Bun venit în al treilea trimestru de sarcină! Această perioadă este plină de anticipație și emoții, deoarece te apropii tot mai mult de momentul minunat în care vei întâmpina copilul tău în lumea aceasta. În acest articol, vom explora al treilea trimestru de sarcină și importanța pregătirii pentru sosirea bebelușului.
Introducere
Al treilea trimestru de sarcină este perioada cuprinsă între săptămânile 28 și 40. Este o fază crucială în care bebelușul se dezvoltă rapid și corpul tău se pregătește pentru naștere. Pe măsură ce te apropii de termenul final, este important să te concentrezi pe pregătirea ta fizică și emoțională pentru sosirea bebelușului.
Profită de această minunată perioadă pentru a observa modalitatea remarcabilă prin care corpul tău se adaptează pentru mult așteptatul moment – cel în care îți vei ține bebelușul în brațe pentru prima dată.
Etapele și schimbările în al treilea trimestru de sarcină
În această etapă vei observa unele schimbări notabile în corpul tău. Bebelușul se va dezvolta rapid și va crește în greutate. În plus, îi vei resimți mult mai des și mai intens mișcările, iar aceste momente magice îți vor aduce bucurie și emoție. Pe măsură ce uterul crește, este posibil să experimentezi și disconfort, precum greața, oboseala și dificultatea de a dormi.
- Modificările corpului tău în trimestrul 3 de sarcină
Începând cu săptămâna 28 de sarcină vei simți tot mai mult minunea care se dezvoltă în interiorul tău, printr-o intensificare a simptomelor care îți creează disconfort. Iată care sunt cele mai frecvente modificări pe care corpul tău le parcurge în această perioadă:
- Contracțiile Braxton Hicks
Acestea sunt contracții false, care se pot resimți ca o strângere moderată la nivelul abdomenului sau ca o durere menstruală, fiind ușoare și neregulate. De cele mai multe ori, ele apar după-amiaza sau seara, fiind mult mai dese pe măsură ce te apropii de finalul sarcinii.
Spre deosebire de acestea, contracțiile reale își măresc gradual frecvența și intensitatea înainte de naștere. Deși nu există un tratament pentru a ameliora contracțiile Braxton Hicks, îți recomandăm să bei suficientă apă, să îți schimbi poziția (cum ar fi să mergi la o plimbare dacă acestea apar atunci stai întinsă) și să te relaxezi prin odihnă, lectură sau muzică relaxantă.
- Dificultățile de respirație
Presiunea fătului asupra diafragmei poate cauza dificultăți de respirație, care sunt normale și nu prezintă îngrijorare. Pentru ameliorarea lor este indicat să adopți o poziție corectă a corpului, să efectuezi câteva exerciții respiratorii și să faci pauze în cazul în care acestea apar în urma efortului fizic.
Consultă medicul dacă dificultatea respiratorie este însoțită de senzație de amețeală, durere în timpul respirației, palpitații, umflarea picioarelor, febră, frisoane sau apariția unor pete albastre în jurul buzelor sau al degetelor de la mâini și de la picioare.
- Durerile de spate
Creșterea în greutate, firească pe durata sarcinii, modifică centrul de gravitație al corpului tău și suprasolicită coloana vertebrală, mușchii și articulațiile, ducând la apariția durerilor de spate. Îți recomandăm să adopți o postură dreaptă, cu pieptul în față și umerii trași în spate, să renunți la tocurile înalte și să eviți dormitul pe spate sau pe burtă.
În cazul în care durerile persistă sau își măresc severitatea, contactează medicul care îți monitorizează sarcina.
- Constipația
Este neplăcut atunci când apare constipația în sarcină, aceasta fiind cauzată de creșterea producției de progesteron, care relaxează intestinele. Deși această încetinire a digestiei are rolul de a permite organismului să absoarbă substanțele nutritive din alimente, poate fi însoțită de constipație.
Ameliorarea și prevenirea ei este posibilă prin utilizarea suplimentelor alimentare sau a alimentelor cu fibre, precum fructele, legumele și cerealele integrale. De asemenea, este necesar un consum adecvat de lichide, care îmbunătățește tranzitul intestinal.
