Pentru o viață sănătoasă, fii mereu informat. activ. fericit.

Bucura-te de activitătile in aer liber fara sa fii deranjat de tantari si capuse: sfaturi si trucuri

Zilele călduroase de vară aduc cu ele multă bucurie și nenumărate posibilități de distracție în aer liber, dar nu sunt lipsite de neplăceri. Odată cu temperaturile ridicate, suntem invadați de insecte, precum țânțarii și căpușele, care par să ne urmărească peste tot, fie că mergem în vacanță sau petrecem timp în curte, fie că ne bucurăm de o simplă plimbare în parc. În continuarea acestui articol îți prezentăm cum poți să te bucuri în continuare de cât mai mult timp în aer liber pe durata verii, fără să fii deranjat de țânțari și căpușe.

20% din populație – mai predispusă la mușcăturile de țânțari

Poate părea imposibil să te protejezi de mușcăturile de țânțari, cu atât mai mult dacă te încadrezi în procentul de 20% al populației mai predispuse la acestea. Potrivit specialiștilor, țânțarii sunt mai atrași de:

  • Persoanele cu grupa de sânge 0

Un studiu realizat în anul 1974, la care au participat 102 persoane, arată că țânțarii au o preferință pentru persoanele cu grupa de sânge 0. Aceasta teorie este demonstrată și de un alt studiu din anul 2019, care demonstrează aceeași predilecție a țânțarilor față de cei cu această grupă sanguină.

  • Femeile însărcinate

Este cunoscut faptul că țânțarii își găsesc victimele prin dioxidul de carbon pe care acestea îl emit și le pot identifica de la o distanță de 50 de metri. Dat fiind faptul că femeile însărcinate, dar și persoanele cu o greutate corporală mai mare, emit o cantitate mai mare de CO2, ele atrag mai mult țânțarii.

Există și un studiu, realizat de cercetătorii din Gambia, care dovedește faptul că femeile însărcinate sunt mai predispuse la mușcătura de țânțar.

  • Consumul de alcool

Consumul de alcool în aer liber atrage țânțarii precum un magnet. Deși nu se cunosc motivele pentru care acesta crește riscul înțepăturilor de țânțari, specialiștii recomandă să îl eviți în aer liber.

  • Sportivii

Obișnuiești să joci tenis, fotbal sau baschet în aer liber? Orice sport ai prefera, transpirația eliminată pe durata efortului fizic atrage țânțarii. Utilizează un repelent sau consumă multă apă, pentru a reduce cantitatea de substanțe chimice din transpirație, care atrage țânțarii.

Cum se manifestă înțepăturile de țânțari?

Odată cu apariția unor ciupituri de țânțar, vei observa o umflătură, care este moale la început, dar care se întărește și se înroșește rapid, fiind însoțită de prurit. În cazul în care te confrunți cu un sistem imunitar slăbit, vei putea resimți reacții mai severe, precum extinderea zonei roșii afectate, urticarie sau inflamarea nodulilor limfatici.

Mâncărimea asociată cu înțepăturile de țânțari este o reacție alergică a organismului la proteinele din saliva țânțarilor. Există situații excepționale de reacție alergică, în care simple înțepături pot cauza durere, febră și cefalee. De obicei, copiii sunt mai sensibili decât adulții.

Complicații care pot apărea în urma unei mușcături de țânțari

Dat fiind faptul că mușcătura de țânțari este însoțită de mâncărime, scărpinarea poate duce la infecția locală a pielii. Totodată, țânțarii sunt purtători de agenți patogeni, precum virusuri, bacterii și paraziți, fiind recomandat să respecți măsurile de precauție, dacă vrei să călătorești în țările cu zone de risc.

