Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Inainte, in timpul si dupa sarcina: Tot ce trebuie sa stii

Înainte, în timpul și după sarcină: Tot ce trebuie să știi

A venit momentul planificării sarcinii și cu siguranță ești interesată de măsurile pe care le poți lua pentru o evoluție sănătoasă a acesteia. Organismul tău este prima casă a bebelușului, iar prin grija pe care o porți față de tine chiar înainte de sarcină, creezi condiții favorabile pentru a te bucura de un chiriaș fericit.

Citește continuarea acestui articol și află care sunt modificările pe care le parcurge corpul tău înainte, în timpul și după naștere, dar și pașii de urmat pentru o sarcină ușoară și un bebeluș sănătos.

 

Pregătirea organismului pentru sarcină

Imediat ce te decizi asupra unei sarcini, îți recomandăm următorii pași, necesari pentru a-ți pregăti organismul să aducă pe lume un prunc sănătos:

· Evaluarea stării de sănătate

Primul pas de urmat înainte de sarcină constă în evaluarea stării de sănătate, pentru a identifica patologiile care pot afecta sănătatea ta și a fătului. Printre analizele recomandate se află cele uzuale de sânge și de urină, testările virusologie precum sifilis, hepatite și HIV, dar și complexul TORCH, care include un grup de virusuri ce pot afecta sarcina.

De asemenea, este recomandat să efectuezi un examen de secreție vaginală, pentru depistarea infecțiilor și testul Babeș Papanicolau, ce identifică leziunile colului care se pot agrava pe durata sarcinii. În funcție de istoricul tău medical, doctorul îți poate recomanda alte analize, precum testele de trombofilie.

· Renunțarea la fumat și la alcool

Atât fumatul, cât și alcoolul, sunt recunoscute pentru efectele negative asupra organismului, iar atunci când acestea sunt utilizate pe durata sarcinii, afectează bebelușul. Prin urmare, fumatul poate duce la probleme de dezvoltare, naștere prematură sau scăderea greutății la naștere.

Consumul de alcool pe durata sarcinii poate cauza, pe de altă parte, afectarea sistemului nervos, tulburări de coordonare a mișcărilor, dificultăți de învățare sau chiar prezența anomaliilor la naștere. Așadar, renunțarea la acestea asigură o evoluție sănătoasă a sarcinii.

· Menținerea greutății corporale

Dacă un indice de masă corporală normal este important pentru sănătatea organismului, acesta este esențial atunci când îți dorești conceperea unui copil, astfel încât o greutate corporală prea mică sau prea mare poate afecta negativ fertilitatea.

Astfel, este recomandat un indice de masă corporală cuprins între 19 și 24. Un indice de 18.5 poate fi asociat cu dereglări ale ciclului menstrual, în timp ce unul peste 24 poate afecta ovulația.

· Alimentația echilibrată

Sănătatea organismului tău înainte de sarcină este influențată de alimentația pe care o adopți. De aceea îți recomandăm să consumi fructe, legume, proteine slabe, produse lactate și cereale integrale, deoarece îți furnizează substanțele nutritive necesare pentru o sănătate optimă.

Evită produsele cu aditivi alimentari și grăsimi trans, dar și pe cele nepasteurizate sau carnea crudă și cea gătită insuficient. Alimentația diversificată și echilibrată nu este recomandată doar înainte și pe perioada sarcinii, ci trebuie să fie o normalitate, pentru a proteja sănătatea.

· Produse benefice unei sarcini sănătoase

Necesarul de vitamine și minerale înainte, în timpul și după sarcină nu poate fi asigurat în întregime din alimentație, motiv pentru care este recomandat să optezi pentru suplimentele alimentare. Acestea sunt formulate în funcție de nevoile organismului tău din această perioadă și conțin substanțele nutritive de care ai nevoie.

Iată câteva produse benefice înainte de sarcină:

o Velnatal Plus

Velnatal Plus conține Quatrefolic, prin care asigură o biodisponibilitate ridicată a folatului, necesar pentru o dezvoltare armonioasă a sarcinii. Acesta împiedică defectele de tub neural din timpul vieții intrauterine.

De asemenea, produsul Velnatal Plus conține glucozamină, riboflavină, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, vitamina E, biotină și tiamină, substanțe nutritive importante pentru a pregăti organismul pentru sarcină.

