Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Imunitatea copiilor: Cum trebuie să ne pregătim pentru școală?

Imunitatea este mecanismul organismului de apărare împotriva agenților patogeni, cum sunt toxinele, virusurile, etc. Sistemul imunitar este cel care asigură protecția la nivel macro, el cuprinzând un întreg complex de celule și molecule, responsabil în detectarea și eliminarea agresorilor. 

Un sistem imunitar care funcționează în condiții optime este cel care memorează antigenii pe care îi întâlnește, pentru a acționa eficient pe viitor, când vor identifica aceeași antigeni.  

Cum se formează imunitatea în primii ani de viață?

Încă de la naștere, sistemul imunitar este activ, sub forma a ceea ce numim sistem imunitar înnăscut. Acesta reprezintă o formă nedezvoltată a imunității, care nu se modifică pe parcursul înaintării în vârstă. În schimb, celălalt tip de imunitate este cea dobândită, prin contactul cu diverse microorganisme sau prin metode de imunizare. 

În primele luni de viață, nou-născuții au imunitate pasivă temporară, fiind sub protecția anticorpilor maternali, urmând ca în perioada de 3-6 luni celor mici să le scadă anticorpi maternali. 

În jurul etapei de 6-8 luni, când acești anticorpi încep să dispară, sistemul imunitar dobândit al copiilor începe să producă anticorpi ai căror nivel va crește treptat. Valorile maxime de anticorpi încep de la vârsta de 4-5 ani pentru IgM, urmând ca la 7-8 ani să fie atins nivelul adultului de IgG, iar în adolescență cel de IgA.

Cum afectează noul sezon imunitatea copiilor?

Este cunoscut deja faptul că organismul uman funcționează la cote maxime în sezonul cald, așa cum afirmă și specialiștii în imunologie. Studii recente arată că sistemul imunitar se dezvoltă în așa fel încât adaptarea la diferențele sezoniere pronunțate necesită mai mult efort în comparație cu adaptarea la condiții de temperatură similare de la un anotimp la altul.

Odată cu începutul perioadei școlare observăm o creștere a cazurilor de răceli, în special  în rândul copiilor. Cu toate că acestea sunt neplăcute, ele întăresc sistemul imunitar al copiilor, atunci când numărul răcelilor este în limitele normale. În cazul preșcolarilor, media episoadelor de răceală pe an este de 7-8, aceasta scăzând la 5-6 în rândul școlarilor, iar mai târziu, în adolescență și perioada adultă rămâne constantă, în jurul a 4 episoade pe an. 

În ceea ce privește sistemul imunitar al copiilor, dacă luăm în considerare și perioada lungă de vacanță în care majoritatea copiilor nu au intrat atât de mult în contact cu alții, imunitatea acestora este semnificativ mai slăbită. Pe parcursul perioadei școlare, sistemul imunitar al copiilor este expus zilnic la numeroși agresori, ca urmare a contactului pe care îl au cu ceilalți colegi și pedagogi, timp în care imunitatea devine mai puternică. Însă pentru a-i întări în această perioadă, părinții trebuie să ia măsurile necesare pentru a pregăti sistemul imunitar al copiilor pentru această tranziție.

Simptomele unei imunități scăzute

Unul dintre cele mai evidente semne ale unui sistem imunitar scăzut al copilului este predispoziția pentru infecții din ce în ce mai dese și perioade de convalescență de lungă durată. În majoritatea cazurilor, copii care suferă de infecții de pneumonie, meningită, bronșită sau o infecție a pielii, prezintă o imunitate slăbită. 

De asemenea, în cazul celor mai fragili, imunitatea scăzută poate fi confirmată și de o dezvoltare întârziată a copilului, anemii sau anomalii la nivelul sângelui, sau de probleme digestive. Se poate întâmpla ca unele persoane să întâmpine și inflamații ale organelor interne, o problemă la fel de gravă ca cele enumerate anterior, și care necesită investigații și remedii imediate. 

Ce măsuri pot lua părinții pentru a proteja copiii în sezonul rece?

  • Încurajarea spălatului pe mâini 

De cele mai multe ori, drumul până la grădiniță sau la școală implică intrarea în contact cu foarte mulți agresori, la care se adaugă și perioada petrecută la școală, unde cei mici sunt în plină libertate în pauza de joacă. În astfel de circumstanțe copii sunt expuși foarte ușor la diverse bacterii și virusuri care vor ataca sistemul imunitar.

