Te afli deja în trimestrul 2 de sarcină, ai avut bucuria de a-ți observa bebelușul la prima ecografie și te-ai confruntat deja cu primele tale preferințe culinare, oricât de neobișnuite ar fi fost acestea. Este foarte adevărat că toate schimbările prin care trece organismul tău acum sunt mult așteptate, dar nimic nu se compară cu magia mișcărilor bebelușului. Acestea sunt un prim semn concret al minunii ce se dezvoltă în interiorul tău. Mai jos vei afla care este importanța lor și când încep să apară.
Importanța mișcărilor bebelușului în burtică
Mișcările bebelușului sunt importante atât pentru crearea unei conexiuni speciale între mamă și copil încă de pe perioada sarcinii, cât și pentru a indica dacă fătul se dezvoltă corespunzător. Prin urmare, acestea creează o legătură emoțională puternică, întărind relația dintre mamă și copil.
Totodată, ele sunt semne vitale ale activității fetale, fiind un indicator al stării de sănătate a bebelușului. O modificare bruscă a lor poate sugera existența unui stres fetal, care necesită investigații suplimentare. De asemenea, acestea arată că sistemul nervos central al bebelușului se dezvoltă corespunzător.
Ca atare, este recomandat ca imediat ce observi o modificare în tiparul mișcărilor fetale, să contactezi medicul care îți monitorizează sarcina.
Când începi să simți mișcările bebelușului?
La câte luni mișcă bebelușul este una dintre primele întrebări pe care viitoarele mămici și le adresează. Primele semne ale mișcărilor fetale apar între săptămânile 16 și 24 de sarcină. Cu toate acestea, studiile arată că acestea pot să apară chiar din săptămâna 9 de sarcină.
Neuronii de control din măduva spinării sunt importanți pentru apariția mișcărilor fetale. Astfel, aceștia sunt responsabili de transmiterea impulsurilor nervoase către mușchii scheletici, făcând posibile mișcările bebelușului.
Descrierea senzațiilor de mișcare ale bebelușului
Fiecare sarcină este unică, motiv pentru care și momentul resimțirii primelor mișcări ale bebelușului, cât și intensitatea acestora, diferă de la o femeie la alta. Chiar dacă în trimestrul 1 nu le vei simți, bebelușul începe să deschidă gura și să își sugă degetele încă din săptămâna 11 de sarcină, iar din săptămâna 12 poate înghiți lichid amniotic.
Mișcările bebelușului în trimestrul 2 de sarcină sunt resimțite precum niște „fluturi la stomac”, putând fi asemuite, de asemenea, și cu o bulă care se sparge. Indiferent de cum sunt simțite în această perioadă, ele sunt de intensitate mică, astfel încât pot fi dificil de observat în primele săptămâni din trimestrul 2 de sarcină.
Odată cu avansarea sarcinii și cu dezvoltarea fătului, mișcările fetale devin tot mai puternice, astfel încât o asemănare mai potrivită în această perioadă nu este cu o senzație de „fluturi în stomac”, ci cu o mică balerină care se dezvoltă în interiorul tău.
Mișcările bebelușului în trimestrul 3 de sarcină sunt mai puternice, în această perioadă fiind specifică o mișcare numită „pășire”, prin care bebelușul se rotește, pentru a se poziționa cu capul în jos pentru naștere.
Cât de des ar trebui să simți mișcările bebelușului?
Frecvența mișcărilor fetale diferă de la un trimestru al sarcinii la altul, iar studiile arată că bebelușul începe să își creeze un program de mișcări începând cu săptămâna 24. Congresul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă o monitorizare a mișcărilor fetale, astfel încât să notezi perioada în care simți 10 mișcări ale bebelușului, ideal fiind ca ele să fie resimțite pe decursul a 2 ore.
Cu toate acestea, este important de reținut faptul că fiecare bebeluș este diferit, motiv pentru care și numărul mișcărilor fetale pot fi diferite de cele descrise de o prietenă sau chiar de cele pe care ți le amintești de la o sarcină anterioară. Îți recomandăm să cunoști ritmul de mișcare al bebelușului tău, pentru a identifica tiparul acestuia.
