Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Durerile de stomac – cauze și tratament

Durerile de stomac sunt unele dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate cu care ne confruntăm cu toții de-a lungul vieții. Dacă în unele cazuri ele pot fi ușor explicate sau tratate, ca în cazul unei simple indigestii, durerile constante pot fi semnul unor afecțiuni mai mult sau mai puțin periculoase, care necesită tratament sau anumite proceduri medicale.

De la binecunoscuții colici, întâlniți la aproximativ 1 din 4 copii, până la gastrite sau intoleranțe alimentare, este important să afli care sunt cauzele durerilor de stomac și ce afecțiuni pot ascunde, tocmai pentru a putea acționa din timp, pentru a le trata și pentru a evita apariția unor complicații.

Ce afecțiuni pot ascunde durerile la stomac și cum le identifici

O vizită la medic este primul lucru pe care ar trebui să îl faci în cazul în care ai dureri constante și pronunțate de stomac. Fie că mergi la doctorul de familie sau direct la un gastroenterolog, va fi necesar să recurgi la câteva investigații pentru a te asigura că nu te confrunți cu o problemă serioasă de sănătate.

Cele mai comune investigații în această situație sunt analizele de laborator, ecografia și endoscopia. Dacă ai și alte simptome care însoțesc durerea de stomac, este important să le specifici în timpul consultului, pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat. Iată care sunt principalele afecțiuni care pot cauza dureri în zona abdomenului:

  • Gastrita – este o inflamare a mucoasei gastrice, care poate fi provocată atât de o alimentație nesănătoasă, cât și de un nivel crescut de stres. Gastrita se diferențiază, după modul de apariție și durata simptomelor, putând fi acută sau cronică. Dacă o ignori, duce cu timpul la complicații severe. Pentru a-ți da seama dacă suferi de gastrită, este bine să consulți un medic și să faci o endoscopie.  Pe lângă durerile de stomac, gastrita provoacă și alte simptome precum balonare, vărsături sau senzația de presiune abdominală.
  • Ulcerul gastric – se află printre afecțiunile cele mai întâlnite în secolul nostru și se află într-o strânsă legătură cu stilul de viață pe care îl ai. Simptomele cele mai des întâlnite în cazul ulcerului gastric sunt scăderea bruscă în greutate, vărsături, diminuarea sau chiar pierderea poftei de mâncare, dar și dureri de stomac.
  • Intoleranța alimentară – printre cele mai frecvente tipuri de intoleranțe alimentare sunt cele la lactoză și la gluten, aceasta din urmă fiind numită și boala celiacă. Intoleranțele pot apărea în urma unor infecții digestive și indică faptul că stomacul nu poate tolera produsele care conțin anumite substanțe. Eliminarea tipurilor de produse și de preparate care le conțin poate fi una dintre soluții și poate duce la dispariția durerilor de stomac apărute din această cauză.
  • Existența unor calculi biliari – cunoscuți în limbajul popular ca pietre la fiere, poate duce și ea la apariția unor dureri de stomac. În această situație, durerile apar și chiar se intensifică după o masă bogată în grăsimi.
  • Boala de reflux gastroesofagian –  poate provoca dureri de stomac și arsuri. În această situație, durerile sunt resimțite în special în partea superioară a abdomenului și în piept. Refluxul gastroesofagian este cauzat de slăbirea valvei care separă stomacul de esofag, ceea ce duce la pătrunderea sucului gastric în esofag.
  • Meteorismul gastric – reprezintă existența unei cantități crescute de gaze la nivelul abdomenului. De obicei se asociază cu o altă problemă gastrică – precum intoleranța – sau cu o alimentație neadecvată.

Alte cauze frecvente ale durerilor de stomac

Fie că nu ți-a fost diagnosticată o afecțiune stomacală, dar te confrunți frecvent cu dureri, fie că ai o gastrită sau un sindrom de reflux gastroesofagian și vrei să ții problema sub control, există câteva aspecte de care e bine să ții cont:

  • Alimentația inadecvată – dacă mesele tale zilnice conțin un exces de grăsimi, prăjeli, dulciuri, sucuri carbogazoase, condimente și alcool, mucoasa gastrică se va irita, iar durerile de stomac nu vor întârzia să apară. În plus, în timp vei ajunge la gastrită sau chiar ulcer.
  • Un stil de viață dezechilibrat – mesele neregulate, lipsa somnului și a activității fizice pot avea efecte neplăcute asupra stomacului.
  • Mâncatul pe fugă – aerofagia e o problemă cauzată de ingestia aerului în timpul mesei, iar efectele sale se fac ușor simțite – senzația de balonare, gazele, durerile de stomac. Pentru a evita aerofagia, alege să mesteci pe îndelete și să nu vorbești în timp ce mănânci.

Durerile de stomac la copii – normale sau cauză de îngrijorare?

Adulții nu sunt singurii care se pot confrunta cu dureri stomacale. Totuși, indiferent de intensitate sau de durată, o durere de stomac la cei mici provoacă de obicei îngrijorarea părinților, mai mult decât în cazul unui adult. Și aici, medicul reprezintă o primă opțiune, pentru că el este cel în măsură să spună dacă durerea este una comună și ușor de tratat sau necesită mai multe investigații.

Dacă ești părinte, iar copilul tău are dureri abdominale, flatulență sau colici, simptome întâlnite, în mod normal, în primele faze de dezvoltare și de creștere a celor mici, este  bine să ai mereu la îndemână tratamentul potrivit pentru a-ți ajuta micuțul.

Produsele Eumed din gama pentru copii îți asigură tot sprijinul de care ai nevoie atunci când vrei să alini durerea cauzată de colici sau să ameliorezi gazele stomacale.

Ce soluții și tratamente poți aplica pentru durerile de stomac

Un prim pas pe care îl poți face pentru a elimina durerile de stomac este să îți analizezi cu atenție stilul de viață și să vezi când mai exact apar aceste simptome, dar și care sunt principalii factori care le declanșează. Ulterior, cu multă disciplină și voință, poți controla obiceiurile care îți provoacă dureri.

De asemenea, pentru a putea să îți continui viață într-un ritm normal, neafectat de aceste dureri de stomac, farmacia online Eumed îți pune la dispoziție soluții sigure și de calitate, pe care te poți baza cu încredere.

Fie că te confrunți cu arsuri, crampe abdominale, greață sau diaree, poți alege un tratament pentru stomac care te va ajuta să te simți din nou în formă.

Durerile de stomac sunt neplăcute, însă în ziua de astăzi, datorită inovațiilor medicale, poți ajunge mult mai ușor să controlezi aceste probleme și chiar să le elimini printr-un stil de viață sănătos și tratamente corespunzătoare.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....