- Arsurile stomacale
Tot în această perioadă te poți aștepta la arsuri la stomac în sarcină, cauzate de relaxarea sfincterului, ceea ce permite acidului gastric să urce în esofag. Poți simți senzații de arsură sau disconfort în partea superioară a abdomenului sau în piept.
Există câteva modificări alimentare pe care le poți face pentru prevenirea și ameliorarea arsurilor stomacale, precum consumul meselor mici și dese, evitarea alimentelor prăjite sau acide și servirea mesei înainte de culcare. Îți poate fi de ajutor să consumi alimente bogate în fibre, întrucât acestea contribuie la menținerea unui nivel adecvat de aciditate în stomac și te scapă de arsuri în trimestrul 3 de sarcină.
- Urinarea frecventă
Alte simptome trimestrul 3 de sarcină includ urinările frecvente, care se intensifică pe măsură ce uterul crește și bebelușul este tot mai activ, punând mai multă presiune pe vezica urinară. Astfel, vezica nu mai poate stoca aceeași cantitate de urină ca înainte, ducând la urinări dese.
Asigură-te că eviți băuturile alcoolice sau cele care conțin cofeină, deoarece pot irita vezica. Totodată, te sfătuim să nu consumi multe lichide înainte de culcare, pentru a diminua nevoia de a te trezi des pentru a merge la baie în timpul nopții.
- Varicele și hemoroizii
Unele persoane pot prezenta hemoroizi în sarcină, varice sau vene sub formă de pânză de păianjen, cauzate de circulația sanguină crescută. Dacă acestea din urmă nu sunt dureroase, varicele sunt însoțite de durere, însă de obicei dispar treptat după naștere. Exercițiile fizice ușoare îmbunătățesc circulația și pot reduce disconfortul cauzat de aceste probleme circulatorii.
În cazul hemoroizilor, îți recomandăm o baie caldă sau aplicarea de comprese cu hamamelis pe zona afectată, dar și consumul de fibre și lichide, care ameliorează constipația, ce poate agrava simptomele cauzate de hemoroizi în sarcină.
- Dificultăți de adormire
Dificultățile de adormire pot fi o provocare în trimestrul 3 de sarcină. Îți recomandăm să eviți consumul de alimente și băuturi înainte de culcare, să utilizezi perne de susținere care îți oferă o poziție confortabilă de dormit și să adopți rutine de relaxare înainte de somn.
În cazul în care dificultățile de adormire sunt cauzate de un disconfort fizic, eliminarea cauzei responsabile de acesta îți poate fi de ajutor pentru a te bucura de un somn odihnitor.
- Vergeturi
Se întâmplă frecvent să apară vergeturi în sarcină, care se pot observa pe sâni, fund, abdomen sau coapse. Manifestate ca niște linii subțiri care apar pe corp, acestea sunt cauzate de întinderile rapide și excesive ale pielii, ce slăbesc fibrele din derm.
Pentru prevenirea lor este recomandat să menții o creștere normală în greutate pe durata sarcinii, să îți hidratezi corespunzător pielea cu produse de skincare și să adopți o dietă bogată în vitamine și minerale, care susține sănătatea pielii.
- Retenție de lichide și edeme
Schimbările hormonale și circulatorii pot conduce la acumularea excesivă de lichide în țesuturile tale, producând umflarea anumitor zone ale corpului. Acestea pot fi mai bine gestionate printr-o hidratare suficientă, care favorizează echilibrul hidric al organismului.
De asemenea, este indicat să reduci consumul de sare, să te odihnești suficient și să te bucuri de exerciții fizice ușoare, precum mersul pe jos, care îmbunătățește circulația sângelui și împiedică apariția edemelor.
- Oboseală
Nivelul tău de energie poate fi afectat în trimestrul 3 de sarcină, atunci când greutatea suplimentară a bebelușului poate fi serios resimțită. Asigură-te că incluzi în dietă alimente bogate în vitamine și minerale, care furnizează organismului tău un nivel optim de energie.
