Căderea părului este o problemă comună în rândul bărbaților și a femeilor, fiind cauzată de o întrerupere în ciclul funcțional de regenerare și producție a firelor de păr. Acest ciclu constă în trei faze: faza anagenă, catagenă și telogenă.
Pe parcursul fazei anagene părul crește activ și poate dura ani întregi; faza catagenă durează aproximativ 10 zile și se instalează atunci când părul încetează să mai crească și începe să se separe de folicule; și faza telogenă, în care foliculele sunt în repaus timp de câteva luni, după care firele de păr cad.
În mod normal, acest ciclu se repetă, însă atunci când părul încetează să se mai regenereze, persoana în cauză trebuie să acorde o atenție deosebită cauzelor și metodelor prin care poate ameliora și trata afecțiunile corelate căderii părului.
Principalele tipuri de probleme asociate căderii părului
Conform Asociației Americane pentru Căderea Părului, până la vârsta de 35 de ani, aproximativ 66% dintre bărbați vor semnala o formă mai gravă sau mai ușoară de căderea părului. În cazul femeilor, studiile arată că 50% dintre acestea se confruntă cu pierderea semnificativă a părului.
Majoritatea persoanelor care confirmă căderea semnificativă a părului sunt aceleași care atribuie această problemă condiției ereditare, cunoscută și sub denumirea de calviție. Însă există multe tipuri de probleme asociate căderii părului, cum ar fi:
Alopecia androgenică, sau calviția, menționată anterior: 50% dintre bărbaţii în vârstă de 50 de ani şi 40% dintre femeile cu menopauză au un anumit grad de alopecie androgenică. Aceasta poate fi tratată în anumite cazuri prin medicație sau operație.
Alopecia cicatricială este printre cele mai rare tipuri de probleme de căderea părului. Cu toate acestea, ea poate apărea la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați, iar simptomele pot fi mâncărimi severe, edeme, sau leziuni roșii sau albe la nivelul scalpului.
Alopecia areata este o condiție autoimună, prin care sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase, inclusiv foliculii de păr, provocând căderea părului și oprind astfel noi fire de păr să crească. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă, fiind cunoscut că în aproximativ 50% din cazuri apare în copilărie, iar în 80% din cazuri, până la vârsta de 40 de ani.
Telogen Effluvium apare atunci când un număr semnificativ de foliculi intră în faza de repaus a ciclului de creștere a părului, iar faza următoare nu mai începe. Cu toate că acest tip nu este răspunzător pentru pierderea completă a părului, poate cauza subțierea părului și căderea a până la 300-500 de fire pe zi, și poate dura câțiva ani.
Anagen Effluvium apare atunci când producția de foliculi ai scalpului încetează. De aceea, tratamentele medicale precum chimioterapia sunt cele mai responsabile pentru apariția acestei probleme.
Tinea Capitis, sau dermatofiția, este o infecție a scalpului des întâlnită în rândul copiilor. Acest tip se manifestă prin căderea bucăților mari de scalp. Scalpul devine iritabil și roșu și poate semnala o infecție pe care sistemul imunitar încearcă să o combată.
Cele mai comune cauze pentru căderea părului
Căderea părului este un proces care face parte din ciclul de regenerare a scalpului. Însă căderea părului într-o cantitate mare și un ritm mult prea alert este o modalitate a corpului de a atenționa persoana respectivă asupra anumitor iregularități din interior. Cele mai întâlnite cauze pentru accelerarea căderii părului sunt:
- Alimentația nesănătoasă
Alimentele cu un nivel glicemic crescut cât și cele cu un nivel de zahăr crescut sunt cunoscute drept factori declanșatori ai problemelor de sănătate și de regenerare a părului. Deasemenea, un alt factor legat de alimentație este nivelul crescut de mercur din corp, care este adesea asociat cu afecțiuni ale părului, precum căderea acestuia. În general, trebuie evitate cantitățile exagerate de alimente care nu aduc beneficii semnificative corpului unei persoane.
- Deficiențele nutriționale
Deficiențele de vitamina D, zinc și fier sunt printre cele mai comune cauze pentru căderea părului. Cele două din urmă ajută la formarea keratinei, o componentă importantă în creșterea și sănătatea părului, de aceea un nivel foarte scăzut de zinc sau fier poate contribui la căderea părului. Vitamina D este deseori asociată cu alopecia, o afecțiune autoimună care accelerează căderea treptată a scalpului. Atât femeile, cât și bărbații se pot confrunta cu această problemă. Alte deficiențe asociate cu afecțiuni ale părului sunt cele de vitamina B-12, vitamina A, biotină, seleniu, cupru, cât și deficiența de grăsimi sănătoase cum ar fi grăsimile mononesaturate și grăsimile polinesaturate.