Odată ce ajungi în trimestrul 3 de sarcină, vei observa că bebelușul se mișcă cam de 30 de ori pe oră, fiind mai activ noaptea decât ziua.
Ce afectează mișcările bebelușului în burtică?
Există numeroși factori care influențează mișcările bebelușului în burtică, precum poziția acestuia, astfel încât intensitatea și frecvența lor se modifică pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și se mișcă pe durata sarcinii. Ca atare, vei simți atunci când bebelușul se rotește și se îndreaptă cu capul în jos, poziție adoptată odată ce se apropie momentul nașterii.
Totodată, nivelul tău de activitate poate afecta mișcările fetale, care pot fi resimțite mai intens atunci când ești în repaus. Astfel, vei simți mișcările bebelușului tău atunci când stai întinsă pe pat sau după o gustare, deoarece creșterea glicemiei îi oferă bebelușului un plus de energie.
Alte cauze care determină mișcările fetale includ sunetele puternice, lumina strălucitoare sau chiar ritmul de somn al bebelușului. În unele perioade, acesta este mai activ, iar în altele mai liniștit.
În ceea ce privește scăderea frecvenței mișcărilor fetale, aceasta poate fi influențată de administrarea unor analgezice puternice sau sedative. Totodată, consumul de alcool sau fumatul pe durata sarcinii modifică tiparul de mișcări ale bebelușului.
Monitorizarea mișcărilor bebelușului
Cu toate că nu există studii care să ateste că mișcările bebelușului sunt un indicator al sănătății lui, unii medici recomandă notarea frecvenței și duratei lor. Această monitorizare permite identificarea unui tipar al lor, mai ales în trimestrul III de sarcină, atunci când mișcările sunt mai clare și mai puternice.
Formula utilizată cel mai des pentru monitorizarea mișcărilor fetale este de 10 mișcări la 2 ore, după cum recomandă și Congresul American de Obstetrică și Ginecologie. Începe prin a nota momentul primelor 10 mișcări fetale, pentru a observa un tipar al acestora și timpul necesar pentru ca bebelușul să se miște de 10 ori.
De asemenea, poți alegi un moment din zi în care bebelușul tău este mai activ și numără mișcările lui într-un interval de 2 ore. Fii atentă la diferitele tipuri de mișcări, întrucât acestea se pot simți mai ușoare sau mai puternice, precum niște lovituri.
Tiparul mișcărilor este mai ușor de observat în trimestrul 3 de sarcină, atunci când mișcările bebelușului sunt mai puternice.
Importanța contactării medicului în cazul unor schimbări în mișcările bebelușului
Este important să contactezi un medic în cazul în care observi următoarele în mișcările fetale ale bebelușului:
- Nu simți 10 mișcări într-un interval de 2 ore, nici după câteva monitorizări repetate;
- Sarcina este de 24 de săptămâni și încă nu ai simțit bebelușul mișcându-se;
- Remarci o modificare în tiparul mișcărilor bebelușului între săptămânile 24-28 de sarcină, întrucât este recomandat ca medicul să verifice dimensiunile uterului, tensiunea arterială și o analiză a nivelului de proteine din urină.
Reține că un singur episod de reducere a mișcărilor fetale este normal pentru aproximativ 70% dintre mame și nu prezintă motive de îngrijorare.
Exerciții și tehnici de relaxare pentru a stimula mișcările bebelușului
Sarcina este o experiență unică, de care îți recomandăm să te bucuri cu toate simțurile. În jurul săptămânii 16, bebelușii pot percepe sunetele, fiind o perioadă propice pentru a se bucura de vocea ta, dar și de muzică. Profită de această perioadă pentru a împărtăși cu bebelușul tău muzica preferată sau chiar primul cântec de leagăn.
