Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Helicobacter pylori – bacteria care afecteaza 70% din populatia Romaniei

Helicobacter pylori afectează aproximativ 70% din populația României, susțin specialiștii, ȋnsă multe persoane sunt asimptomatice. Bacteria inflamează mucoasa stomacului și a duodenului și este una dintre principalele cauze ale ulcerului. Ȋn cazul ulcerelor duodenale, prevalența infecției cu H. pylori este extrem de ridicată, până la 90-95%, în timp ce pentru ulcerele gastrice, prevalența este de aproximativ 70-80%. Bacteria poate, de asemenea, să contribuie la apariția gastritei și este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea cancerului gastric.

Deși majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu prezintă simptome, atunci când acestea apar, pot include:

  • Durere sau disconfort la nivelul abdomenului superior
  • Arsură stomacală sau reflux acid
  • Grețuri
  • Balonare și satietate rapidă
  • Pierdere inexplicabilă în greutate
  • Vărsături, uneori cu sânge
  • Scaune negre sau gudronate, indicând prezența sângelui digerat
  • Diagnostic

Diagnosticul se poate face prin mai multe metode – analize de sânge pentru a detecta anticorpii, testarea materiilor fecale pentru antigenul specific H. pylori sau endoscopia cu biopsie pentru cultură și teste histologice.inclusiv pe Eumed.ro găsești teste pentru a identifica prezenței bacteriei ȋn fecale.

Tratament

Tratamentul tradițional prescris de majoritatea medicilor gastroenterologi pentru infecția cu Helicobacter pylori implică o combinație de medicamente, cunoscută sub numele de terapie triplă, care include:

  • Două tipuri de antibiotice, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor. Alegerea specifică a antibioticelor poate varia, ȋn funcție de istoricul și analizele fiecărui pacient și decizia medicului specialist;
  • Un inhibitor al pompei de protoni, precum Lansoprazolul, pentru a reduce producția de acid gastric și a facilita vindecarea mucoasei stomacale.

Ȋn cazurile simple, tratamentul durează între șapte și 14 zile, dar există și situații ȋn care acesta s-a prelungit până la șase luni. Rezultatele diferă de la pacient la pacient și depind și de rezistența organismului la diferite tipuri de antibiotic.

O soluție naturală pentru persoanele diagnosticate cu H. pylori, folosită drept opțiune de tratament alternativă sau complementară, fără efectele secundare asociate cu terapiile antibiotice tradiționale, este Pylopass Mono. Suplimentul conține tulpina patentată de Lactobacillus reuteri DSM 17648, selecționată special pentru capacitatea sa de a reduce sarcina bacteriană de H. pylori în stomac. Pastilele pot îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea disconfortului stomacal și gastro-intestinal la persoanele cu infecție H. pylori. Acestea pot contribui, de asemenea, la menținerea unei mucoase gastrice normale și la susținerea unui confort digestiv și a unui microbiom sănătos, ajutând la calmarea stomacului în cazul apariției ocazionale a diareei datorate utilizării antibioticelor.

Mutaflor este un alt supliment probiotic care conține drept ingredient activ tulpina de Escherichia coli (E.coli), cunoscută sub numele de tulpina Nissle 1917. Această tulpină a fost selectată pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății intestinale și este una dintre cele mai bine studiate tulpini probiotice. Mutaflor este disponibil pe Eumed.ro sub formă de suspensie sau capsule, care sunt concepute să nu se deschidă decât la începutul intestinului gros pentru a asigura că tulpina probiotică ajunge acolo unde este nevoie​​. Acest lucru poate duce la reducerea simptomelor neplăcute precum balonarea și disconfortul digestiv. De asemenea, Mutaflor sprijină sistemul imunitar și poate contribui la creșterea rezistenței organismului la infecții și boli.

Ȋn cazul infectării cu Helicobacter pylori, medicii recomandă, adesea, și modificări ale dietei, inclusiv consumul de alimente bogate în fibre și evitarea preparatelor iuți, grase sau puternic condimentate. Unele tratamente naturiste pot include ceai verde, miere și ulei de măsline cunoscute pentru proprietățile lor antibacteriene​​.

Prevenție

Pentru a preveni infecția cu Helicobacter pylori și a reduce riscul asociat cu aceasta, specialiștii ne sfătuiesc să luăm câteva măsuri de prevenție:

  • Menținerea unei igiene riguroase: Spălarea mâinilor cu apă și săpun, în special înainte de masă, după folosirea toaletei și după contactul cu animalele sau în mediile unde există riscul de contaminare;
  • Consumul de apă din surse sigure: Evitarea apei care nu este filtrată, clorurată sau fiartă, mai ales în zonele unde calitatea apei este îndoielnică;
  • Gătitul corespunzător al alimentelor: Asigurarea că alimentele sunt bine gătite, în special carnea, pentru a distruge orice bacterii prezente;
  • Utilizarea ustensilelor personale de bucătărie: Evitarea partajării farfuriilor, paharelor sau a altor obiecte de veselă cu persoane care ar putea fi infectate;
  • Măsuri de igienă în timpul preparării alimentelor: Spălarea fructelor și legumelor înainte de consum și unor suprafețe curate atunci când gătim.

Înțelegerea modului de transmitere și luarea unor măsuri de prevenție poate contribui la reducerea răspândirii H. pylori în comunități. Aceste măsuri sunt generale și utile pentru prevenirea multor infecții, nu doar H. pylori.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....