Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Vaccinul ȋmpotriva capuselor, cea mai sigura modalitate de a proteja copiii si adolescentii

Vaccinul ȋmpotriva căpușelor, cea mai sigură modalitate de a proteja copiii și adolescenții

 

Din cauza vremii extrem de călduroase, sezonul căpușelor a ȋnceput mai devreme, anul acesta. Spitalele din România au ȋnceput să primească pacienți cu mușcături de căpușe ȋncă din luna martie, față de aprilie, cum se ȋntâmpla până acum. Copiii sunt cei mai afectați de acest fenomen. Cea mai sigură modalitate de a-i proteja o prezintă vaccinul ȋmpotriva căpușelor, disponibil ȋn farmacia EUmed.ro.

Bolile transmise de căpuşe la oameni sunt encefalita de căpuşe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo. Dacă nu sunteți vaccinat, riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este depistată şi îndepărtată imediat. Insecta rămâne atașată de piele ȋntre 24 și 48 de ore, uneori chiar mai mult.

Vaccinul FSME-IMMUN 0.25 ml Junior este special dezvoltat pentru a proteja copiii între 1 și 15 ani împotriva encefalitei transmise de căpușe (TBE), o boală care, în lipsa tratamentului, poate afecta grav sistemul nervos.

Schema completă de vaccinare presupune administrarea a trei doze:

  • Prima doză la data stabilită de medic.
  • A doua doză, 1-3 luni mai târziu.
  • A treia doză, 5-12 luni după a doua.

Administrarea începe ideal în perioada iernii pentru a asigura imunitate până la începutul sezonului activ al căpușelor. Protecția vaccinului durează maxim trei ani.

Riscurile mușcăturilor de căpușe

Simptomele TBE pot varia în severitate, de la forme ușoare la severe, și sunt adesea împărțite în două faze:

Faza inițială (sau faza gripală): Apare la o săptămână sau două după mușcătură și include simptome cum ar fi febră, oboseală, dureri de cap, musculare, greață și uneori vărsături. Această fază durează de obicei între două și patru zile și poate fi urmată de o perioadă fără simptome.

A doua fază (faza neurologică): Apare la aproximativ o săptămână după prima fază, ȋnsă nu ȋn toate cazurile. Aceasta include meningită (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării), encefalită (inflamație a creierului), și/sau meningoencefalită. Simptomele pot include febră mare, dureri de cap intense, gât înțepenit, dezorientare, slăbiciune musculară, paralizie, convulsii și alterarea stării de conștiență.

Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), numărul cazurilor de TBE în Europa a crescut constant, ajungând la peste 3.000 de pacienți, anual. În România, de exemplu, se estimează că sute de persoane sunt diagnosticate cu TBE ȋn fiecare an, cu rate de incidență în creștere.

Căpușele pot transmite, de asemenea, și boala Lyme. La nivelul Europei, sunt ȋnregistrate  aproximativ 85.000 de cazuri anual, potrivit datelor ECDC.

Ce facem ȋn cazul unei mușcături de căpușă

Este recomandat să consulți un medic dacă te-a mușcat o căpușă. Acesta se va asigura că insecta este îndepărtată complet. Dacă ȋncerci tu singur să o smulgi, acasă, părți ale căpușei pot rămâne încorporate în piele, iar asta poate duce la infecții.

Ȋn același timp, medicul poate evalua riscul de transmitere a bolilor în funcție de tipul căpușei, zona geografică și durata atașării căpușei. În unele cazuri, specialistul poate recomanda un tratament preventiv cu antibiotice pentru a reduce riscul de boală Lyme, mai ales dacă insecta a fost atașată pentru o perioadă îndelungată.

Dacă nu poți ajunge la medic imediat după ce observi căpușa, ȋndepărteaz-o cât mai rapid posibil, cu ajutorul unei pensete și dezinfectează zona cu spirt sau apă oxigenată. Monitorizează-ți simptomele și mergi la cel mai apropiat spital dacă apar simptome precum febră, oboseală, dureri musculare sau erupții cutanate.

În prezent, există un risc foarte diferit de infectare în multe țări europene, deși riscul poate varia foarte mult și la nivel local în aceste țări. O prezentare generală actualizată anual a riscului în regiunea europeană și la nivel mondial poate fi găsită în recomandările actuale ale STIKO privind vaccinările în călătorie. Există, de asemenea, un risc cunoscut, uneori ridicat, de infectare cu TBE în urma expunerii la căpușe atunci când se călătorește în afara Europei în Asia: Rusia (Siberia), Mongolia, nordul Chinei, nordul Japoniei. Deoarece infecțiile cu TBE în aceste țări nu sunt înregistrate sau documentate în unele cazuri, nu avem o evaluare exactă a riscului.

Cu toate acestea, prevenția este cea mai bună strategie atunci când vine vorba despre boli transmise de căpușe. Vaccinarea copiilor este o modalitate sigură și eficientă de a-i proteja de boli grave. Nu uita să iei și alte măsuri de precauție în timpul plimbărilor ȋn parc sau ȋn pădure, cum ar fi purtarea unor haine care acoperă pielea și utilizarea repelenților de insecte. Despre astfel de spray-uri și soluții, dar și despre alte produse de protecție ȋmpotriva căpușelor și țânțarilor, te invităm să citești aici.

 

 

 

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....