- Stresul psihic și fizic
Foarte multe persoane care s-au confruntat cu stres intens, chiar și pe o perioadă scurtă de timp, au confirmat căderea părului ca fiind un simptom accentuat. Tratarea stresului fizic la timp va ameliora căderea părului odată cu regenerarea corpului la condițiile sale optime. În schimb, cu toate că asocierea căderii părului cu stresul mental nu a fost încă dovedită științific, foarte multe persoane încă observă schimbări semnificative la nivelul scalpului în condiții extreme de stres.
- Schimbările hormonale
În rândul multor femei, căderea părului excesivă se transformă într-o problemă delicată în privința căreia doamnele simt nevoia să acționeze rapid. Ceea ce poate cauza însă astfel de probleme sunt schimbările hormonale, fie ca urmare a unei nașteri, sau ca simptom în cazul menopauzei. Bărbații pot fi și ei afectați de transformările hormonale care vin odată cu vârsta. În anumite cazuri, căderea părului în rândul bărbaților se poate datora compoziției hormonale.
- Probleme de sănătate
Afecțiuni ale glandei tiroide, sindromul colonului iritabil, lupus, cât și alte probleme de sănătate ajung să afecteze scalpul. Problemele asociate tiroidei afectează majoritatea persoanelor în ceea ce privește sănătatea părului. Un tratament corespunzător afecțiunii poate ajuta la oprirea căderii părului. În cazul lupusului pacienții au mai puține șanse de a readuce scalpul la condiția sănătoasă inițială deoarece boala autoimună nu provoacă doar căderea părului, ci și leziuni la nivelul scalpului. La nucleul acestor problemelor de sănătate se află deseori o inflamație, care este asociată cu inflamarea foliculilor de păr, de aici și căderea părului.
- Medicamentația
Alături de chimioterapie, administrarea anumitor medicamente puternice, cum ar fi cele pentru tratarea tiroidei, contraceptivele orale, antidepresivele, anticoagulante, sau cele beta-blocante pot afecta persoanele în diferite moduri. În anumite cazuri, din cauza compușilor chimici puternici, administrarea lor poate conduce la căderea părului.
Ce remedii puteți comanda pe EUMED.ro?
Prevenirea anumitor tipuri de cădere a părului se poate face prin acordarea atenției unui stil de viață armonios, însă în anumite cazuri în care corpul trebuie stimulat pentru a funcționa cât mai optim, tratamentele naturale sunt cele mai potrivite. Iată câteva produse pe care persoanele care se confruntă cu astfel de probleme le pot achiziționa de pe EUMED.ro.
SIKAPUR este un supliment alimentar care conține zinc, mangan, seleniu și biotină, oligoelemente esențiale pentru menținerea părului, unghiilor și a pielii sănătoase. Deasemenea, conținutul de siliciu promovează conectivitatea țesuturilor celulare.
REGAINE conține ingrediente active precum minoxidil, ce a fost dovedit în oprirea și inversarea căderii ereditară a părului. Mai mult, acest activ crește nivelul de nutrienți conduși către foliculii de păr, ajutând astfel la creșterea părului și la întărirea firelor de păr existente. Regaine își dovedește eficiența majoritar în cazul persoanelor cu vârsta sub 40 de ani și a celor care încep să îl administreze la primele semne de cădere a părului.
PRIORIN are în componența sa extract de mei, aminoacidul L-cistină și pantotenat de calciu, ingrediente ce ajută la stimularea și îmbunătățirea creșterii părului. Acesta funcționează asemănător celui anterior, furnizând nutrienții necesari foliculilor de păr.
Alături de cele menționate, specialiștii în homeopatie recomandă și capsulele pentru păr, unghii și piele de la Pure Encapsulations. Acest tratament ajută la îmbunătățirea aspectului celor menționate, și poate fi comandat online de aici.
Aceste tratamente naturiste și suplimente pot fi foarte eficiente în diverse cazuri de cădere a părului, însă în primul rând este important ca persoanele care se confruntă cu această problemă să găsească principala cauză din spatele problemei și să lucreze asupra ei cu un specialist. Recomandăm ca problemele severe de acest tip să fie adresate unui medic specialist, astfel încât acesta să poată interveni la timp.
Alte surse:
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/why-is-my-hair-falling-out#lupus
https://www.healthline.com/health/why-do-men-go-bald#other-balding-causes
https://nyulangone.org/conditions/hair-loss/types
https://www.regaine.co.uk/minoxidil/how-minoxidil-works