Datorită compoziție lui, acesta este recomandat atât înainte de sarcină, cât și pe durata sarcinii și după naștere, pe perioada alăptării.

o Prenatal Denk Tablete

Prenatal Denk Tablete conține toate vitaminele din complexul B, alături de vitamina C și vitamina E, fiind o sursă excelentă de substanțe nutritive pentru o dezvoltare armonioasă a sarcinii și pentru a susține sistemul imunitar al viitoarei mare.

o Levico comp. globuli

Fierul este un mineral esențial pentru dezvoltarea și creșterea copilului, fiind necesar pentru a preveni anemia. Organismul are nevoie pe durata sarcinii de o cantitate mai mare de fier, cu precădere în trimestrele 2 și 3. De aceea este necesară suplimentarea lui, iar produsul antroposofic Levico comp. globuli ameliorează deficitul de fier, stările de epuizare și tulburările circulatorii.

Acesta poate fi utilizat în deplină siguranță atât înainte de sarcină, cât și pe durata acesteia.

o Gynella Natal Ferti Gel

În cazul în care îți dorești îmbunătățirea șanselor de concepere a unui copil poți utiliza produsul Gynella Natal Ferti Gel, disponibil în farmacia noastră online. Acesta este un gel lubrifiant care menține o valoare adecvată a pH-ului și influențează pozitiv calitatea spermei prin conținutul de ioni de calciu și de magneziu.

Modificările organismului specifice sarcinii

Tocmai ai aflat cea mai bună veste pe care ai primit-o vreodată, că vei deveni mamă? Atunci este momentul să te pregătești pentru schimbările prin care va trece organismul tău, care sunt o adaptare firească a acestuia pentru a susține o nouă viață.

Aceste modificări sunt însoțite de unele simptome care pot fi considerate o reală provocare, însă printr-o alimentație echilibrată, suficientă odihnă, monitorizarea stării de sănătate și utilizarea unor produse adecvate le vei putea preveni sau depăși mai ușor.

· Creșterea în greutate

Potrivit Centrului pentru Prevenire și Control al Bolilor, femeilor cu un indice de masă corporală normal li se recomandă o creștere în greutate de 11-15 kilograme. Kilogramele acumulate pe durata sarcinii sunt distribuite după cum urmează:

ü 1-4 kg în primul trimestru;

ü 3-6 kg în al doilea trimestru;

ü 6-8 kg în al treilea trimestru.

Atât excesul de kilograme acumulate în timpul sarcinii, cât și o creștere insuficientă a acestora poate afecta sarcina, motiv pentru care este recomandat să discuți cu medicul tău despre greutatea ideală pentru tine.

· Modificările emoționale și insomnia

Adaptarea la schimbările hormonale din sarcină pot produce modificări emoționale, care se pot manifesta prin dificultăți de gestionare a stresului, depresie, anxietate și schimbări de dispoziție. Atunci când oricare dintre aceste simptome apar, este recomandat să consulți medicul pentru ameliorarea lor și protejarea sănătății tale în sarcină.

Insomnia sau dificultatea de a adormi este întâlnită frecvent în timpul sarcinii și poate fi cauzată de modificările hormonale, nevoia de a urina frecvent, anxietatea, stresul sau durerile de picioare și de spate, care împiedică găsirea unei poziții confortabile de somn.

Pentru ameliorarea acestora găsești în farmacia online EUmed produsul antroposofic Passiflora comp. Globuli, care ameliorează insomnia și neliniștea. El este potrivit atât pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, cât și pentru copii și bebeluși.

Totodată, poți utiliza Avena comp. Globuli, care susține ciclul natural somn-veghe, reduce stările nervoase și cele de neliniște, fiind un produs antroposofic potrivit pentru toate categoriile de vârstă, ce poate fi utilizat pe durata sarcinii și a alăptării.

· Modificările sânilor

Pe durata sarcinii sânii își măresc volumul și devin mai sensibili, iar areolele mamare își modifică nuanța. Aceste schimbări sunt normale și sunt datorate pregătirii țesutului mamar pentru producerea și eliberarea laptelui.

Senzația de tensiune la nivelul sânilor din perioada sarcinii și a alăptării poate fi ameliorată cu uleiul pentru masajul sânilor Weleda. Acesta conține ulei de migdale, care îmbunătățește circulația sângelui și hidratează pielea, în timp ce lavanda și feniculul au un efect relaxant și calmant.

· Semne digestive

Modificările hormonale din timpul sarcinii duc la apariția unor simptome digestive, precum refluxul acid, balonarea și gazele, constipația, greața și vărsăturile sau chiar la apariția hemoroizilor. Toate acestea pot fi neplăcute, însă există produse antroposofice care pot fi utilizate în deplină siguranță pentru ameliorarea lor.