Este important ca de fiecare dată când aceștia să-și formeze un obicei sănătos de a se spăla pe mâini de fiecare dată când se întorc în locuință, după ce strănută, tușesc sau merg la toaletă. 

  • Prioritizarea somnului

În perioada copilăriei, somnul este un factor primordial în funcționarea sănătoasă și dezvoltarea organismului. Un somn corespunzător nu doar că ajută sistemul imunitar să se consolideze, ci contribuie și la sănătatea sistemului nervos, conducând astfel la performanțe școlare. Conform studiilor, preșcolarii necesită în medie 10-13 ore de somn/ noapte, școlarii până în 12 ani 9-12 ore, iar adolescenții de peste 12 ani au nevoie de 8-10 ore. 

Pentru a beneficia de avantajele pe care le poate aduce un somn corespunzător asupra sistemului imunitar, rutina dinaintea somnului trebuie să devină prioritară. Cu toate că ne aflăm în era tehnologiei, iar copiii sunt expuși în fața dispozitivelor de la vârste fragede, este important ca aceste distracții să fie diminuate înainte de culcare. 

  • Susținerea unei diete sănătoase

O nutriție deficitară sau inadecvată este deseori printre cauzele care stau la baza unui sistem imunitar slăbit. O alimentație constituită din alimente procesate sau bogate în zaharuri și grăsimi permite virusurilor și bacteriilor să-și facă loc în organism, unde vor reuși să slăbească sistemul imunitar, în special pe perioada rece.  

Înlăturarea acestor alimente din dieta copiilor nu este o măsură suficientă. Pentru a face față agresorilor, sistemul imunitar are nevoie de nutrienți care se găsesc în alimente cât mai neprocesate, cât și de fibre și antioxidanți.  

Alimente suplimentare pentru stabilizarea imunității slăbite

Pentru a evita complicațiile ce pot apărea în urma scăderii imunității la copii – care se pot manifesta sub forma problemelor grave de sănătate precum deteriorarea celulelor, dezvoltarea tumorilor sau a inflamațiilor, sau prin vulnerabilități în fața diverselor infecții – asigurarea unui stil de viață optim al celor mici este esențială. Sănătatea optimă se traduce printr-un sistem imunitar eficient, iar în cazul carențelor corelate cu o imunitate scăzută, suplimentele alimentare se pot dovedi a fi soluția optimă. 

Printre suplimentele recomandate în majoritatea cazurilor se numără cele bogate în acizi grași esențiali, cele bogate în vitaminele A, B2, B6, C, D și E, cât și cele bogate în antioxidanți. Farmacia EUMED pune la dispoziție tratamente germane naturale, care s-au dovedit a fi eficiente pentru întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea generală a organismului. Printre acestea se numără:

Aufbaukalk – un supliment alimentar natural sub forma unui complex ce ajută la reglarea nivelului de calciu din organism. Acest supliment poate fi foarte eficient pentru prevenirea deficienței de calciu, des întâlnită în rândul copiilor, dar critică în special în sezonul rece. Datorită concentratului din acest supliment, atât copiii și persoanele în vârstă îl pot administra pentru a întări sănătatea oaselor și a danturii. 

MULTI SANOSTOL Sirop – acest sirop este un preparat de multivitamine, ce poate fi administrat pentru copiii de orice vârstă, începând de la vârsta de 1 an. Acest tratament natural nu doar că îmbunătățește dezvoltarea copiilor, dar și contribuie semnificativ la însănătoșirea grabnică atunci când copiii sau adulții se confruntă cu perioade de boală. Siropul aduce un aport important de vit. A, B1, B2, B6, C, D3, E, cât și alte concentrații esențiale pentru metabolismul uman.

UMCKALOABO Sirop pentru copii este un tratament natural pe bază de plante cu aceeași denumire. Umbckaloabo este o plantă originară din Sudul Africii, având proprietăți medicinale în cazul răcelilor, bronșitelor, problemelor de la nivelul gâtului, cât și alte probleme similare. Cercetătorii sunt de părere că această plantă este eficientă în eliminarea bacteriilor, cât și în a preveni ca acestea să afecteze corpul.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....