Dacă îți dorești stimularea mișcărilor bebelușului, îți recomandăm următoarele activități:
- Savurează un pahar de lapte rece
Zaharurile naturale din compoziția laptelui, servit rece, creează rețeta perfectă pentru a-l convinge pe bebeluș să se miște. Atunci când ești îngrijorată cu privire la frecvența mișcărilor fetale, relaxează-te câteva minute cu cartea preferată sau muzica pe care o îndrăgești și o porție de lapte rece, suficientă pentru a simți energia micuțului tău din burtică.
- Bucură-te de o gustare
Gustarea preferată nu are efect doar asupra ta, ci și a bebelușului tău, întrucât va crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce îl va determina să se miște. Ai nevoie de doar câteva bucățele de ciocolată pentru a simți din nou mișcările energice ale celui mic.
- Cântă sau ascultă muzică
Bebelușul începe să se bucure de sunetele din jur încă din trimestrul 2 de sarcină. De aceea, îți recomandăm să îl inviți la puțină mișcare prin a-i fredona un cântec sau chiar a asculta muzică.
- Exercițiile fizice de intensitate moderată
Include exerciții fizice de intensitate moderată, precum mersul pe jos, înotul sau yoga prenatală, care sunt recomandate atât pentru a menține sănătatea ta, cât și pentru a crește fluxul sanguin către uter, ce poate influența mișcările fetale.
- Odihnește-te suficient
Odihna este esențială pe durata sarcinii, astfel încât aceasta permite organismului tău să se recupereze și să se regenereze, asigurând totodată și confortul bebelușului.
- Optează pentru yoga și meditație
Stresul este nelipsit pe durata sarcinii, iar reducerea acestuia prin meditație și yoga îți poate fi de ajutor. Există tehnici de respirație, mindfulness și asane pe care le poți practica în siguranță, care reduc nivelul de stres și creează un mediu liniștit și confortabil pentru dezvoltarea bebelușului.
- Reducerea disconfortului fizic
Se poate întâmpla ca pe durata sarcinii să te confrunți cu disconfort fizic, precum dureri de spate, crampe musculare, urinări frecvente sau umflături ale picioarelor. Ameliorarea acestora îți redă confortul și pot influența mișcările bebelușului.
Legătura dintre mișcările bebelușului și sănătatea acestuia
Există o legătură puternică între mișcările fetale și sănătatea bebelușului. Astfel, o frecvență regulată a acestora poate indica o dezvoltare normală a sarcinii și o bună funcționare a sistemului nervos și a celui musculo-scheletic la bebeluș.
Atunci când observi modificări în intensitatea mișcărilor fetale, fie dacă acestea devin mai puternice sau mai slabe, fie că își reduc frecvența și sunt mult mai rare, este recomandat să discuți cu medicul tău, pentru a elimina orice îngrijorare.
Scăderea sau încetinirea mișcărilor fetale poate sugera:
- Restricția de creștere intrauterină, care poate duce la o greutate mică a bebelușului la naștere;
- Insuficiența placentară, care este o funcționare deficitară a placentei, ce poate diminua aportul de nutrienți și oxigen către bebeluș;
- Ruptura prematură a membranei, care reprezintă ruptura membranelor amniotice înainte de termen;
- Înfășurarea cordonului ombilical, care poate determina apariția mișcărilor bruște ale bebelușului.
Despre Weleda și produsele pentru îngrijirea mamei și a bebelușului
Medicina antroposofică încurajează refacerea organismului în mod natural, prin stimularea capacității de autovindecare și susținerea imunității. De aceea, Weleda îți aduce darurile naturii prin fiecare produs pe care ți-l pune la dispoziție.
În grădina Weleda cresc peste 160 de plante medicinale, utilizate la producerea unei game diversificate de produse, ce pot fi utilizate în deplină siguranță pe durata sarcinii și a alăptării. Aceste produse nu puteau lipsi din oferta farmaciei EUmed, astfel încât și tu să te poți bucura de tot ceea ce are natura mai bun de oferit.
Află în continuare care sunt câteva dintre produsele Weleda, recomandate pentru o îngrijire blândă a pielii tale pe durata sarcinii și a alăptării.
