Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Medicamente compensate – importanța lor pentru pacienții din România

Extinderea speranței de viață a impus societății descoperirea tratamentelor de ultimă generație, care să poată ține sub control anumite afecțiuni ce înainte erau letale. 

Știai, de exemplu, că în 2020, românii au achiziționat 601 mil. de cutii de medicamente? Acestea au inclus medicamentele cu prescripție, precum și medicație fără rețetă, vitamine și suplimente alimentare. 

Pentru mulți dintre cei care achiziționează aceste medicamente, costurile asociate reprezintă un efort financiar pe care trebuie să îl facă lunar. De aceea, medicamentele compensate pot veni în ajutorul pacienților care suferă de afecțiuni grave. În acest articol vom discuta despre medicamentele compensate și actualizările din ultima perioadă. 

Ce sunt medicamentele compensate?

Medicamentele compensate sunt acele medicamente ale căror prețuri sunt amortizate de către Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), prin plata integrală sau parțială. Persoanele care se află pe lista medicului de familie și au asigurare medicală pot beneficia de această compensare a schemei de tratament, în mod special în cazul în care costurile sunt ridicate. De aceea, ele sunt un ajutor semnificativ pentru multe persoane din România, care altfel nu ar putea să aibă acces la tratamentele corespunzătoare, din cauza situației financiare. 

Cuantumul medicamentelor compensate de care o persoană poate beneficia depinde și de contribuția lunară a unui individ către sistemul de sănătate publică.

Cum sunt acordate medicamentele compensate și cine beneficiază de acestea?

Rețetele cu medicamente compensate se oferă exclusiv pentru tratamentul care nu necesită internare în spital. O persoană care are nevoie de medicamente compensate trebuie să fie în primul rând înscrisă pe lista unui medic de familie și să aibă asigurare medicală.

Pentru eliberarea rețetei compensate, persoanele care au nevoie de tratament trebuie să prezinte un act de identitate sau formularul 09, urmând ca farmacistul să ofere aceleași medicamente de pe rețeta prescrisă de medicul specialist, sau un medicament biosimilar, care are aceeași substanță activă. În cele din urmă, farmacistul va reține un exemplar de rețetă pentru a fi transmis către CNAM, iar un alt exemplar este oferit pacientului. 

Este important de reținut că nu toate medicamentele compensate sunt acoperite complet de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că acolo unde este cazul, ele vor fi achitate parțial de către pacient, până în proporția acoperită de stat. Cine beneficiază de un astfel de tratament?

    • Copiii cu vârsta până în 18 ani – au acces la medicamente compensate integral;
    • Adulții, în funcție de categorii specifice de încadrare:
    • Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani – care nu au venituri salariale, care sunt studenți, elevi sau ucenici.
    • Persoanele cu boli acute și cronice – care prezintă anemie, astm bronșic, diabet zaharat, boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine, de sistem și autoimune, boli rare, etc. 
    • Persoanele încadrate în legi speciale – cele cu handicap, veteranii de război sau văduvele acestei categorii, revoluționari, etc.
    • Persoanele gravide – în funcție de nevoi, se pot compensa medicamente pentru profilaxia și tratamentul anemiilor, sau pentru profilaxia malformațiilor.

 

Adulții pot beneficia de medicamente compensate în proporție de 30%, 50%, 70% sau 100%, în funcție de situație.

Medicamentele compensate reprezintă doar o parte din variantele disponibile pe piață, de aceea Ministerul Sănătății este responsabil de integrarea a cât mai multe medicamente pe lista oficială a celor compensate. În ceea ce privește accesul românilor la medicamentele compensate de ultimă generație, situație nu este cea mai favorabilă din Europa, studiile arătând că în medie, pacienții români așteaptă 883 de zile pentru ca aceste tratamente să fie disponibile și pentru ei – comparativ cu Germania, unde pacienții au de așteptat aproximativ 120 de zile pentru această accesibilitate. 