Totodată, exercițiile fizice reduc oboseala și susțin o stare optimă de sănătate. Nu neglija odihna suficientă, fiind recomandat să nu ignori semnele de oboseală ale organismului tău.
- Creșterea în dimensiuni a sânilor
Sânii tăi cresc în dimensiune până la naștere, pentru a se pregăti de alăptare. Dacă în al doilea trimestru de sarcină observi o pigmentare a areolei mamare, în trimestrul 3 este posibil să remarci o secreție a mameloanelor, care este normală.
Poți reduce disconfortul cauzat de modificările sânilor prin purtarea unui sutien confortabil, care să ofere susținere corespunzătoare și să prevină eventualele dureri de spate ce pot apărea.
- Schimbările emoționale din această perioadă
Nu doar corpul tău trece prin modificări în trimestrul 3 de sarcină, întrucât vei observa și schimbări emoționale, ce pot fi dificil de depășit. Acestea pot include atacuri de panică, modificări bruște ale stării de spirit, sentimente de tristețe sau îngrijorare, iritabilitate și temeri generalizate. Ele nu sunt declanșate doar de momentul nașterii, ci și de conștientizarea rolului de părinte, care te poate face să te simți anxioasă cu privire la responsabilitățile și schimbările ce vor apărea în viața ta.
Asigură-te că te odihnești suficient, pentru a gândi cu claritate și a gestiona mai bine toate aceste emoții. Exercițiile fizice moderate, dar și împărtășirea îngrijorărilor tale cu alte viitoare mame, prieteni, rude sau cu medicul tău, contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit.
O altă modalitate de a face față acestor emoții constă în exprimarea gândurilor și a sentimentelor într-un jurnal, care permite o mai bună conștientizare a lor. Nu în ultimul rând, odată ce efectuezi analize trimestrul 3 de sarcină și îți monitorizezi cu atenție sarcina, vei elimina îngrijorările, întrucât îți oferă garanția unei stări optime de sănătate pentru tine și bebeluș.
- Dezvoltarea bebelușului în al treilea trimestru de sarcină
Ești curioasă să afli cum se dezvoltă bebelușul tău în trimestrul 3 de sarcină? Ei bine, el poate măsura la naștere între 48 și 53 de centimetri și poate cântări între 2,7 și 4,1 kilograme. Începând cu săptămâna 36, bebelușul se pregătește pentru naștere și începe să coboare în zona pelviană.
Creierul bebelușului continuă să se dezvolte în această perioadă, iar rinichii și plămânii se maturizează. Până la finalul celor 40 de săptămâni, părul de corp, numit lanugo, dispare complet. De asemenea, tot în ultimele săptămâni de sarcină cel mic poate deschide ochii și vedea, auzi, plânge și zâmbi, pregătindu-se să vină pe lume și fiind nerăbdător să te cunoască.
- Pastile permise în sarcină care ameliorează simptomele trimestrului III
Este dificil să alegi medicamente permise în sarcină, care să reducă disconfortul din această perioadă, fără să prezinte efecte negative, care să afecteze sănătatea ta și a bebelușului tău. În farmacia online EUmed găsești o varietate de produse antroposofice și homeopate, care pot fi utilizate în deplină siguranță atât pe perioada sarcinii, cât și pe cea a alăptării. Descoperă în continuare ce produse poți utiliza pentru reduce disconfortul din trimestrul 3 de sarcină.
- Skorodit Globuli Velati pentru circulație
Stările de oboseală și problemele circulatorii din trimestrul 3 de sarcină pot fi ameliorate cu produsul antroposofic Skorodit globuli Velati pentru circulație. Acesta întărește sistemul circulator, oferă putere organismului în stările de epuizare, susține funcțiile cardiovasculare și stabilizează tensiunea arterială.
Produsul este recomandat pentru a ameliora stările de slăbiciune și oboseala matinală din timpul sarcinii și al alăptării.
- Levico Comp. Globule
Stările de epuizare din sarcină și alăptare mai pot fi combătute cu Levico Comp. Globule – produs antroposofic care conține flori și lăstari tineri de păducel. Acesta susține refacerea organismului în caz de epuizare și ameliorează deficiența de fier, fiind un produs sigur atât pentru adulți, cât și pentru copii.