Printre bolile răspândite de țânțari se află:

  • Malaria – cele mai afectate zone se regăsesc în Asia de Sud, America Centrală și de Sud, și Africa.
  • Virusul West Nile – acesta a fost întâlnit în țări din întreaga lume, precum Europa, Asia, Statele Unite sau Africa, dar cazurile de infecție sunt rare;
  • Febra dengue – este întâlnită frecvent în zonele tropicale și subtropicale din Asia, Africa și America de Sud.
  • Febra galbenă – este întâlnită în regiuni din Africa și America de Sud, motiv pentru care este recomandată vaccinarea înainte de a călători în zonele turistice de pe teritoriul acestora.

Cum te ferești de înțepătura de țânțari?

Bucură-te de cât mai mult timp în aer liber, în timp ce te protejezi de țânțari prin urmarea recomandărilor noastre:

  • Folosește un repelent țânțari, care ține insectele departe de pielea ta. În farmacia online EUmed găsești o varietate de repelenți, fabricați în Germania, care creează o barieră de protecție împotriva insectelor.
  • Îmbracă haine care să îți acopere complet mâinile și picioarele atunci când mergi în natură.
  • Utilizează soluții împotriva țânțarilor pentru interior sau pentru exterior, fie că îți protejezi ferestrele cu plase care împiedică pătrunderea insectelor, fie că utilizezi un insecticid.

Produse eficiente contra înțepăturilor de țânțari

Utilizarea unui repelent țânțari este o modalitate eficientă prin care poți petrece cât timp dorești în aer liber, fără să fii deranjat de țânțari. Iată câteva produse care îți pot fi de folos împotriva acestor insecte, disponibile în farmacia online EUmed:

  • JAICO Spray antițânțari 75 ml

Bucură-te de 7 ore de protecție împotriva celor mai întâlnite specii de țânțari din Europa, prin simpla aplicare a produsului JAICO Spray anti țânțari 75 ml. Acesta conține dietiltoluamidă – ingredient activ cu excelente proprietăți de protejare a pielii împotriva mușcăturilor de insecte, fiind aprobat de către Organizația Mondială a Sănătății.

  • Spirală antițânțari în suport de lut

Creează un mediu confortabil în grădină, balcon, pe terasă sau chiar și în camping, utilizând spirala antițânțari în suport de lut. Imediat după aprindere, spirala va genera un fum care se menține până la 8 ore, pentru o îndepărtare eficientă a țânțarilor.

  • Brățară împotriva țânțarilor pentru copii Para Kito

Cu un design atractiv, această brățară împotriva țânțarilor Para Kito este perfectă pentru a-i însoți pe copii în aventurile lor din aer liber. Banda este însoțită de 2 tablete, care oferă o protecție îndelungată împotriva țânțarilor, pentru 30 de zile. Aceasta poate fi purtată în jurul încheieturii sau al gleznei, oferind protecție atât în aer liber, cât și în apă.

Atunci când aplici pe piele sprayul împotriva țânțarilor Stichfrei, nu beneficiezi doar de un repelent, ci și de protecție contra razelor UV. Potrivit pentru adulți și copiii de peste 2 ani, produsul acționează eficient atât împotriva țânțarilor, cât și a căpușelor.

Fiind un produs testat dermatologic, acesta poate fi utilizat în siguranță de întreaga familie, pentru zile confortabile în natură.

Vrei alte produse pentru protecție solară? Am ales pentru tine unelte dintre cele mai eficiente sprayuri, loțiuni și creme cu SPF, disponibile în categoria „Protecție Solară pentru toate tipurile de piele!

  • Clips împotriva țânțarilor Para Kito

Grație varietății de produse contra țânțarilor din farmacia noastră, vei găsi exact produsul de care ai nevoie. Unul dintre acestea poate fi clipsul împotriva tentărilor Para Kito, perfect pentru copiii de la 3 ani și persoanele sensibile la repelenții obișnuiți. Având un design atractiv, produsul eliberează uleiuri esențiale, care țin țânțarii la distanță.

