Bunăstarea si încrederea femeilor însărcinate
O femeie însărcinată are o speranță bună, se spunea. Cum este astăzi? Sentimentul pozitiv de bază nu mai vine atât de ușor astăzi. Însărcinată! Nimeni, nici viitoarea mamă și nici tatăl, nu pot prevedea în acel moment ce vor aduce lunile următoare. Dar, desigur, v-ar plăcea să știți cum se dezvoltă copilul. Mulți părinți sunt profund emoționați atunci când văd pentru prima dată embrionul mic și inima sa care bate pe ecranul ecografului, aproximativ nouă săptămâni mai târziu.
Progresul medical a scos copilul din peștera întunecată a pântecelui la lumină – nu numai prin ultrasunete, ci și prin măsuri de diagnosticare prenatală, cum ar fi testele genetice și de sânge, care fac posibilă detectarea defectelor genetice, precum trisomia 21 sau boli, dar și malformații ale copilului deja în uter. Acest lucru are o influență asupra modului în care femeile experimentează astăzi sarcina. Sentimentul de emoție face adesea loc îngrijorării și îndoielii pe măsură ce burta crește.
Sarcina devine un „maraton de 40 de săptămâni”
Este totul cu adevărat în regulă? Copilul se dezvoltă normal? Ce pot face pentru a mă asigura că bebelușul se simte bine în burta mea? “Femeile din ziua de azi trăiesc de obicei sarcina cu multe așteptări”, spune Georg Sauer, medic-șef pentru obstetrică și ginecologie la Spitalul Robert Bosch din Stuttgart. Așteptările față de ele însele, față de partenerul lor, față de prieteni, față de familie și față de copilul din pântecele lor, care ar trebui să fie sănătos cu orice preț. Totul trebuie să fie cât mai frumos și mai bun posibil. În același timp, este aproape imposibil să se satisfacă așteptările ridicate. Acestea variază de la alimentația corectă, la pregătirea pentru naștere și echipamentul pentru bebeluși, până la examinările preventive menționate mai sus, care – dacă nu există o suspiciune justificată de tulburare a dezvoltării sau de boală a copilului – trebuie plătite din propriul buzunar. Aceasta este o investiție pe care tot mai mulți viitori părinți sunt dispuși să o facă. La urma urmei, ei vor să fie absolut siguri în ceea ce privește sănătatea copilului.
Pe internet circulă liste despre ceea ce ar trebui sau ar putea fi făcut în timpul sarcinii. Săptămâna 3 de sarcină: luați acid folic, săptămâna 7 de sarcină: căutați o moașă, săptămâna 10 de sarcină: este posibilă puncția placentară, săptămâna 14 de sarcină: este posibilă amniocenteza, săptămâna 16 de sarcină: este posibil testul triplu, săptămâna 23 de sarcină: acum vă puteți ocupa de cordonul ombilical. Dintr-o dată, sarcina pare a fi un maraton de 40 de săptămâni. “Totul este planificat. Stresul crește, iar seninătatea scade”, afirmă Sauer. Pentru el, aceasta este consecința curentului dominant al optimizării personale: fiecare este arhitectul propriei averi, nimic nu poate fi lăsat în voia sorții.
Este o dilemă – atât pentru femei, cât și pentru noi, medicii”, spune Seelbach-Göbel. Mulți părinți doresc să facă tot ce este omenește posibil pentru sănătatea copilului lor. Medicii vor să se protejeze din toate părțile, deoarece se tem să nu fie urmăriți penal ulterior dacă, contrar așteptărilor, copilul nu este în cele din urmă sănătos. Rezultatul: “Roata se învârte din ce în ce mai repede”, observă Georg Sauer. Dar cum poate fi atenuată presiunea astfel încât sarcina să fie din nou percepută ca un moment de “bună speranță”?
Nu există un remediu brevetat pentru acest lucru. Este important să restabilim încrederea de bază a mamelor. Ascultă-ți propriul instinct în loc să te consulți cu “Dr. Google” pentru orice lucru mărunt. Puteți, de asemenea, să adoptați o abordare relaxată a sarcinii: cele trei examinări ecografice de bază prevăzute de lege și testele suplimentare sunt de obicei suficiente ca măsură preventivă. Orice altceva nu este necesar într-o sarcină normală.