- MALVENÖL 50 ml
Încheie o zi obositoare prin masarea picioarelor cu MALVENÖL 50 ml, produs antroposofic care conține ulei de nalbă. Acesta ameliorează stările de oboseală și de epuizare nervoasă, având un efect calmant și de îmbunătățire a stării de spirit. În compoziția lui se mai regăsesc sunătoarea și socul negru, plante cu efecte calmante și regeneratoare recunoscute.
- Kupfer unguent rot
Durerile articulare sau musculare pot apărea în al treilea trimestru de sarcină, dar Kupfer unguent rot, disponibil în farmacia EUmed, te poate ajuta. Acesta reduce inflamația și durerea cauzate de o afectare musculară sau articulară.
Grație conținutului de extract de arnică, el poate fi utilizat în siguranță pe durata sarcinii și a alăptării, având o acțiune antiinflamatoare și analgezică de lungă durată. O altă modalitate sigură prin care poți ameliora durerea constă în utilizarea produsului Aconit ulei pentru durere, care conține extract de aconit, rozmarin, lavandă, mentă și arnică. Aceste ingrediente dețin proprietăți antiinflamatoare și analgezice dovedite, acționând rapid pentru a reduce durerea și inflamația.
- Passiflora Comp. Globule
Stările de iritabilitate sau de insomnie pot fi ameliorate cu Passiflora Comp. globule. Floarea pasiunii din compoziția produsului este o plantă recunoscută pentru proprietățile ei calmante, iar păducelul contribuie la susținerea funcțiilor cardiovasculare. Prin acțiunea sinergică a celor două ingrediente, ai la îndemână un produs antroposofic de ajutor pentru a îmbunătăți starea de spirit și a te bucura de un somn liniștitor în trimestrul 3 de sarcină.
- Gentiana Magen Globuli Velati
Constipația te necăjește în ultimele săptămâni de sarcină? Atunci îți recomandăm Gentiana Magen Clobuli Velati, care ameliorează indigestia și greața. Acest produs susține funcțiile digestive și redă confortul digestiv, putând fi utilizat de orice categorie de vârstă, chiar și pe timpul sarcinii sau al alăptării.
- Robinia Comp. Globuli velati
Hiperaciditatea gastrică și arsurile stomacale din sarcină pot fi ameliorate cu Robinia Comp. Globuli velati. Produsul echilibrează secreția gastrică și redă disconfortul digestiv, fiind potrivit și în cazul persoanelor care se confruntă cu ulcere gastrice. Dacă hiperaciditatea este asociată cu flatulență și alte simptome digestive, produsul se poate administra alături de Gentiana Magen Globuli velati.
- Cantharis Blasen globule
Infecțiile tractului urinar îți pot crea dificultăți în trimestrul 3 de sarcină, dar în farmacia online EUmed găsești Cantharis Blasen globule. Acesta face posibilă tratarea infecțiilor urinare în mod natural, fiind ușor de administrat și lipsit de efecte secundare. Ca atare, el poate fi utilizat pe durata sarcinii și a alăptării.
- Quercus Cremă
În cazul în care te confrunți cu hemoroizi externi, îți recomandăm Quercus Cremă. Având efecte hemostatice și antiinflamatoare, produsul reduce mâncărimea cauzată de hemoroizi, susține regenerarea pielii și vindecarea rănilor din zona anală. De asemenea, produsul poate fi utilizat pentru a reduce simptomele varicelor, fiind sigur pentru sarcină și alăptare.
- Calendula Essenz 100 ml
Oricât de mult te protejezi pe durata sarcinii, tot există riscul să te confrunți la un moment dat cu o leziune cutanată. Tocmai de aceea este bine să ai mereu la îndemână Calendula Essenz. Acesta asigură primul ajutor pentru leziunile deschise ale pielii, fiind suficient să adaugi până la 2 lingurițe de produs la un sfert de litru de apă fiartă și răcită, cu care să îți cureți și bandajezi rana.
