Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Despre urzică – Planta anului 2022

 

 Stiați că urzica a fost aleasă planta anului 2022 în Germania? Această alegere nu este deloc surprinzătoare, dacă ținem cont de dărnicia cu care această plantă ne încântă papilele gustative și ne întărește organismul.

Fie că este adaugată în diferite preparate culinare, fie că este consumată sub formă de ceai, tinctură, unguent, pulbere, capsule sau tablete, urzica este un ajutor de neprețuit în protejarea sănătății. Numeroase studii disponibile astăzi îi dovedesc proprietățile terapeutice. Unele dintre aceste proprietăți sunt cunoscute încă din Evul Mediu.  

Substanțele nutritive regăsite în compoziția urzicii

Urzica este apreciată astăzi pentru bogăția de substanțe nutritive regăsite în compoziția ei. Aceasta este o sursă bogată de vitamine și minerale, aminoacizi esențiali, clorofilă, și flavonoide. Consumul ei furnizează organismului cantități importante de fier, potasiu, zinc, magneziu, calciu, vitamina A, vitamina B5 și vitamina K.

În rădăcina plantei se află cumarină, taninuri și steroli – compuși care protejează sănătatea organismului, având proprietăți antioxidante, hipocolesterolemiante, cardioprotectoare și imunostimulatoare.

Este suficient să consumi 100 de grame de urzici fierte pentru a beneficia de următoarele substanțe nutritive:

  • 481 miligrame calciu;
  • 334 miligrame potasiu;
  • 1,64 miligrame fier (23% din doza zilnică recomandată pentru bărbați și 13% din cea indicată femeilor)
  • 71 miligrame fosfor;
  • 57 miligrame magneziu;
  • 14 micrograme de acid folic.

De asemenea, într-o 100 grame de urzici fierte se află 2.71 grame de proteine și 7,49 grame de carbohidrați.

Ce beneficii îți oferă urzica?

Datorită compoziției bogate în substanțe nutritive și compuși activi, urzica îți oferă multiple beneficii terapeutice, precum:

  • Îmbunătățește imunitatea organismului

Consumul de urzică îmbunătățește sistemul imunitar, datorită conținutului de antioxidanți, flavonoide, carotenoide, lecitină și vitaminele A, C, D, K și E. Planta crește puterea de apărare a organismului și îi conferă protecție împotrivă acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi. Un studiu din anul 2005 arată că urzica poate stimula celulele T ale sistemului imunitar, motiv pentru care aceasta este recomandată pentru combaterea infecțiilor.

  • Favorizează eliminarea excesului de apă din organism

Urzica este recunoscută pentru puternicul ei efect diuretic, prin care favorizează eliminarea excesului de apă și de sare din organism, contribuind totodată la reducerea tensiunii arteriale. Ea deține, de asemenea, proprietăți laxative, îmbunătățește digestia și împiedică apariția infecțiilor digestive.

  • Reduce tensiunea arterială

Tensiunea arterială reprezintă un factor de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare, dar urzica contribuie la reducerea acesteia. Substanțele active ale plantei acționează asupra stimulării producției de oxid nitric, care are rolul de vasodilatator. În timp ce diminuează tensiunea arterială, urzica protejează inima împotriva radicalilor liberi și susține astfel funcțiile acesteia.

  • Protejează sănătatea tractului urinar

Un alt beneficiu terapeutic important oferit de urzică constă în protejarea sănătății tractului urinar. Ea contribuie la eliminarea bacteriilor dăunătoare de la nivelul acestuia. Datorită efectelor ei diuretice și antiinflamatoare, planta ameliorează simptomele asociate cu infecțiile urinare și susține funcțiile renale.

  • Ameliorează anemia

Urzica este o sursă bogată de fier, motiv pentru care ea este recomandată persoanelor cu anemie feriprivă. Planta îmbunătățește capacitatea organismului de absorbție a fierului, având în compoziție vitamina C – necesară pentru a crește absorbția acestui mineral.

  • Favorizează un control optim al nivelului de glucoză în sânge

După cum arată un studiu din anul 2013, urzica favorizează un control optim al nivelului de glucoză în sânge. Planta susține funcțiile pancreasului și îmbunătățește eliberarea insulinei. Pacienții cu diabet de tip 2, care au participat la studiu, au observat o scădere a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate după administrarea extractului de urzică alături de insulină și de medicamentele antidiabetice.