„De multe ori, femeile cele mai fericite în timpul sarcinii sunt cele care abia dacă se confruntă cu sarcina”, spune Seelbach-Göbel. Ea se bucură de fiecare femeie care este relaxată în legătură cu sarcina ei și o ia așa cum vine. Cu toate acestea, este dificil să ignorăm opțiunile medicale și numeroasele sfaturi bine intenționate. Seelbach-Göbel pledează pentru o atitudine mai pozitivă: “Majoritatea copiilor se nasc sănătoși. Georg Sauer consideră, de asemenea, că profesia sa are o datorie. Medicul ar trebui să încerce să liniștească temerile femeilor. În acest context, încrederea reciprocă este importantă. Viitorii părinți ar trebui să aibă încredere în capacitatea medicilor. Iar medicii, la rândul lor, ar trebui să aibă încredere în femei și în intuiția lor. Nu ar fi mai bine pentru toată lumea – inclusiv pentru bebelușii din pântece – dacă sarcina nu ar fi umbrită de griji? La urma urmei, anticiparea este una dintre cele mai frumoase bucurii.
Medicina antroposofică și creșterea încrederii în timpul sarcinii
Oamenii au apelat la natură din cele mai vechi timpuri pentru a se îngriji de propria sănătate. Așa se face că astăzi avem mărturie scrierile remarcabile ale medicilor antici, precum cele ale lui Hipocrate, supranumit „părintele medicinei”, care ne arată că beneficiile terapeutice ale plantelor sunt cunoscute încă din vremuri antice. Tocmai de aceea nu trebuie să ne surprindă popularitatea de care se bucură medicamentele antroposofice, concepute din ingrediente naturale, care sunt o modalitate eficientă și sigură de a sprijini sănătatea înainte, în timpul și după sarcină.
Medicina antroposofică este o terapie alternativă care se bazează pe filozofia antroposofică dezvoltată de Rudolf Steiner și presupune o abordare holistică a sănătății. Astfel, aceasta urmărește atât aspectele fizice, cât și cele emoționale, mentale și spirituale ale pacientului.
Tratamentele utilizate în medicina antroposofică includ terapia prin mișcare, terapia prin artă, plantele medicinale și homeopatia, toate acestea fiind aplicate în deplină armonie cu nevoile fiecărui pacient în parte.
Beneficiile terapeutice ale medicinei antroposofice au fost dovedite de-a lungul timpului de numeroase studii. Într-un raport HTA (Health Technology Assessment) au fost identificate 265 de studii care arată eficiența acesteia în a trata numeroase probleme de sănătate. Ca atare, specialiștii sunt de părere că ea poate fi integrată cu succes în medicina convențională, pentru o abordare holistică a sănătății.
Datorită faptului că medicamentele antroposofice sunt sigure pe durata sarcinii și a alăptării, ele cresc încrederea femeilor însărcinate, astfel încât găsesc în ele un sprijin pentru a parcurge mai ușor perioada sarcinii.
Medicamente antroposofice care îți pot fi de ajutor pe durata sarcinii
Descoperă în continuare câteva medicamente antroposofice care pot fi administrate în deplină siguranță pe durata sarcinii, pentru a asigura evoluția sănătoasă a acesteia.
- Bitter Elixir
Bittter Elixir este un produs antroposofic conceput pe bază de rădăcină de ghimbir, pelin și rădăcină de obligeană, care te ajută să gestionezi stările de greață întâlnite frecvent pe durata sarcinii. Acesta este recomandat pentru a stimula activitatea digestivă, a înlătura senzația de greață și de sațietate și a reda pofta de mâncare.
- Tablete Nausyn
Femeile însărcinate care se confruntă cu stări de greață pot utiliza tabletele Nausyn, în a căror compoziție se regăsește pelinul (Artemisia absinthium), plantă recunoscută pentru efectele benefice asupra sistemului digestiv. Nausyn se recomandă pentru prevenirea răului de mișcare și de mare, dar și a stărilor de greață. Acesta poate fi administrat copiilor de la vârsta de 1 an, cu 2-3 zile înainte de călătorie.
- Anaemodoron Dilution
Atunci când există o problemă cu absorbția fierului în organism poți utiliza Anaemodoron Dilution, produs antroposofic disponibil în farmacia online EUmed. În compoziția acestuia se află urzica și căpșunile sălbatice, care stimulează procesul metabolic și favorizează absorbția fierului din tractul digestiv. Acesta este benefic atât femeilor însărcinate care se confruntă cu anemie, cât și copiilor cu pierderea poftei de mâncare și digestie deficitară.