Utilizează tabletele împotriva țânțarilor de la Para Kito, care îți oferă o protecție de până la 15 zile. Ingredientele active naturale din compoziția lor, precum extractul de cuișor, extractul de mentă sau terebentina, îndepărtează eficient țânțarii. Astfel, acest produs este o alternativă la pastilele cu substanțe active chimice, care permite în mod natural protejarea împotriva țânțarilor.

Cu sprayul împotriva insectelor Ballistol Stichfrei poți ține la distanță țânțarii și căpușele, dar și să beneficiezi de protecție solară. Produsul îți asigură o protecție îndelungată, fiind eficient și pentru persoanele care călătoresc în destinații exotice.

Substanța activă a produsului – icaridin – este bine tolerată chiar și de către cei cu piele sensibilă, oferind o eficiență ridicată de îndepărtare a insectelor.

Îți dorești alte produse folositoare pentru îngrijirea pieli pe durata verii? Atunci îți recomandăm să vizitezi categoria „Pielea și Întreținerea Pielii”, care include atât produse cu aplicare topică, cât și cele destinate administrării interne, pentru a susține frumusețea și sănătatea pielii tale.

Mușcătura de căpușă la copii și adulți 

Căpușele suntun tip de insecte parazite din clasa arahnidelor, care trăiesc în copaci, arbuști și iarbă. Ele sunt atrase de oameni și animale și se hrănesc cu sângele corpului gazdă, putând să reziste chiar și câteva zile pe corpul acesteia.

Odată ajunse pe corpul gazdei, căpușele își introduc capul sub piele și încep să se hrănească cu sânge. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ele pot migra în zonele calde și umede ale corpului, precum cele axilare și inghinale, în spatele urechii, în jurul taliei sau la nivelul scalpului.

  • Simptome

O căpușă poate rămâne lipită de corpul tău până la 10 zile de la mușcătură. Cu fiecare zi care trece, aceasta crește în dimensiuni și devine astfel mai ușor de recunoscut.

În unele cazuri, căpușele de mici dimensiuni pot trece neobservate, motiv pentru care este recomandat ca după fiecare revenire din natură să îți verifici corpul pentru identificarea lor.

Deși uneori ele pot fi asimptomatice, atunci când sunt însoțite de simptome, se manifestă prin durere sau senzație de arsură la locul mușcăturii, umflătură sau dificultăți respiratorii.

  • Primul ajutor

Primul lucru pe care îl poți face atunci când observi o mușcătură de căpușă este să mergi la camera de gardă, deoarece aici există instrumente speciale pentru îndepărtarea corectă a acesteia, fiind important să fie îndepărtat și capul, nu doar corpul.

Medicul poate recomanda un antibiotic pentru mușcătura de căpușă, care să prevină simptomele ce pot apărea. Dacă nu poți ajunge la un cabinet medical, este recomandat să urmezi pașii:

  • Trage ferm căpușa de partea aflată cel mai aproape de piele, folosind o pensetă;
  • Ai grijă să nu rotești căpușa, pentru a te asigura că aceasta iese complet din piele;
  • Păstrează căpușa într-un borcan cu capac sau o pungă pe care să o sigilezi, pentru situația în care este necesară identificarea ei;
  • Curăță zona afectată cu apă și săpun și tamponeaz-o cu alcool.

Când devine periculoasă mușcătura de căpușă?

De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă nu este periculoasă, dar există și excepții, când reprezintă un factor de risc pentru:

  • Boala Lyme – cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă de căpușe. Aceasta se manifestă prin febră, durere de cap și erupție la nivelul pielii, care la început apare ca o pată roșie sau roz în jurul punctului de mușcătură. Porțiunea se extinde și capătă un aspect de țintă, cu diametrul de 5-15 centimetri.
  • Babesioza – este însoțită de simptome asemănătoare răcelii, precum durerile musculare, febra și starea de oboseală, fiind cauzată de paraziții din genul Babesia;
  • Encefalita de căpușă – produce febră, dureri de cap, dureri articulare, amețeli, tulburări de vorbire, dificultăți de vedere sau slăbiciune musculară;

Măsuri de urmat pentru a te proteja de mușcăturile de căpușe

Nu este nevoie să renunți la activitățile preferate în aer liber pe durata verii pentru a preveni mușcătura de căpușă. Există câteva măsuri pe care le poți lua, ce reduc riscul mușcăturilor, după cum urmează:

  • Îmbracă haine deschise la culoare

Hainele deschise la culoare te ajută să identifici cu ușurință căpușele, atunci când încearcă să se urce pe tine.

