Abundența de pe mesele de sărbători este cel mai greu resimțită de cei care țin postul Paștelui sau vin după o perioadă de dietă, fie medicală, fie de slăbire. Pentru sistemul digestiv, să treacă brusc de la un regim fără anumite alimente, la o masă bogată în carbohidrați, zahăr, grăsimi și calorii, poate fi o mare provocare. Poți simți disconfort, balonare, indigestie și chiar poți câștiga rapid ȋn greutate, mai ales dacă vii după o dietă restrictivă. Iată câteva sfaturi pentru a-ți menține echilibrul alimentar ȋn perioada sărbătorilor.
Ideal ar fi să te acomodezi treptat cu alimentele obișnuite înainte de a consuma cantități mari de preparate de sărbători. Dar cum asta nu e posibil, dacă vorbim despre un post de șase săptămâni, care se termină chiar ȋn ziua de Paște, singura soluție realistă este echilibrul alimentar.
Ȋn ziua de sărbătoare, nu aștepta cina festivă ȋn familie pentru a te bucura de toate bunătățile, ci ȋncearcă să mănânci în porții mai mici, la trei-patru ore distanță, și să mesteci încet. Evită să consumi într-un ritm rapid și să exagerezi cu cantitățile, astfel încât să nu supraîncarci sistemul digestiv într-o singură masă.
De asemenea, începe cu alimente mai ușoare înainte de a trece la cele mai bogate în grăsimi și calorii. Salatele, murăturile și fructele nu trebuie să lipsească din meniu. Ca regulă generală, specialiștii recomandă ca porția de carne de la o masă să fie aproximativ de mărimea palmei sau a unui pachet de cărți de joc.
Hidratarea adecvată joacă un rol important ȋn procesul digestiv și ȋn menținerea armoniei organismului. Grăsimile deshidratează într-o oarecare măsură pentru că necesită mai multă apă pentru a fi metabolizate în comparație cu carbohidrații. Și zahărul în exces poate afecta echilibrul de apă în organism prin procesul de osmoză. Alcoolul are un efect diuretic, pentru că determină rinichii să elimine mai multă apă decât ar face ȋn mod normal. Deshidratarea poate provoca simptome precum sete, gură uscată, oboseală și dureri de cap, așa că nu uita să bei constant apă.
Ce suplimente folosim pentru a ajuta sistemul digestiv?
În zilele de sărbători, când mesele sunt mai bogate și mai grele, poți lua în considerare și unele suplimente care ajută sistemul digestiv:
Enzime digestive – facilitează descompunerea alimentelor și facilitează procesul de digestie. Pot fi luate înainte sau în timpul mesei;
Probiotice – pot susține sănătatea florei intestinale și pot ajuta la menținerea echilibrului digestiv;
Vitamina B6 – contribuie la producția enzimelor digestive și poate ajuta la metabolismul proteinelor;
Vitamina B12 – este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și poate influența digestia;
Vitamina C – are proprietăți antioxidante și poate ajuta la absorbția fierului și la sănătatea țesuturilor digestive;
Vitamina D – susține absorbția calciului, esențial pentru sănătatea oaselor, inclusiv a celor din sistemul digestiv.
Fier – deficiența de fier poate afecta digestia și poate duce la simptome precum oboseala și slăbiciunea;
Magneziu – ajută la relaxarea mușchilor, inclusiv a celor din tractul digestiv;
Zinc – este esențial pentru funcționarea adecvată a enzimelor digestive și a sistemului imunitar;
Ȋn același timp, există și unele ceaiuri ce pot fi benefice unei digestii mai ușoare:
Ceai de mentă – este cunoscut pentru proprietățile sale antispasmodice și ajută la calmarea mușchilor stomacului și a tractului digestiv;
Ceai de ghimbir – are proprietăți antiinflamatoare și contribuie la reducerea grețurilor și a disconfortului gastric;
Ceai de anason – are efecte calmante asupra stomacului și susține eliminarea gazelor;
Ceai de mușețel – are proprietăți antiinflamatoare și antispastice, putând ajuta la calmarea stomacului și a mucoasei digestive.
Cei cu probleme de sănătate cronice, precum gastrită, ficat gras sau bilă lenesă au nevoie de produse specifice. Antiacidele pot oferi alinare temporară pentru arsurile stomacale sau aciditatea crescută. Suplimentele pentru ficat și bilă pot fi utile în susținerea funcției hepatice și a procesului de digestie. De exemplu, suplimentele de curcumină, armurariu sau acid alfa-lipoic pot avea beneficii pentru ficat.
Totuși, acestea nu pot fi luate ,,după ureche”, fără recomandarea unui profesionist în domeniul sănătății. O vizită la medicul de familie ȋnainte de sărbători este ȋntotdeauna bine venită. Ȋn plus, ascultarea propriului corp, atenția la nevoile sale și cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi pot face diferența ȋntre o stare de bine și diferite complicații.