- EQUISETUM CUM Sulfure tostum D 6 Trituration 20 g
Retenția de lichide este un simptom frecvent pe durata sarcinii, iar dacă și tu te confrunți cu aceasta, îți poți găsi sprijin tot în medicina antroposofică. Unul dintre produsele eficiente în ameliorarea edemelor este EQUISETUM CUM Sulfure tostum D 6 Trituration, inclus în oferta farmaciei online EUmed.
Acesta acționează eficient asupra stimulării activității renale la persoanele care suferă de edeme, precum în cazul afecțiunilor renale cronice și inflamatorii sau boli cronice și inflamatorii ale articulațiilor și modificările eczematoase ale pielii.
- Aurum / Lavandula comp. Creme
Atunci când te simți lipsită de speranță pe durata sarcinii și prezinți simptome precum nervozitate, agitație, palpitații și anxietate, poți utiliza produsul Aurum / Lavandula comp. Creme. Uleiul de lavandă și extractul de trandafir din compoziția cremei se remarcă prin proprietățile lor calmante și relaxante, fiind de mare ajutor pe durata sarcinii.
Totodată, crema se utilizează cu ușurință, prin simpla aplicare pe piele în zona inimii.
- Sambucus comp. Globuli
Transpirația nocturnă pe durata sarcinii poate fi cauzată de modificări ale metabolismului și ale circulației sanguine. Ameliorarea lor este posibilă tot prin utilizarea ingredientelor naturale, prezente în unele produse antroposofice, precum Sambucus comp. Globuli. Acesta conține planta soc negru (Sambuscus nigra), bogată în vitaminele A și C, fibre și potasiu. Ea contribuie la ameliorarea gripei, a răcelilor, a durerilor de cap, a febrei și a durerilor de gât.
Sambuscus comp. Globuli este recomandat pentru a trata transpirațiile nocturne, alergiile și bufeurile. Acesta se poate administra copiilor și adulților, deopotrivă.
- Majorana Vaginal
Infecțiile vaginale sunt de nedorit în orice perioadă, cu atât mai mult pe durata sarcinii. Gelul vaginal Majorana are în compoziție ingrediente naturale care favorizează vindecarea infecțiilor vaginale. Acesta calmează inflamația și sprijină vindecarea iritațiilor, ameliorează scurgerile vaginale și mâncărimea, întărește sistemul imunitar la nivel local și normalizează mediul vaginal, pentru a preveni astfel infecțiile recurente.
- HÄMORRHOIDAL Zäpfchen
Hemoroizii pot apărea în ultimele luni de sarcină și pot fi cauzați de creșterea presiunii în zona pelvină, constipație, mărirea nivelului de hormoni și modificări ale circulației sanguine. HÄMORRHOIDAL Zäpfchen ameliorează în mod natural mâncărimea cauzată de hemoroizi și ajută la vindecarea rănilor. Ingredientele active din compoziția acestor supozitoare, respectiv hamamelis, Stibium metallicum și castan de cal, dețin efecte antiinflamatoare, calmează durerea și susțin vindecarea pielii inflamate.
- Calmedoron Globuli
Ritmul somn-veghe poate fi perturbat pe durata somnului, dar Calmedoron globule Weleda contribuie la restabilirea acestuia. Extractele naturale de plante din compoziția lui îndepărtează stările de neliniște și nervozitate, pentru a favoriza un somn odihnitor și relaxat.
Produsul se administrează în doză unică de 5 granule pe zi la sugari, 10 granule pe zi la copiii între 1-5 și 15 granule pentru copiii de la 6 ani și adulți. Persoanele cu dificultăți de adormire administrează o doză unică seara, înainte de culcare.
- BIRKENKOHLE comp. Hartkapseln
Flatulența și diareea te pot necăji chiar și pe durata sarcinii. Dacă te confrunți cu acestea, îți recomandăm BIRKENKOHLE comp. Hartkapseln – un produs antroposofic care îmbunătățește digestia și îndepărtează spasmele intestinale. Cărbunele de mesteacăn și mușețelul din compoziția lui restabilesc funcțiile sistemului digestiv, reduc inflamația și ameliorează flatulența, crampele intestinale și diareea.
Fiecare dintre produsele antroposofice prezentate în cadrul acestui articol, disponibile în farmacia online EUmed, îți sprijină sănătatea înainte, în timpul și după naștere și contribuie la bunăstarea ta din această perioadă. Bucură-te de beneficiile acestora și nu uita să ai încrederea în tine și în medici pe durata sarcinii, pentru a face loc speranței și a te proteja de emoțiile negative și temeri. Luând aceste măsuri vei parcurge nouă luni minunate, care te vor pregăti pentru un nou capitol în viața ta, cel de părinte.