O modalitate naturală prin care poți combate crampele digestive, flatulența, vărsăturile și diareea este Bolus alba comp. pudra. Acesta este potrivit pentru toate categoriile de vârstă, fiind lipsit de efecte secundare.

În ceea ce privește hemoroizii, de mare ajutor îți poate fi unguentul Quercus salbe, care dispune de proprietăți hemostatice și antiinflamatoare, motiv pentru care susține regenerarea pielii și vindecarea rănilor din zona anală. Acesta este ideal pentru tratarea hemoroizilor externi.

· Modificările cutanate

Pielea ta poate trece și ea prin modificări pe durata sarcinii, precum apariția petelor maronii din cauza producerii în exces a melaninei, dar și acnee, vergeturi sau varice. Tocmai de aceea este recomandat să acorzi o atenție deosebită îngrijirii pielii în această perioadă.

În categoria „Totul pentru Sănătatea Femeilor” găsești o varietate de produse de îngrijire pentru piele. Îți recomandăm, de asemenea, WELEDA ulei de mesteacăn pentru celulită, care conține ulei de mesteacăn, prin care conferă pielii fermitate și elasticitate. Acesta reduce aspectul de coajă de portocală al pielii, având în compoziție cele mai eficiente uleiuri regenerante și hidratante. Pentru un plus de hidratare al pielii poți utiliza, de asemenea, uleiul de lavandă Weleda, care catifelează și hrănește în profunzime, fiind ideal pentru toate tipurile de piele.

Momentul întâlnirii

Atunci când momentul întâlnirii este tot mai aproape, emoția este nemărginită. Nu este niciodată prea devreme să te informezi despre ce urmează după naștere, alăptarea fiind o etapă importantă pentru tine și bebelușul tău. Tocmai de aceea îți recomandăm Lactonatal + DHA Denk, în a cărei compoziție se regăsesc toate substanțele nutritive necesare pentru o alăptare sănătoasă.

Există și anumite simptome cu care bebelușul se poate confrunta încă din primele 6 luni, precum:

· Durerea cauzată de erupția dentară

Erupția dentară poate apărea în jurul vârstei de 6 luni și este însoțită de durere la nivelul gingiilor, iritabilitate sau refuzul de a mânca. Chamomilla e radice D6 Globuli este eficient în ameliorarea durerii de dentiție la bebeluși.

· Disconfortul abdominal asociat cu colicile bebelușului

Colicile bebelușului sunt o grea încercare atât pentru părinți, cât și pentru copii și sunt însoțite de plânsete, strângerea picioarelor și încordarea abdominală. Pentru calmarea lor poți aplica mișcări blânde de masaj la nivelul abdomenului și produsul Lefax Pump Lichid. Acesta poate fi utilizat încă de la vârsta de 3 luni pentru a calma colicile la sugari.

· Iritațiile pielii cauzate de scutec

Iritația de scutec se manifestă prin erupții cutanate, mâncărime, roșeață și inflamația pielii în zona scutecului. Prevenirea acesteia este posibilă prin schimbarea frecventă a scutecelor, menținerea pielii uscate și curate și utilizarea produselor adecvate pentru îngrijire, precum cele din categoria EUmed „Îngrijirea Bebelușului”.

Calendula Essenz este un produs care conține inflorescențe de gălbenele, prin care deține efecte antiinflamatoare și favorizează vindecarea rănilor, putând fi utilizat și pentru a îngriji pielea afectată de dermatita de scutec.

· Virozele respiratorii

Oricât de mult ne-am dori să nu se întâmple, virozele respiratorii pot afecta bebelușul. Acestea se manifestă prin rinoree, dificultăți de respirație, febră, tuse, strănut sau pierderea poftei de mâncare.

Printre produsele eficiente de tratare a virozelor respiratorii la adulți, copii și bebeluși, deopotrivă, se află Infludoron Globule. Acesta poate fi utilizat chiar din primul an de viață pentru a ameliora primele semne de răceală, grație conținutului de 5 extracte de plante și fosfat de fier. Tocmai de aceea el nu poate lipsi de pe raftul tău de medicamente.

Sperăm ca toate aceste informații îți sunt folositoare, atât pentru a te pregăti pentru perioada sarcinii, cât și pentru a te bucura de o naștere și o sarcină ușoare, dar și de o alăptare cât mai confortabilă pentru tine și pentru bebeluș

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....