  • Acoperă-ți pielea atunci când ești în natură

Dacă mergi la pădure sau la munte, este de preferat să ai pielea complet acoperită, iar pentru a evita supraîncălzirea, optează pentru haine subțiri, din materiale naturale, precum inul sau bumbacul.

  • Verifică cu regularitate animalele de companie

Câinii sunt cei mai expuși mușcăturilor de căpușe. Ei le pot aduce în casă, motiv pentru care este recomandat să îi verifici periodic și să ceri ajutorul medicului veterinar, pentru a-ți recomanda soluții care țin căpușele la distanță de blana patrupedelor.

  • Utilizează un repelent căpușe

Indiferent dacă este sub formă de cremă sau spray, un repelent căpușe te protejează împotriva mușcăturilor, fiind recomandat să îl aplici înainte de a petrece timp în natură.

Produse care te protejează de căpușe

  • ANTI CAPUSE Spray 25 ml

ANTI CAPUSE Spray 25 ml este un spray căpușe eficient, recomandat pentru a-ți oferi protecția de care ai nevoie pe durata activităților în aer liber, precum drumeții, camping sau chiar grădinărit.

Cu o formulă eficientă, acest spray este un ajutor de neprețuit pentru a te feri de neplăcutele mușcături de insecte.

Cu setul pentru extragerea căpușelor WundMed ești mereu pregătit pentru mușcătura de căpușă. Acesta conține o pensetă pentru căpușe, tampon cu alcool,  comprese de tifon, mânuși, foarfecă, lupă și plasturi. Toate acestea sunt incluse într-un set ușor de transportat, pentru a-l avea mereu la îndemână în aventurile tale din natură, astfel încât să poți extrage ușor căpușele. 

Scapă de căpușele din grădina ta cu această capcană de la Difeza, care este lipsită de substanțe toxice, dăunătoare mediului. Căpușele sunt atrase și blocate în interiorul capcanei, fiind eficientă pe o suprafață de 400 de metri pătrați. În plus, acest produs are o perioadă îndelungată de acționare, de până la 4 săptămâni.

  • Pieptene pentru îndepărtarea căpușelor Dr. Schicks

Îndepărtează cu ușurință căpușele de pe blana animalului tău de companie cu acest pieptene Dr. Schicks. În cele 3 colțuri ale pieptenelui se află câte o crestătură, care îți permite să elimini cu ușurință chiar și căpușele prinse de animale. De asemenea, pieptenele poate fi utilizat și pentru a elimina puricii de pe blana patrupedelor.

  • Pensetă căpușe AniOne

Este mai simplu ca niciodată să îndepărtezi căpușele de pe blana animalului tău de companie atunci când ai la îndemână penseta AniOne. Cu o formă asemănătoare unui stilou, trebuie doar să apeși butonul pentru deschiderea clemelor de prindere, iar apoi să prinzi căpușa și să tragi ușor, pentru îndepărtarea ei imediată.

Cu o protecție corespunzătoare, atât căpușele, cât și țânțarii, nu reprezintă un obstacol în calea aventurilor tale din natură. Alege din soluțiile de protecție împotriva căpușelor și a insectelor prezentate în cadrul acestui articol, disponibile în farmacia online EUmed, pentru a beneficia de o protecție sporită în natură, dar și pentru a le îndepărta din casa și curtea ta.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urmăriți-ne pe rețelele sociale

Vrei să fii mereu la curent cu
cele mai bune sfaturi pentru sănătate?

Te-ar putea interesa și....