Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Ficat sănătos la orice vârstă – Cum îl poți ajuta să funcționeze corect

Ficatul este cel mai mare organ din corp, cu numeroase funcții, cum ar fi cea de detoxifiere prin curățarea sângelui de toxine, viruși, sau metale grele, sau funcția de transformare a nutrienților în energie pentru corp. 

Acest organ nu prezintă simptome concludente, astfel, importanța de a avea un ficat sănătos crește și mai mult pentru a evita instalarea complicațiilor care pot duce la decese. În Uniunea Europeană, aproximativ 29 mil de persoane suferă de o afecțiune cronică a ficatului. Una dintre cele mai cunoscute astfel de afecțiuni, hepatita A, ajunge să spitalizeze între 94 – 100,000 de locuitori ai României.  

În aceste condiții, menținerea unui ficat sănătos trebuie să fie prioritizată, printr-o alimentație corespunzătoare a indivizilor, care să excludă în primul rând alimentele bogate în grăsimi sau zaharuri, cele prăjite, foarte sărate, sau produse de patiserie. În plus, adaptarea la schimbările de temperatură este la fel de importantă deoarece ficatul este strâns legat de sistemul imunitar.

De ce este important să întărești sanatatea ficatului în această perioadă?

Menționat anterior, funcțiile ficatului se adresează atât digestiei, cât și imunității unei persoane. Luând în considerare începutul sezonului rece, în care sistemul imunitar necesită mai multă atenție, printr-un regim alimentar corespunzător, sănătatea ficatului trebuie menținută astfel încât acesta să întărească la rândul lui imunitatea. 

Cercetări recente realizate pe una dintre cele mai grave complicații ale ficatului, insuficiența hepatică acută suprapusă bolii hepatice cronice (ACLF), propun ipoteza că temperaturile scăzute și condițiile de umiditate crescută sunt factori de risc pentru cei care prezintă ACLF. Cu toate că studiile în această direcție sunt insuficiente pentru a valorifica această concluzie, specialiștii care au participat în desfășurarea acestei cercetări sunt de părere că impactul acestor factori meteorologici este corelat cu imunitatea și răspunsul sistemului imunitar la infecțiile bacteriene care se înrăutățesc în sezonul rece.

În plus, aceeași cercetare ridică subiectul importanței vitaminei D și nivelului de melatonină în cazul persoanelor care au o afecțiune a ficatului, precum este ACLF.

În cazul cirozei hepatice, o altă afecțiune a ficatului, o cercetare prezentată la Congresul Internațional al Ficatului din 2017 de la Amsterdam sugerează că regiunile cu temperatură mai rece și cu mai puțină expunere la soare înregistrează mai multe cazuri de ciroză hepatică datorate consumului de alcool. 

Cele mai frecvente boli ale ficatului și cauzele acestora

2 milioane de decese/ an de la nivel mondial sunt cauzate de afecțiunile de ficat, jumătate dintre aceste persoane înregistrând complicații de ciroză hepatică, iar cealaltă jumătate având complicații ale hepatitei virale și a carcinomului hepatocelular. Deseori cauzele din spatele acestor afecțiuni sunt neglijate, boala fiind deja la un stadiu avansat atunci când este identificată. 

Iată cele mai întâlnite cauze pentru afecțiunile de ficat:

  • Consumul ridicat de alcool
  • Nivelul ridicat de toxicitate – ca urmare a administrării necorespunzătoare a medicamentelor sau a expunerii organismului la diverse noxe
  • Consumul excesiv de grăsimi – ce conduce la îngreunarea funcțiilor ficatului
  • Prezența virusurilor hepatice  

La ce afecțiuni de ficat pot conduce aceste probleme?

Hepatita C – este printre cele mai comune afecțiuni ale ficatului, aceasta cauzând probleme la nivelul funcțiilor ficatului. Această afecțiune este provocată de virusul hepatic C, ca urmare a netratării corespunzătoare, se poate instala ciroza hepatică sau cancerul la ficat. 

Ciroza hepatică – se poate distinge printr-un țesut cicatrizat care apare după o perioadă lungă în care corpul a fost expus la agenți agresivi precum băuturile alcoolice, virusurile, dar și la medicamente. 

Insuficiența hepatică – se caracterizează prin incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. Această afecțiune poate fi identificată cu precădere în momentul în care mai mult de 80% din celulele ficatului nu mai sunt funcționale.

Steatoza hepatică – este o afecțiune cunoscută sub denumirea de ficat gras. Depozitele de grăsimi de la nivelul ficatului confirmă prezența acestei afecțiuni.

Un tratament corespunzător pentru regenerarea ficatului variază în funcție de diagnostic, cât și de rezistența celui afectat. Primele măsuri pe care le recomandă medicii specialiști sunt modificările la nivelul stilului de viață, precum pierderea în greutate, renunțarea la alcool, și cel mai important, integrarea unei alimentații sănătoase. Citește în continuare acest articol pentru a afla care sunt acele alimente bune pentru ficat, cât și ce alte remedii pot contribui la sănătatea optimă a ficatului.

