Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Afecțiunile articulare – ce trebuie să ai în vedere în sezonul rece

Oasele, cartilajele, mușchii și ligamentele reprezintă părți ale articulațiilor, acestea fiind vitale în mobilitatea corpului. Atunci când articulațiile încep să nu mai funcționeze corespunzător, se instalează diverse afecțiuni articulare, cunoscute ca boli reumatice. Dacă nu se acordă suficientă atenție și nu se iau măsuri pentru atenuarea afecțiunilor articulare, calitatea vieții începe să scadă semnificativ. 

În cazul afecțiunilor articulațiilor, cele mai întâlnite simptome sunt durerea articulară continuă, durerea musculară, inflamația locală, stările de oboseală accentuată, lipsa de energie, pierderea flexibilității articulare sau deformările articulare. 

În continuare vom discuta despre câteva aspecte care accentuează simptomele bolilor reumatice. Vom vedea care sunt cel mai des întâlnite astfel de afecțiuni, dar și ce măsuri poți lua pentru a menține articulațiile sănătoase și a ameliora problemele existente. 

Când apare durerea în cazul afecțiunilor articulare? 

Anterior menționam durerea ca fiind unul dintre simptomele principale ale bolilor reumatice. Durerea pe care o resimte fiecare pacient poate avea caracter mecanic sau inflamator. Primul tip de durere se resimte după un efort fizic și este, de regulă, însoțită de stare de rigiditate – durerile ce au caracter mecanic ar trebui să înceteze la repaus. 

Durerile articulare ce au caracter inflamator pot fi identificate prin faptul că acestea apar după repaus, în timpul nopții sau dimineața. Ca și în cazul durerilor mecanice, acestea sunt însoțite de acea stare de rigiditatea, diferența fiind că rigiditatea va fi resimțită pe termen lung și că pentru ameliorarea acestui tip de durere este necesară mișcarea fizică. 

În general, sunt două mari tipuri de articulații, iar durerile specifice fiecăreia necesită investigații complexe deoarece anumite afecțiuni pot conduce la iradierea durerii, cum se poate întâmpla în cazul afecțiunilor coloanei vertebrale. Cele două categorii sunt:

  • Articulațiile axiale: coloana vertebrală, articulațiile sacroiliace, articulațiile coxo-femurale, scapulo-humerale, temporomandibulare;
  • Articulațiile periferice: articulațiile mâinilor, pumnii, coatele, articulațiile picioarelor, genunchiul, glezna. 

Simptomul de durere se poate accentua în funcție de anumiți factori interni sau externi care intervin în buna funcționare a articulațiilor. Printre acești factori externi se numără și fenomenul cunoscut sub denumirea de meteosensibilitate. Cu toate că există controverse în corelarea afecțiunilor articulare cu meteosensibilitatea, schimbările meteorologice s-au dovedit a avea un impact negativ în rândul persoanelor care suferă de astfel de afecțiuni. 

Afecțiunile articulare în sezonul rece

În prezent, oamenii de știință nu au o explicație în ceea ce privește impactul meteorologic asupra articulațiilor. În cadrul cercetărilor derulate în acest sens s-au făcut însă câteva constatări, care aduc în vedere o serie de motive în cazul meteo sensibilității la nivelul articulațiilor. 

Printre acestea menționăm:

  • Schimbările în presiunea atmosferică, ce au fost corelate cu durerea articulară – principalele motive sunt extinderea și contractarea articulațiilor, pe fondul acestor schimbări, precum și îngroșarea lichidului sinovial (ceea ce face ca articulațiile să devină mai rigide) ca urmare a temperaturilor scăzute;
  • Cazurile în care cartilajul ce amortizează oasele din interiorul unei articulații este uzat, expunând astfel mult mai ușor nervii din oase la preluarea modificărilor presiunii.
  • Lipsa activității pe perioada sezonului rece poate cauza rigidate și dureri ale articulațiilor. 

