Sunetul parcurge o călătorie fascinantă prin aer, până la timpan, pentru a traversa apoi urechea medie și urechea internă și a ajunge la centrele auditive din creier. Această călătorie ne permite să ne bucurăm de sunetele îndrăgite, fie că sunt melodiile preferate, zgomotele din natură sau vocea persoanei dragi.
Datorită rolului crucial pe care îl dețin urechile, atât pentru auz, cât și pentru echilibru, trebuie să acordăm atenție menținerii sănătății acestora. Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome resimțite la nivelul auricular, care poate indica instalarea unei afecțiuni auriculare. Atunci când ea apare, unele persoane pot fi tentate să administreze antibiotic, însă acesta nu este întotdeauna necesar.
Află în continuarea acestui articol care sunt posibilele cauze care pot duce la apariția durerii de ureche, dar și când este recomandat să administrezi un antibiotic pentru tratarea ei.
Ce cauzează durerea de ureche?
Atunci când te confrunți cu durerea de ureche sau otalgia, vei putea simți presiune, înțepătură sau pulsație în zona auriculară, a cărei intensitate variază. De cele mai multe ori, o astfel de durere este temporară și dispare de la sine, astfel încât nu produce îngrijorare. Dacă durerea persistă, ea poate indica instalarea unei afecțiuni auriculare.
Cele mai frecvente cauze ale otalgiei sunt:
· Otitele – fie că sunt acute, fie că sunt cronice, acestea sunt însoțite de durere, fiind frecvente în rândul copiilor.
· Sinuzita – cauzată de o infectare a sinusurilor, aceasta poate fi însoțită de durere la nivelul urechii.
· Traumatismele – zgârieturile sau iritațiile canalului intern al urechii pot duce la apariția durerii.
· Prezența unui corp străin în ureche – care produce o leziune manifestată prin durere.
· Dopurile de ceară – dacă ceara nu este eliminată corespunzător, ea duce la formarea unui dop, care poate produce durere. De ajutor îți pot fi lumânările pentru ureche, care favorizează îndepărtarea dopului de ceară.
· Durerea de dinți – aceasta poate radia și produce dureri ale urechii.
Este antibioticul o necesitate?
Copiii pot prezenta des dureri ale urechii, însă administrarea antibioticelor este eficientă doar în cazul infecțiilor bacteriene. Dacă otalgia are o altă cauză, nu este nevoie de antibiotic. Nu doar că acesta nu va trata durerea, însă poate scădea imunitatea organismului și poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale.
Un studiu publicat în PubMed arată că administrarea antibioticelor la copii crește riscul de infecții recurente. Tocmai de aceea ele trebuie administrate cu prudență, doar la recomandarea medicului, atunci când durerea este cauzată de o infecție bacteriană, care nu poate fi combătută cu alte tratamente.
Tratarea otalgiei cu produse homeopate și antroposofice
O alternativă de tratare a otalgiei, lipsită de efecte secundare, este administrarea medicamentelor homeopate și antroposofice. În farmacia online EUmed găsești o varietate de tratamente homeopate și antroposofice destinate tratării durerii de ureche. Dacă te confrunți cu infecții ale urechii medii, îți recomandăm picăturile Otidoron. Acestea conțin extract de leuștean, care este utilizat în medicina antroposofică pentru a îmbunătăți sănătatea urechii medii. Picăturile favorizează eliminarea secrețiilor de la nivelul urechii și reducerea inflamației. De asemenea ACONIT picături auriculare este un produs antroposofic pentru infecții ale urechii, eficiența lui fiind dată de uleiul esențial de lavandă natural din compoziție, care are proprietăți calmante și relaxante. Inflamația, infecția și durerea urechii pot fi combătute, de asemenea, cu LEVISTICUM picături pentru urechi. Substanța activă a acestui produs este extrasă din rădăcina de leuștean – unul dintre cele mai eficiente tratamente contra otitelor medii.
Există diferite tipuri de produse, cu un spectru larg în vederea tratării infecțiilor sinusoidale precum: Silicea comp. Globuli, Apis Belladonna Globuli și Apis/Levisticum I Globuli.
Toate aceste remedii homeopate și produse antroposofice susțin sănătatea urechii și tratează otalgia, fără efecte secundare. Prin urmare, există tratamente eficiente, care se pot administra pentru a menține sănătatea urechii.
EUmed îți propune și alte soluții: