Creșterea imunității organismului este esențială în sezonul rece, perioadă cu o incidență ridicată a virozelor respiratorii. Una dintre substanțele nutritive care mărește rezistența organismului în fața agenților patogeni este vitamina C. Aceasta nu poate fi sintetizată de către organism, motiv pentru care este necesară furnizarea ei prin alimentație și prin administrarea suplimentelor alimentare.
Rolul vitaminei C în creșterea imunității
Consumul alimentelor și al suplimentelo
r alimentare bogate în vitamina C sprijină sistemul imunitar, prin:
- Stimularea producției de celule albe (limfocite și fagocite), care sunt responsabile de protejarea organismului împotriva infecțiilor;
- Protejarea celulelor albe împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi, datorită efectului ei puternic antioxidant;
- Întărește bariera cutanată și protejează pielea împotriva agenților patogeni.
Deficiența vitamina C este asociată cu diferite probleme de sănătate
Persoanele cu un deficit de vitamina C prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta anumite probleme de sănătate, precum pneumonia. Un studiu din anul 2014 arată că acidul ascorbic deține un rol important în protecția pulmonară împotriva radicalilor liberi.
Pentru a susține funcțiile pulmonare este necesar un nivel optim de vitamina C în organism. Cercetătorii au remarcat un nivel redus de acid ascorbic la pacienții cu pneumonie și tuberculoză. În plus, suplimentarea cu vitamina C la pacienții cu pneumonie a micșorat perioada de recuperare.
Un deficit al vitaminei C reduce capacitatea de apărare a organismului și crește riscul infecțiilor. Prin urmare, suplimentarea cu acid ascorbic contribuie atât la prevenirea infecțiilor respiratorii, cât și la tratarea lor.
Reduce severitatea și durata virozelor respiratorii
Administrarea vitaminei C pe durata virozelor respiratorii este recomandată pentru a ameliora simptomele și durata de manifestare a acestora. Potrivit unui studiu, este suficientă administrarea unei doze de 1-2 grame de vitamina C la copii pentru a reduce durata răcelilor cu 18%.
Totodată, vitamina C este esențială pentru producerea colagenului – proteină importantă pentru repararea țesuturilor organismului și susținerea funcției protectoare a pielii împotriva agenților patogeni. Administrarea vitaminei C accelerează vindecarea rănilor și îmbunătățește procesul de vindecare al organismului.
Alte beneficii importante ale vitaminei C
Alături de efectele vitaminei C asupra sistemului imunitar, aceasta este implicată în procese importante din organism, motiv pentru care ea oferă beneficii multiple, precum:
- Reduce riscul de afecțiuni cronice, grație proprietăților ei antioxidante;
- Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și susține sănătatea sistemului cardiovascular;
- Reduce nivelul de acid uric și previne astfel atacurile de gută;
- Susține funcțiile cognitive și reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative;
- Previne deficiența de fier, prin îmbunătățirea absorbției acestui mineral.
Surse naturale de vitamina C
Se recomandă ca femeile să furnizeze organismului o doză zilnică de 75 de miligrame de vitamina C, în timp ce bărbații au nevoie de o cantitate mai mare cu 15 miligrame. Fumătorii însă trebuie să mărească doza zilnică cu 35 de miligrame, pentru a oferi organismului protecția necesară împotriva substanțelor dăunătoare prezente în fumul de țigară.
Cele mai bogate surse de vitamina C sunt citricele, ananasul, pepenele, nectarinele, piersicile, fructele de pădure, kiwiul, varza roșie, varza kale, broccoliul, conopida, pătrunjelul, ardeii grași roșii și galbeni, dar și spanacul, cartofii sau roșiile.
Suplimentarea cu vitamina C
De cele mai multe ori, poate fi dificilă furnizarea cantității necesare de vitamina C din alimentație, motiv pentru care este recomandată administrarea suplimentelor alimentare. Acestea sunt disponibile sub formă de tablete, tablete efervescente, comprimate, siropuri sau pudră, fiind ușor de administrat atât de către adulți, cât și de către copii.
Vitamina C mai poate fi administrată intravenos, fiind demonstrată eficiența dozelor mai mari de acid ascorbic atât în scop profilactic, cât și terapeutic. Atunci când substanțele nutritive sunt administrate intravenos, este asigurată o absorbție mult mai ridicată a acestora și o eficacitate terapeutică crescută.
În farmacia online EUmed găsești vitamina C pentru administrare intravenoasă, respectiv:
- Vitamin C 1000 Fiole 5 X 5 ml;
- Pascorbin soluție injectabilă 50 ml;
- Pascorbin soluție injectabilă fiole 10 X 5 ml.
Alături de forma injectabilă, în farmacia online EUmed găsești o varietate de produse cu vitamina C, care te ajută să îți pregătești organismul pentru perioada sezonului rece.
VITAMINA C 1000 Fiole
5X5 ml
Ingrediente: acid ascorbic 1g
{{cta(‘1be5c8c3-fb58-4496-82f6-7cfcfa02a990’)}}
PASCORBIN solutie injectabila
flacon sticla 50 ml
{{cta(‘0fcc7c76-2bba-4174-a5f2-b5cc77150cf4’)}}
PASCORBIN Solutie injectabila fiole
10X5 ml
{{cta(‘844838a0-f0bf-45c2-a593-0adb03aa4ca3’)}}