 

James Fant, profesor asociat la medicină și directorul secției de Reumatologie din cadrul School of Medicine’s University Speciality Clinics, recunoaște meteosensibilitatea ca fiind un factor des întâlnit în rândul pacienților cu afecțiuni ale articulațiilor. Acesta aduce în atenție o teorie ce merită luată în considerare: pe măsură ce presiunea barometrică scade, articulațiile inflamate se vor umfla ca urmare a lipsei de presiune ce ar reține țesutul, stimulând astfel nervii din țesut, care în cele din urmă vor provoca durerea resimțită la nivelul anumitor articulații.  

În cazul persoanelor care se confruntă cu meteosensibilitate la nivelul articulațiilor, este recomandată menținerea unei poziții corespunzătoare a corpului atunci când acestea se află în repaus, evitarea mișcărilor bruște de flexie. La fel de importantă este și urmarea unui tratament prescris de un medic specialist, astfel încât corpul să își recapete starea de confort. 

Tipuri de afecțiuni reumatice

Reumatismul apare de cele mai multe ori în urma unei dereglări a sistemului imunitar, care se poate dezvolta deseori pe fondul unor infecții sau chiar a factorilor genetici. Evoluția este diferită de la o persoană la alta, reumatismul fiind o afecțiune care se poate manifesta la orice vârstă. Există un număr mare de afecțiuni care fac parte din secțiunea reumatologiei, unele fiind mai rare față de celelalte. Printre afecțiunile reumatice se numără:

  • Osteoartrita
  • Artrita reumatoidă
  • Spondilita anchilozantă
  • Boli autoimune precum Lupus eritematos sistemic 
  • Artrita infecțioasă
  • Vasculitele sistemice
  • Boli osoase metabolice, precum Osteoporoza
  • Reumatismul abarticular
  • Guta
  • Lombosciatica
  • Fibromialgia
  • Tendinita calcifica
  • Sindromul de canal carpian

Măsuri ce pot ameliora semnificativ afecțiunile articulare

În funcție de diagnosticare, tratarea afecțiunilor articulare poate include produse care acționează pe termen scurt sau tratamente care vizează refacerea sau ameliorarea pe termen lung a pacientului. În majoritatea cazurilor, un tratament eficace include terapii de recuperare destinate mobilității, cum sunt cele de kinetoterapie. 

Împreună cu alte măsuri corespunzătoare fiecărui tip de afecțiune, acestea ajută semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu boli ale articulațiilor. Câteva dintre cele mai bune practici pentru a ameliora starea articulațiilor sunt:

  • Adoptarea unei alimentații sănătoase

Pentru a preveni sau ameliora starea de sănătate a oricărui pacient care se confruntă cu astfel de afecțiuni, alimentația este unul dintre factorii cheie. Un studiu arată că 24% dintre participanți au confirmat faptul că alimentația a avut un impact asupra afecțiunii lor de artrită reumatoidă, 15% dintre aceștia raportând îmbunătățiri ale simptomelor, iar 18% agravarea lor, în funcție de alimentele consumate.

Prin introducerea în organism a nutrienților necesari, corpul va reacționa mult mai eficient împotriva factorilor externi sau interni care pot agrava condiția persoanelor diagnosticate cu o anumită afecțiune. O alimentație corespunzătoare trebuie să includă în special alimente care diminuează inflamațiile și susțin elasticitatea țesutului cartilaginos, precum nucile, ghimbirul, usturoiul, fructele de pădure sau strugurii, legumele verzi, bogate în nutrienți, precum spanacul sau broccoli și, nu în ultimul rând peștele – care este o sursă importantă de acizi grași omega 3 și vitamina D. 

  • Mișcarea fizică, fără suprasolicitarea corpului

Pentru a îmbunătăți mobilitatea corpului și stabilitatea acestuia, este importantă atrenarea mușchilor, în funcție de capacitățile corpului fiecărei persoane. Atunci când musculatura este mai puternică, scade riscul accidentărilor, un factor care poate cauza probleme ale articulațiilor. 