- Weleda Ulei de îngrijire a pielii în sarcină
Dacă ești în căutarea unui produs antroposofic care să îți îngrijească pielea pe durata sarcinii, îți recomandăm uleiul de la Weleda, conceput pe bază de ulei de migdale, ulei de jojoba organic, ulei din germeni de grâu, vitamina E și extract de flori de arnică.
Grație compoziției bogate în ingrediente naturale, acest ulei este o alegere excelentă pentru a îngriji cu delicatețe pielea încă din prima zi de sarcină. Utilizează-l cu regularitate pentru a preveni apariția vergeturilor și a menține elasticitatea și suplețea pielii.
- Weleda Unt de corp pentru sarcină
Te îngrijorează apariția vergeturilor în sarcină? Îți recomandăm Weleda unt de corp pentru sarcină, disponibil în farmacia online EUmed. Acesta este recomandat pentru a preveni apariția vergeturilor și a reduce aspectul lor, în compoziția lui regăsindu-se untul de shea, untul de cacao organic, uleiurile benefice pielii și parfumul delicat de trandafir.
Ingredientele produsului hidratează în profunzime, calmează iritațiile, protejează împotriva radicalilor liberi și îngrijesc delicat pielea sensibilă.
- Loțiune de corp cu trandafir sălbatic
Știm cât de importantă este pentru tine hidratarea pielii în sarcină. De aceea, în farmacia online EUmed găsești produsul antroposofic Loțiune de corp cu trandafir sălbatic, care îți hrănește pielea cu ulei de sâmburi de caise organic, ulei de jojoba organic și trandafir sălbatic organic.
Loțiunea îți hidratează pielea uscată, crăpată și descuamată, oferindu-i hidratare de lungă durată. Utilizează cu regularitate acest produs pentru a te bucura de o piele mai netedă și mai catifelată.
- Gelul de dus Aroma Love
Răsfață-te pe durata sarcinii cu gelul de dus Aroma Love de la Weleda, inclus în categoria noastră Sarcină și alăptare, alături de alte produse destinate îngrijirii pielii în sarcină. Acesta te încântă cu aroma delicată de trandafir de damasc, iasomie și ylang-ylang.
Dincolo de efectul lui relaxant, gelul se remarcă și prin hidratarea intensă, fiind perfect pentru a-ți curăța cu delicatețe pielea.
- Weleda Ulei de migdale pentru ten sensibil
Îngrijirea tenului sensibil poate fi o provocare, însă uleiul Weleda de migdale pentru tenul sensibil te poate ajuta. Acesta este perfect atât pentru a hidrata pielea și a-i restabili bariera hidrolipidică, cât și pentru a îndepărta machiajul rezistent la apă.
De asemenea, poți îmbogăți alte produse de skincare prin simpla adăugare a acestui ulei, care îți hrănește și netezește pielea.
Cum să te bucuri de fiecare moment al mișcărilor bebelușului
Începând cu trimestrul 3 de sarcină, bebelușul își dezvoltă propriul ritm, iar mișcările sunt resimțite cu claritate. Deși dorința ta de a fi în contact cu cel mic și nerăbdarea de a-l cunoaște pot fi tot mai crescute, este bine să înțelegi că fiecare sarcină este unică. Ca atare, ritmul mișcărilor fetale ale bebelușului tău pot diferi de cele ale prietenelor sau vecinelor tale.
Acordă atenție momentelor în care bebelușul se mișcă în burtică și încearcă să fii cât mai relaxată, pentru a te bucura de acestea. Poți sta întinsă pe spate sau pe o parte sau îți poți așeza mâinile pe burtică, astfel încât să te concentrezi pe senzațiile pe care le simți.
Interacționează cu bebelușul tău prin a-i vorbi și a-ți masa burtica cu mișcări delicate. De asemenea, îți poți implica partenerul sau familia în aceste momente unice, permițându-le să îți atingă burtica, astfel încât să simtă și ei mișcările bebelușului.