Substanțele active din medicamentele compensate în România – Actualizarea din 2021 și cine le propune

La momentul actual, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus o listă de medicamente compensate, clasificate în 6 categorii diferite, ținând cont și de tipul de decontare (parțial sau complet). Ultimele medicamente care se regăsesc în ordinul aprobat pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Conform unui comunicat de presă recent al Ministerului Sănătății, aproape 1.000 de medicamente (printre care cele pentru boala Wilson, diabet, sau boli endocrine) vor fi puse la disponibilitatea pacienților care au nevoie de acestea.

Aceste medicamente compensate au în compoziția lor 150 de substanțe active (regăsite sub denumirile comune internaționale), iar printre acestea se numără: Acidum Ascorbicum, Benzylpenicillinum, Colistinum, Doxorubicinum, etc. Lista completă a substanțelor active poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Alternative pentru medicamentele compensate

Alături de actualizarea din ordinul comun al Ministerului Sănătății și CNAS referitoare la lista menționată anterior, s-a introdus și o recomandare de inițiere sau schimbare a medicamentelor specificate cu medicamente biosimilare. Pentru persoanele din România care prezintă diverse afecțiuni și ale căror tratamente sunt mai dificil de găsit și decontat din cauza disponibilității stocurilor, medicamentele biosimilare reprezintă o alternativă valoroasă.

„Produsele biosimilare sunt certificate prin studii care indică faptul că au aceleaşi efecte cu produsele biologice de referinţă și nu există diferenţe semnificative clinic între cele două în ceea ce priveşte siguranţa, calitatea şi eficacitatea”, așa cum menționa Ministrul Sănătății într-un comunicat de presă recent.

Cum te ajută farmacia germană EUMED?

În unele cazuri, este posibil ca medicamentele recomandate de medicul tău să nu fie disponibile ca tratament compensat sau chiar să nu se găsească în România. De aceea, este bine să ai la îndemână și alternative. De exemplu, la Eumed găsești produse de calitate, inclusiv variante care nu mai există în țara noastră sau nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate.

Deși nu le poți lua la preț compensat, beneficiile acestora se pot dovedi mai importante decat prețul, în special când produsul este unul de calitate și vine în sprijinul afecțiunii tale. Pentru a fi sigur că ai ales un tratament corespunzător, este important să consulți medicul specialist, indicându-i ce alternative ai găsit. 

Printre medicamentele eficiente pe care le puteți găsi pe farmacia Eumed sunt cele utilizate în tratarea ovarelor polichistice, a infertilității, cât și a altor probleme hormonale, precum CLOMIFEN, PROLUTEX, sau UTROGESTAN.

Alte medicamente aduse din strainatate calitative includ cele cu conținut de substanțe active pentru tratarea bolilor inflamatorii ale intestinului, cum este medicamentul Salofalk, sau cele adresate persoanelor cu probleme ale inimii, ale ficatului sau rinichilor, tratamentul eficient în cazul lor fiind Torasemid.

Valabilitatea rețetelor compensate

În general, rețetele compensate au o valabilitate de cel mult 30 de zile de la data emiterii. Există însă și excepții. În cazul afecțiunilor acute și subacute, rețeta este valabilă doar 48 de ore, iar în cazul unei rețete medicale electronice online pentru tratamente de aproximativ 90 de zile, care are semnătura electronică extinsă a medicului, medicamentele compensate sunt valabile cel mult 92 de zile. 

Siguranța este una dintre nevoile primare ale unei persoane, iar medicamentele compensate reprezintă unul dintre acele aspecte care satisfac nevoia de siguranță a celor care nu au acces la medicamente costisitoare. În aceste condiții, este important ca fiecare dintre noi să acorde atenție prevenției și să ia în calcul remediile naturale care sporesc calitatea vieții, astfel încât să nu se confrunte cu afecțiuni foarte grave, ce necesită tratamente costisitoare.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....