  • Diminuează simptomele alergiilor de sezon

Persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere, precum febra fânului, pot utiliza urzica pentru a ameliora simptomele acestora. Ea ajută la reducerea cantității de histamină, care este eliberată ca răspuns al organismului la un alergen. Prin reducerea histaminei, urzica poate ameliora manifestările reacțiilor alergice, precum strănutul sau eritemul.

  • Reduce simptomele adenomului de prostată

Urzica este benefică persoanelor cu adenom de prostată, datorită efectului ei diuretic. Prin urmare, planta poate diminua simptomele asociate bolii, precum golirea incompletă a vezicii urinare, usturimea la urinare și incontinența urinară. Efectul plantei este asemănător cu cel al substanței finasteridă, administrată pentru tratarea și inhibarea creșterii în volum a prostatei.

  • Îmbunătățește sănătatea pacienților cu artrită reumatoidă

Extractele de urzică contribuie la ameliorarea artritei reumatoide, datorită proprietăților lor antiinflamatoare. Specialiștii consideră că planta poate fi utilizată și de către persoanele cu osteoartrită, pentru a reduce inflamația și durerea cauzate de aceasta.

  • Stimulează creșterea părului

Utilizată sub formă de ceai, urzica stimulează creșterea părului. De asemenea, planta ajută la fortifierea rădăcinii firului de păr, fiind recomandată persoanelor afectate de alopecie.

  • Estompează acneea și petele pigmentare

O altă utilizare a urzicii constă în menținerea sănătății și frumuseții pielii. Ea contribuie la ameliorarea acneei, prin efectul ei de refacere a echilibrului hormonal. Dacă este utilizată extern, pe zonele afectate de acnee, planta accelerează vindecarea pustulelor. De asemenea, ea reduce producția excesivă de sebum și poate fi utilizată pentru a îngriji tenul gras.

Mod de utilizare

Urzica se poate utiliza atât intern, cât și extern. Planta proaspătă se poate adăuga în supe, ciorbe, piureuri sau sosuri, existând o varietate de rețete culinare la care se poate folosi. De asemenea, din frunzele proaspete de urzică se poate obține un suc, care se consumă ca atare sau diluat în băutura preferată.

Dacă se dorește consumul plantei sub formă de ceai, se adaugă 2 lingurițe de frunze uscate de urzică la o cană de apă fierbinte și se infuzează pentru 5-10 minute.

Planta se poate consuma intern sub formă de pulbere, care se poate adaugă la salate, sucuri, supe și alte mâncăruri. Nu în ultimul rând, în farmacii și în magazinele naturiste sunt disponibile tinctura, capsulele și tabletele pe bază de urzică, care păstrează principiile active ale plantei și pot fi consumate în funcție de recomandările medicului sau ale producătorului.

Utilizarea externă a urzicii include cataplasme cu extract alcoolic, băi cu decoct din rădăcina sau frunzele plantei, dar și spălaturi și comprese cu infuzia obținută din frunze. Nu în ultimul rând, se pot utiliza extern unguentele și cremele pe bază de urzică.

Protejează-ți sănătatea cu suplimentele naturale pe bază de urzică

Dacă îți dorești să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale urzicii, iată 3 suplimente alimentare, regăsite în gama de produse EUmed:

  • Natulind

Fiecare comprimat Natulind conține 600 de miligrame de extract uscat de frunze de urzică. Acesta este un supliment alimentar recomandat pentru protejarea tractului urinar, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor reumatice.

  • Kneipp Brennessel

Kneipp Brennessel este un supliment alimentar recomandat pentru susținerea funcțiilor renale și îmbunătățirea echilibrului hidric al organismului. Un drajeu Kneipp Brennessel conține 185 de miligrame de pudră din frunze de urzică și 35 miligrame de frunze de urzică.

  • Prostagutt duo

Acest supliment alimentar îmbină proprietățile fructelor de palmier cu cele ale rădăcinii de urzică, fiind recomandat pentru a proteja prostata și a reduce inflamația de la nivelul acesteia.

Indiferent de modul în care este consumată, urzica este un dar al naturii, pe care îl poți utiliza atât în scop profilactic, cât și curativ. Datorită faptului că este disponibilă sub formă uscată, de extracte și suplimente alimentare, te poți bucura de principiile ei active pe toată durata anului.

 

 

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....