- Arnica E Planta Tota D6 Globule
În cazul leziunilor cauzate de traumatisme sau al problemelor asociate cu o circulație sanguină deficitară, poți utiliza produsul antroposofic Arnica E Planta total D6 Globule. Acesta este recomandat pentru a ameliora durerea musculară și articulară, contuziile sau ca adjuvant în caz de accident vascular cerebral și atac de cord.
- Rosatum Unguent
Uită de dermatită, eczeme și prurit în sarcină cu Rosatum unguent, un produs care îngrijește eficient pielea inflamată și oferă protecție împotriva bolilor fungice. Produsul contribuie la vindecarea diferitelor probleme ale pielii, având în compoziție ulei de geranium.
- Weleda – Ulei de îngrijire a pielii în sarcină
Îngrijirea pielii este importantă în ultimele luni de sarcină, iar Uleiul Weleda nu poate lipsi din rutina ta de skincare. Acesta este un produs antroposofic 100% natural, care îmbunătățește elasticitatea pielii și contribuie la prevenirea vergeturilor. Uleiul de jojoba organic, uleiul din germeni de grâu și extractul de flori de arnică conferă pielii îngrijirea de care are nevoie încă din prima zi de sarcină.
Importanța pregătirii pentru naștere
Pregătirea pentru naștere este esențială în al treilea trimestru de sarcină. Este recomandat să participi la cursuri prenatale, unde vei învăța despre naștere, tehnici de respirație și poziții adecvate pentru a face față contracțiilor. De asemenea, este important să discuți cu medicul tău despre planurile tale de naștere și să pregătești bagajul pentru spital. Iată de ce este necesar să te pregătești pentru naștere:
- Înțelegerea etapelor nașterii
Temerile și îngrijorările firești înainte de naștere pot fi diminuate dacă înțelegi care sunt etapele pe care le vei parcurge. De aceea poți urma cursuri prenatale, care sunt o alegere excelentă pentru a te pregăti pentru naștere, deoarece îți oferă oportunitatea de a învăța despre cum să ai grijă de bebeluș și să îl hrănești, dar și cum să îți menții o stare optimă a sănătății.
Totodată, în cadrul acestor cursuri vei înțelege mai bine ce se întâmplă pe durata travaliului și a nașterii. Există o varietate de cursuri prenatale din care poți alege, dedicate nașterii naturale, pregătirii fizice pentru naștere, dar și siguranței bebelușului sau alăptării.
- Reducerea anxietății
Un alt motiv important pentru care este bine să te pregătești pentru naștere este reducerea anxietății. Aceasta poate fi declanșată de temerile legate de naștere sau de noile responsabilități de părinte. Odată ce înveți despre tot ceea ce urmează să se întâmple, reduci incertitudinea și ești mai puțin intimidată de întreaga situație.
În plus, să cunoști mai profund ce urmează să se întâmple la naștere și după aceasta te ajută să menții o stare pozitivă și să gestionezi mult mai eficient stresul.
- Management mai bun al durerii
Managementul mai bun al durerii este o parte esențială a pregătirii pentru naștere. Din fericire, există numeroase tehnici pe care le poți aplica, precum controlul respirației, prin exerciții de respirație profundă și de respirație ritmică, care te ajută să te relaxezi și să îți menții calmul, pentru a gestiona eficient durerea din timpul travaliului.
La fel de benefice pot fi tehnicile de relaxare, precum vizualizarea pozitivă, meditația și relaxarea musculară, care te ajută să elimini tensiunea din timpul nașterii și să îți menții o stare de calm.
- Recuperare postnatală mai ușoară
Atât pregătirea pentru naștere este importantă, cât și recuperarea ta după aceasta, iar înțelegerea schimbărilor care se produc acum în organismul tău este necesară. Îți recomandăm să afli mai multe despre vindecarea perineului în cazul nașterii naturale sau efectuarea unor exerciții ușoare de întărire a musculaturii pelviene.
În această perioadă este crucial să ai grijă de tine, de aceea nu poți exclude planificarea pentru propria îngrijire. Asigură-te că îți planifici momente de odihnă și beneficiezi de ajutor în îngrijirea bebelușului, astfel încât să te poți ocupa de sănătatea ta fizică și emoțională.
