Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin mușcătura unor specii de țânțari Anopheles. Simptomele sunt similare cu cele ale gripelor sau virozelor, iar în cazuri severe, boala poate avea complicații precum insuficiență renală, convulsii, anemie severă sau afectare cerebrală, care pot fi fatale dacă nu sunt tratate corespunzător. Malaria este răspândită în zone tropicale și subtropicale, în special în Africa subsahariană, Asia de Sud și America Centrală și de Sud. Dacă plănuiești să mergi ȋn vacanță ȋntr-una dintre aceste zone, ți-am pregătit informații care te vor ajuta să te pregătești din punct de vedere al sănătății.
De la ȋnceputul anului, ȋn România au fost ȋnregistrați nouă pacienți cu malarie, iar două persoane și-au pierdut viața din cauza faptului că nu s-au tratat la timp. Toți bolnavii călătoriseră ȋn Tanzania, o țară ȋn care boala este tot mai răspândită. Ministerul Sănătății din Zanzibar declara că în perioada 1-15 ianuarie 2024, peste 3.500 de cazuri de malarie au fost raportate în Unguja și Pemba.
Cel mai important pas pentru a evita ȋmbolnăvirea și a te bucura de o vacanță sigură este tratamentul profilactic ȋmpotriva malariei. Acesta este prescris de un medic specialist ȋn boli infecțioase, trebuie ȋnceput cu minim o săptămână ȋnainte de călătorie, continuat pe parcursul sejurului și ȋncă o săptămână după revenirea ȋn țară. Schema de tratament este una personalizată, ȋn funcție de zona vizitată și de istoricul medical al fiecărui pacient.
Ȋn farmacia EUmed.ro, avem o gamă variată de medicamente de ultimă generație pentru malarie, precum Malarone, Atovaquon sau Malarex. Toate pot fi comandate doar pe baza rețetei eliberate de medic.
La fel de importantă este și combaterea mușcătorilor de țânțari. Așadar, spray-urile repelent nu trebuie să lipsească din trusa ta medicală de concediu. Alege unele puternice și eficiente, cum este cel de la Jaico, care oferă până la șase ore de protecție chiar și împotriva țânțarilor ce transmit febra galbenă sau malaria.
Simptomele malariei
Simptomele malariei pot apărea la o săptămână sau chiar o lună de zile după infectare. Adesea pot fi confundate cu cele ale unei infecții respiratorii: febră şi frisoane, senzație generală de rău, tuse, greață și vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, musculare sau articulare, oboseală, respirație rapidă, ritm cardiac alert.
Dacă nu te simți bine la ȋntoarcerea dintr-o vacanță exotică, nu te grăbi să dai vina pe zborul lung, schimbarea temperaturii sau mâncarea diferită. Chiar dacă și acestea ȋți pot influența starea de sănătate, spune-i totuși medicului de familie simptomele cu care te confrunți și el ȋți va recomanda, dacă este cazul, o vizită la infecționist. Protocolul pentru tratarea malariei spune că terapia trebuie ȋncepută la două ore de la prezentarea pacientului ȋn spital, cu simptome specifice bolii, după ce au fost efectuate analize de sânge specifice. Dacă se respectă condiția, șansele de reușită ale tratamentului sunt maxime.