Alimente benefice ce trebuie introduse în orice regim pentru ficat

După cum menționam la început, un ficat sănătos necesită evitarea alimentelor procesate, bogate în ulei, sare sau zaharuri, a alimentelor prăjite sau a băuturilor alcoolice sau răcoritoare. În schimb, introducerea în dietă a legumelor, fructelor și alimentelor neprocesate cu un conținut ridicat de fibre pot contribui la regenerarea ficatului, astfel încât persoanele de orice vârstă să își asigure sanatatea ficatului. 

Un ficat care să poată funcționa optim necesită în primul rând o hidratare corespunzătoare. Acest aspect este esențial, pe lângă cantitatea necesară de apă recomandată pentru fiecare persoană fiind adăugate și ceaiurile care să ajute funcția de detoxifiere a ficatului – cum sunt ceaiurile de mentă sau mușețel. 

Legume cu frunze verzi

Astfel de legume vor ajuta funcționarea ficatului prin stimularea eliminării toxinelor și neutralizarea substanțelor periculoase pentru organism. În plus, legume precum spanacul, cicoarea sau brocoli pot fi foarte eficiente în afecțiunile hepatice, datorită cantității ridicate de antioxidanți.  

Pe lângă acestea, o altă legumă ce ajută ficatul să funcționeze cât mai bine datorită cantității de flavonoizi prezente în ea este sfecla roșie. 

Fructe benefice ficatului

Merele, grapefruitul, afinele, merișoarele, cât și strugurii roșii și violet sunt printre cele mai eficiente fructe pentru sănătatea ficatului. Merele contribuie la eliminarea toxinelor din corp prin conținutul bogat de pectină. Grapefruitul este un aliment care ajută în mod natural reducerea inflamațiilor și la prevenirea acumulării excesului de grăsime din organism, beneficii oferite de conținutul bogat de vitamina C. Afinele, merișoarele și strugurii aduc un aport ridicat de antioxidanți necesari în apărarea ficatului în fața posibilelor probleme, cât și în eficientizarea sistemului imunitar. 

Alimente amare

Ficatul poate beneficia foarte mult din aportul de substanțe amare cum sunt păpădia, salvia, urzica, ciocolata amăruie, anghinarele, andivele, varza de Bruxelles, etc. Acest tip de alimente ajută la stimularea producției bilei și la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Pe lângă aceste beneficii, alimentele amare contribuie la absorbția unor nutrienți esențiali precum vitamina B12 și fier.

Spirulină și turmeric

Considerate superalimente, cele două prezintă cantități foarte mari de antioxidanți. Spirulina și turmericul au proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că acestea aduc o contribuție importantă în prevenirea inflamațiilor despre care se știe că pot conduce la probleme grave de sănătate, cum sunt afecțiunile de ficat. 

Cure de armurariu

Acest remediu natural protejează, regenerează și contribuie semnificativ la buna funcționare a ficatului. Pentru a permite acestui remediu să își demonstreze eficacitatea, este necesară o cură de armurariu, fie prin administrarea capsulelor, a ceaiului, sau îmbinarea celor două tipuri. Deseori, capsulele cu un conținut de armurariu se găsesc sub denumirea de silimarină (silimarina se află în fructele (semințele) de Armurariu, cunoscut la noi și sub numele de Ciulinul Laptelui).

Asigură sănătatea optimă a ficatului cu remedii naturale EUMED

HEPATODORON – este un tratament homeopat, ce are ca substanțe active frunze de căpșuni și frunze de viță de vie, lactoză și amidon de grau. Datorită conținutului de flavonoide și antioxidanți din aceste substanțe active, acest tratament este benefic sănătății ficatului, în special în urma perioadelor în care acest organ a avut de suferit din cauza suprasolicitării sau a diverselor afecțiuni. Acest remediu este utilizat în orice fel de afecțiuni ale ficatului, de la cele mai ușoare forme, până la cele cronice.

Produse pe baza de silimarină  – menționat anterior, silimarina este un remediu natural utilizat pentru refacerea ficatului. Complexul de flavonoide prezent în silimarină stimulează regenerarea celulelor hepatice, protejează hepatocitul (celula ficatului), astfel încât să nu mai poată pătrunde substanțe toxice precum cele provenite din alimentația neadecvată, din alcool, sau din medicamente puternice sau administrate necorespunzător și pe termen lung.

Legalon – această gamă este bazată pe introducerea substanțelor naturale de calitate, cu proprietăți multiple, de la asistarea în procesele anti-inflamatorii, la îmbunătățirea stărilor de oboseală sau de slăbiciune, sau la reducerea senzației de saturare sau a stărilor de greață. Cantitatea de silimarină, împreună cu celelalte substanțe ajută la tratarea afecțiunilor de ficat cronice și la regenerarea ficatului suprasolicitat de nivelul mare de toxicitate. 

 

Un ficat sănătos necesită multă atenție, însă consecvența în respectarea unei alimentații potrivite și evitarea factorilor de risc pentru afecțiunile de ficat vor aduce rezultate semnificative pe termen lung. Încurajăm persoanele care nu au o alimentație potrivită să integreze schimbări în stilul lor de viață, cât și să consulte un specialist care să le recomande cele mai potrivite moduri de asigurare a funcționării corespunzătoare a acestui organ vital. În cazurile confirmării problemelor de ficat, pe lângă alimentație corectă, introducerea remediilor naturale precum cele menționate anterior poate fi luată în considerare, pentru a grăbi procesul de regenerare a ficatului.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....