Specialiștii în reumatologie recomandă practicarea activităților fizice mai ușoare, cu risc scăzut de afectare a cartilajelor, precum pilates, yoga, sau înotul. În cazul activităților fizice solicitante precum alergatul, tenisul sau alte sporturi de acest tip, este necesară practicarea lor pe suprafețe corespunzătoare.

  • Menținerea unei greutăți optime

Greutatea unei persoane devine îngrijorătoare atunci când aceasta depășește anumite limite. De ce este îngrijorătoare pentru articulații o greutate mai mare? Un exemplu este  în cazul obezității, atunci când genunchii trebuie să susțintă o greutate mult prea mare pe durata mișcării. În timp, presiunea exercitată asupra articulațiilor va deveni mult prea mare, provocând astfel probleme ale articulațiilor foarte grave, cum sunt cazurile de înlocuire a șoldului sau a genunchiului. 

O greutate optimă poate ajuta mobilitatea lejeră a corpului, astfel încât acesta să nu fie supus eforturilor drastice care să conducă la problemele menționate anterior.

  • Evitarea factorilor oxidativi, precum alcoolul și tutunul

Anumite afecțiuni ale articulații pot apărea în urma expunerii continue la alcool sau tutun. În cazul persoanelor care se confruntă deja cu anumite astfel de afecțiuni, evitarea acestor factori devine esențială ca parte dintr-un tratament corespunzător. 

Alcoolul și tutunul au fost confirmați ca fiind printre cei mai întâlniți factori declanșatori ai bolilor de articulații precum artrita reumatoidă sau guta.

  • Aplicarea compreselor reci pe încheieturile dureroase

Această metodă este una foarte comună în special în rândul sportivilor de performanță, care obișnuiesc să aplice comprese reci pe anumite zone ale corpului, în urma antrenamentelor foarte solicitante. Motivul este eficiența compreselor reci în prevenirea inflamației și reducerea durerilor încheieturilor.

  • Consultarea unui medic atunci când durerile articulare persistă

Atunci când anumite dureri sunt constante, este importantă consultarea medicului. Netratarea la timp a unor astfel de probleme poate conduce la deteriorarea ireversibilă a articulațiilor, dar și la apariția altor complicații de sănătate. De aceea, trebuie acordată atenție deosebită observării evoluției anumitor simptome îngrijorătoare, precum limitarea mișcărilor.

Ameliorează afecțiunile articulare cu produse calitative de pe EUMED.ro

Iată o serie de produse care te pot ajuta să te bucuri de articulații mai sănătoase și să ameliorezi durerile:

Ostenil – acest produs reprezintă o suplimentare a lichidului sinovial, un factor responsabil pentru lubrifierea și amortizarea șocurilor pe parcursul mobilității. În cazul persoanelor care se confruntă cu afecțiuni ale articulațiilor precum osetoartrita, vascoelasticitatea lichidului sinovial începe să scadă, fiind necesară suplimentarea cu acest lichid. Pentru ameliorarea funcției lichidului sinovial prezent în corp, se pot administra injecții intra-articulare cu acid hialuronic, cum este cel pe care îl găsiți pe EUMED.ro.

Zeel – este un tratament homeopat eficient în cazurile de coxartroză, gonartroză, dureri articulare, fracturi osoase, inflamații articulare și rigiditate. Acest remediu natural ajută la stimularea performanței cartilajului normal, la îmbunătățirea funcțiilor oaselor, implicit și calmarea durerilor articulare. 

Formele ușoare de afecțiuni articulare pot fi ameliorate cu ajutorul practicilor menționate pe parcursul acestui articol, inclusiv suplimentarea cu tratamente care să ajute la buna funcționare a articulațiilor. În cazul agravării afecțiunilor, tratarea lor necesită atenție foarte mare, de multe ori cu vizite la medici specialiști din specializări diferite, deoarece aceste boli reumatice au determinism multisistemic, iar abordarea lor trebuie făcută corespunzător. Încurajăm persoanele care se confruntă cu simptome din ce în ce mai apăsătoare să consulte medicul specialist, care să pună un diagnostic corect și să recomande un tratament specific afecțiunii confirmate.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....