Uneori poți fi nerăbdătoare să îl simți pe bebeluș mișcând, însă îți recomandăm să ai răbdare. Pot fi momente în care el este mai liniștit, iar mișcările lui sunt mai puțin intense. Acestea nu sunt motive de îngrijorare, întrucât fiecare bebeluș are propriul ritm. Ai răbdare cu tine și cu el, pentru a elimina îngrijorările și a te bucura pe deplin de fiecare clipă a sarcinii.
Alimentația și hidratarea adecvată pentru o bună dezvoltare a bebelușului
Sarcina nu presupune să mănânci cât pentru doi, fiind potrivit să crești aportul caloric cu aproximativ 300 de calorii pe zi începând cu trimestrul 2. Pentru a te bucura de o sarcină sănătoasă, îți recomandăm să incluzi o varietate de fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe. Optează pentru carne slabă, pește, ouă, leguminoase și lactate.
Vei avea nevoie de fier pe durata sarcinii, motiv pentru care poți include în alimentație spanac, carne roșie slabă, linte sau fasole, alături de un supliment alimentar care să conțină acest mineral.
Cât timp eviți alimentele nesănătoase, precum cele procesate, bogate în zahăr și sare sau mâncărurile nesigure, precum peștele cu un conținut ridicat de mercur sau carnea gătită insuficient, îți protejezi sarcina de problemele pe care o nutriție dezechilibrată le poate cauza.
Asigură-te, de asemenea, că te hidratezi corespunzător, fiind recomandat să bei aproximativ 8 pahare de apă pe zi. Pentru a avea grijă că te hidratezi corespunzător, fii atentă la simptomele deshidratării, precum senzația de sete, urinare redusă, urină închisă la culoare și oboseală excesivă.
- Modul în care mișcările bebelușului se schimbă în timpul sarcinii
În trimestrul 1 de sarcină, bebelușul este prea mic pentru a-i simți mișcările. Începând cu săptămâna 14, unele mișcări pot fi resimțite precum „fluturi la stomac”, iar la 19 săptămâni, deja cel mic este pregătit să lovească sau să își sugă și să își apuce degetele de la picioare, activități din burtică pe care tu le vei resimți prin mișcări tot mai clare.
Spre finalul trimestrului 2 de sarcină, este posibil ca bebelușul să aibă deja un program regulat de mișcări, în această perioadă putând fi resimțite mișcări repetate, care sunt cauzate de sughiț. În trimestrul 3, mișcările sunt mult mai puternice, acum fiind specifice mișcările „pășire”, prin care bebelușul se deplasează pentru a se poziționa cu capul în jos pentru naștere.
Legătura emoțională mamă-copil, creată încă din sarcină
Auzi des despre legătura emoțională puternică care se creează între mamă și copil la momentul nașterii. Aceasta însă se formează chiar din perioada sarcinii, întrucât bebelușul simte grija pe care tu i-o porți, îți aude vocea și reacționează la modul în care interacționezi cu el când îți atingi burtica.
Odată ce se naște, bebelușul începe să reacționeze la vocea ta, care îi este cunoscută încă din burtică. Așa se face că îi pot fi familiare anumite sunete, nașterea fiind o continuare a legăturii unice, care s-a format încă din primele săptămâni de sarcină.
Această legătură este consolidată în nenumărate moduri în perioada de sugar și pe măsură ce bebelușul crește, atunci când îi călăuzești primii pași, îl ajuți să rostească primele cuvinte și să descopere lumea înconjurătoare.
Prin urmare, mișcările din sarcină sunt un bun prilej de a consolida această legătură, fiind o modalitate minunată prin care tu poți comunica cu bebelușul tău încă din burtică.
Magia mișcărilor din sarcină este unică și nu poate fi descrisă în cuvinte. De aceea, îți recomandăm să te bucuri de ele, indiferent de frecvența sau durata lor. Cu un consult medical regulat, o alimentație echilibrată și un aport adecvat de substanțe nutritive, îți mărești șansele de a parcurge o sarcină sănătoasă, lipsită de neplăceri, pentru a te concentra pe ceea ce contează cu adevărat – bucuria momentelor unice de interacțiune dintre mamă și făt.