro pune la dispoziție suplimente cu vitamina D pentru copiii și tinerii care au nevoie de un plus de energie pentru creșterea performanței școlare în contextul educației online.

Calciu

Deoarece lecțiile online necesită în general stat la birou, oasele și articulațiile pot avea de suferit pe termen lung, în special în cazurile persoanelor care nu alternează sesiunile lecțiilor online cu mișcare fizică ușoară. De aceea, este important să ajutăm corpul să gestioneze mai bine aceste condiții, prin suplimente de calciu. Farmacia EUMED.ro oferă o varietate de suplimente care au un conținut optim de calciu, iar asocierea cu alte vitamine precum D3, se poate dovedi a fi și mai eficientă pentru copiii și adulții care se confruntă cu oboseală, lipsă de energie, sau dureri ale oaselor dobândite în urma expunerii prelungite la calculator.

Vitamina C

Ca și în cazul vitaminei E, vitamina C este un antioxidant puternic, important în protejarea organismului, inclusiv a ochilor, de efectele negative ale radicalilor liberi. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, atât de important în special în această perioadă, vitamina C ajută la formarea colagenului, esențial pentru corneea și sclera ochilor. Studiile arată că această vitamină ajută chiar la reducerea riscului de dezvoltare a cataractei. O gamă variată de produse calitative cu un conținut ridicat de vitamina C puteți găsi și pe farmacia EUMED.

În anumite locuri ale lumii școala online este o alegere. Însă în cazurile în care aceasta este singura soluție pentru educație, este important ca părinții să găsească metode prin care pot susține sănătatea copiilor și tinerilor care arată simptome constante de oboseală, lipsă de concentrare sau ochi obosiți. Părerea unui medic specialist este importantă, pentru că acesta te poate ajuta prin suplimentarea cu tratamente corespunzătoare nevoilor fiecărui copil, sau prin alte recomandări, adaptate fiecărei probleme.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....