Luna decembrie aduce cu ea magia sărbătorilor, dar și agitația finalului de an. Stresul crește odată cu lista de task-uri de finalizat, cheltuielile mai mari și căutarea frenetică a cadourilor perfecte. Din cauza consumului intern și extern excesiv, Crăciunul riscă să ne găsească ȋn burnout, fără capacitatea de a ne bucura de timpul liber, petrecut alături de cei dragi. Putem evita asta, dacă reușim să găsim modalități de a gestiona stresul și anxietatea specifice perioadei.
Cu toate că luna decembrie este plină de bucurie și entuziasm, nu putem ignora presiunile sociale și financiare asociate. Da, avem multe de făcut și le vom face, ca de obicei, ȋnsă trebuie să știm când să punem totul pe pauză și să ne relaxăm fizic și psihic.
Odihna este esențială pentru a ne finaliza, cu succes, toate activitățile și tocmai ȋn perioadele aglomerate nu reușim să dormim suficient de mult și de bine. După o zi plină, adesea anxietatea crește, gândurile ne năpădesc și pare că toate problemele ȋși caută rezolvarea fix ȋn momentul ȋn care punem capul pe pernă. Dacă te regăsești ȋn această descriere, ȋnseamnă că ți-ar prinde bine unele suplimente care sprijină echilibrul mintal și te ajută să te liniștești. Iată câteva sugestii:
- Melatonină – un supliment natural care ajută la reglarea ciclului de somn și la inducerea unui somn odihnitor;
- Magneziu – contribuie la reducerea stresului, relaxarea mușchilor și a vaselor de sânge. Este un real ajutor pentru sănătatea inimii;
- Rhodiola Rosea – un adaptogen care combate stresul și oboseala;
- Omega-3 – un acid gras, prezent în pește și suplimente, ce poate avea efecte benefice asupra sănătății mentale;
- Valeriană – o plantă ce intervine favorabil în normalizarea activităţii cardiace şi a tensiunii arteriale. Conferă organismului o stare de bine şi calm.
Din punct de vedere alimentar, puiul, ouăle și nucile sunt bogate în triptofan, care contribuie la producția de serotonină, neurotransmițătorul responsabil pentru starea de bine. Ciocolata neagră conține substanțe care stimulează producția de endorfine, iar ceaiul de lavandă are proprietăți calmante și poate ajuta la o odihnă mai bună.
Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală și a face față agitației, ȋncearcă și practici de relaxare, precum meditația și mindfulness-ul. Alocă zilnic câteva minute pentru a te conecta la momentul prezent și a-ți liniști mintea. Această practică nu doar că aduce o pauză binemeritată, dar și îmbunătățește concentrarea, reduce anxietatea și sporește starea de bine generală.
Respirația profundă este o tehnică simplă, dar eficientă, pentru a gestiona stresul și anxietatea. Prin respirație calmă și profundă, aduci mai mult oxigen în corp, relaxezi sistemul nervos și induci rapid o stare de calm.
Băile calde aromatice sunt un răsfăț binemeritat. Adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă sau ylang-ylang în apa băii pentru a intensifica senzația de relaxare profundă. Aceste uleiuri au proprietăți calmante și pot contribui la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de stres.
Nu subestima puterea mișcării fizice moderate. Plimbările ȋn aer liber, yoga sau exercițiile ușoare, chiar și acasă, pe covor, sunt modalități excelente de a elibera endorfine, substanțe chimice ale fericirii, și de a reduce stresul. Activitatea fizică nu doar îmbunătățește flexibilitatea și tonusul muscular, ci și contribuie la echilibrarea emoțiilor și îmbunătățește calitatea somnului. Integrând aceste practici în rutina ta zilnică, vei experimenta un plus de echilibru și relaxare în această perioadă solicitantă.
Indiferent ce probleme ai, nu trece prin ele singur. Vorbește cu familia, prietenii sau colegii și descarcă-te. Astfel reușești să elimini din tensiune și emoții negative, iar cei din afară pot veni cu noi perspective, care să te ajute să identifici soluțiile potrivite. Dacă te simți copleșit și nu ai ȋncredere ȋn opiniile cunoscuților, nu ezita să ceri ajutor de la un psiholog sau terapeut.