- Ai totul la îndemână în bagajul de maternitate
Să te pregătești din timp pentru naștere îți oferă posibilitatea să te gândești la tot ce este important înainte de venirea pe lume a bebelușului. Astfel, ai suficient timp pentru a-ți pregăti bagajul de maternitate cu toate cele necesare.
Noi îți venim în ajutor cu un checklist care include tot ce trebuie să adăugi în geanta ta pentru naștere. Descarcă checklistul EUmed și pregătește-ți cu ușurință bagajul de maternitate, având la îndemână o listă cu toate cele necesare atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.
Organizarea unui weekend pentru cuplul de viitori părinți
Chiar și cuplurile care deja au copii pot profita de săptămânile dinaintea nașterii pentru a se bucura de timp de calitate împreună. Organizarea unui weekend special înainte de venirea bebelușului poate crea amintiri prețioase și poate întări legătura dintre voi doi. Alegeți un loc liniștit și relaxant, în care să vă puteți concentra pe conexiunea voastră și pe bucuria iminentă a părinției.
Un astfel de weekend este un prilej pentru susținerea emoțională de care tu și partenerul tău aveți nevoie, cât și pentru a scăpa de rutină, de a vă distra, de a crește anticipația și de a crea amintiri unice, înainte ca familia voastră să se mărească cu micuțul membru.
Sfaturi pentru a vă bucura de timpul petrecut împreună
Planificați activități relaxante, cum ar fi plimbări romantice sau masaje pentru viitoarea mamă.
Petreceți timp în natură, bucurându-vă de aerul proaspăt și de peisajele frumoase.
Comunicați și exprimați-vă emoțiile, temerile și anticipările față de sosirea bebelușului.
Reluați legătura cu partenerul și asigurați-vă că sunteți pe aceeași lungime de undă în privința așteptărilor și planurilor legate de părinție.
Nu este niciodată prea târziu pentru a descoperi pasiuni sau interese comune, precum călătorii, teatru, film sau gătit, pentru a vă bucura de momente memorabile în ultimele săptămâni de sarcină. Binevenite pot fi și activitățile creative, care vă permit să vă conectați și să va relaxați petrecând timpul într-o manieră inedită.
Pentru a vă ajuta să vă pregătiți în mod corespunzător pentru momentul nașterii, puteți folosi Checklist pentru naștere disponibil pe siteul EUmed.ro. Această listă vă va ghida prin elementele esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere în timpul pregătirii pentru naștere.
Checklist pentru Naștere ( va aparea in format PDF care poate fi descarcat)
- Documente și informații importante
- Cartea de identitate și carnetul de sarcină
- Rezultatele analizelor de sarcină și istoricul medical
- Numărul de telefon al medicului și al spitalului
- Asigurarea de sănătate și documentele relevante
Bagajul pentru spital
- Pijamale confortabile și îmbrăcăminte lejeră pentru timpul internării
- Sutien de alăptare și absorbante pentru sân
- Chiloți și șosete confortabile
- Prosoape de baie
- Produse de igienă personală: periuță și pastă de dinți, săpun, șampon, balsam, deodorant
- Accesorii pentru păr, cum ar fi elasticul de păr sau agrafe
- Papuci sau șlapi de interior
- Haine pentru ieșirea din spital, pentru tine și pentru bebeluș
- Telefon mobil și încărcător
- Cameră foto sau cameră video pentru a imortaliza momentele speciale
- https://www.eumed.ro/product/aconit-ulei-pentru-durere.38680.html
- https://www.eumed.ro/product/arnica-e-planta-tota-d-6-globuli.212277.html
- https://www.eumed.ro/product/rosatum-unguent.38676.html
Pentru bebeluș
- Body-uri, salopete și hăinuțe pentru nou-născut
- Scutece pentru nou-născut și șervețele umede
- Pătură sau sac de dormit
- Bonete și șosete moi
- Prosoape moi pentru bebeluș
- Produse pentru îngrijirea pielii bebelușului, cum ar fi loțiune și șampon delicat
- Biberoane, dacă intenționați să alăptați mixt sau să folosiți lapte praf
- Cărucior și scaun auto pentru transportul bebelușului